Share: Facebook Facebook Facebook
Τα φωσφολιπίδια, είναι αναπόσπαστα συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών, συνεπώς παίζουν καθοριστική σημασία στην ανάπτυξη, στην ωρίμανση αλλά και στη σωστή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων που καθορίζουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες (μνήμη, συγκέντρωση, διαύγεια, όραση, ακοή, κλπ). Τα φωσφολιπίδια όσο μεγαλώνουμε αρχίζουν να φθίνουν γεγονός που επηρρεάζει τα κύτταρα του κεντρικού νευρικού συστήματος, τα οποία δεν λειτουργούν όπως πριν και έτσι νιώθουμε ότι ξεχνάμε, ότι δεν συγκεντρωνόμαστε όπως παλιά και άλλα παρόμοια συμπτώματα! Για να καταλάβουμε καλύτερα τη σημασία τους, ας φανταστούμε το κάθε εγκεφαλικό κύτταρο σαν μια μεγάλη «σαπουνόφουσκα». Τα φωσφολιπίδια «τρέφουν» και διατηρούν υγιή και ελαστική την εξωτερική μεμβράνη αυτής της σαπουνόφουσκας ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί φυσιολογικά.
Η σημασία των φωσφολιπιδίων επιβεβαιώνεται και από πρόσφατη έρευνα1 στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν στην Ουάσινγκτον. Αυτό που ανακάλυψαν ήταν ότι όσοι συμμετέχοντες εμφάνιζαν συστηματική μείωση 10 συγκεκριμένων φωσφολιπιδίων στο αίμα, είτε είχαν εκδηλώσει άνοια, είτε εκδήλωσαν το επόμενο διάστημα. Το ποσοστό επιτυχίας του τεστ έφθασε έως το 96%!!!

Γιατί χρειαζόμαστε όσο περισσότερα είδη φωσφολιπιδίων;
Αν και η φωσφατιδυλσερίνη είναι το πιο γνωστό φωσφολιπίδιο που συναντάμε στα περισσότερα σκευάσματα ενίσχυσης της μνήμης, δεν είναι το μόνο που χρειαζόμαστε. Είναι σημαντικό να προσλαμβάνουμε περισσότερα είδη φωσφολιπιδίων καθώς η δράση τους είναι συμπληρωματική, συνεργιστική και εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα:
- Φωσφατιδυλσερίνη: σημαντικό δομικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών. Αποδεδειγμένα τονώνει την ενεργητική και ηλεκτρική δραστηριότητα σε ολόκληρο τον εγκέφαλο.
- Φωσφατιδυλαιθανολαμίνη: τονώνει τη χημική δραστηριότητα των νεύρων (σεροτονίνη, ντοπαμίνη) και δημιουργεί νέες συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων.
- Φωσφατιδυλοχολίνη: εξαιρετικά σημαντικό ρόλο καθώς στηρίζει άμεσα τους νευροδιαβιβαστές της μνήμης.
- Φωσφατιδυλοϊνοσιτόλη: βοηθά στην επεξεργασία των λιπαρών και στηρίζει την φυσιολογική λειτουργία των κυτταρικών μεμβρανών.

Πού μπορώ να βρω φωσφολιπίδια;

Στο MemoVigor 2, ένα πραγματικά καινοτόμο φυσικό σκεύασμα. Διαθέτει Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας και παρασκευάζεται στην Ιταλία. Ξεχωρίζει γιατί είναι το πιο ολοκληρωμένο φυσικό σκεύασμα που διαθέτει όλες τις κατηγορίες συστατικών που μπορούν να βοηθήσουν τη μνήμη και τις υπόλοιπες εγκεφαλικές λειτουργίες. Περιέχει 4 είδη φωσφολιπίδια, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεις σε άλλο σκεύασμα, (συνήθως περιέχουν μόνο 1 φωσφολιπίδιο (φωσφατιδυλσερίνη)), ενώ παράλληλα περιέχει αντιοξειδωτικά2, μέταλλα2, βιταμίνες2, αμινοξέα2, ginkgo biloba2. ΟΛΑ ΑΥΤΑ μαζί σε 1 προϊόν. Συστήνεται από Νευρολόγους και ΩΡΛ σε δημόσιες και ιδιωτικές κλίνικές, ενώ τα προκαταρκτικά αποτελέσματα το MemoVigor 2 παρουσιάστηκε επώνυμα στο πρόσφατο Πανελλήνιο ΩΡΛ Συνέδριο 2015. Δεν έχει παρενέργειες. Σε περίπτωση αντιπηκτικής αγωγής, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Είναι κατάλληλο από 14 ετών.

1Nat Med. 2014 Apr;20(4):415-8. doi: 10.1038/nm.3466. Epub 2014 Mar 9.
Plasma phospholipids identify antecedent memory impairment in older adults.
Mapstone M1, Cheema AK2, Fiandaca MS3, Zhong X4, Mhyre TR5, MacArthur LH5, Hall WJ6, Fisher SG7, Peterson DR8, Haley JM9, Nazar MD10, Rich SA11, Berlau DJ12, Peltz CB13, Tan MT4, Kawas CH13, Federoff HJ3.
2Hum Psychopharmacol. 2007 Jun;22(4):199-210.
Acute cognitive effects of standardised Ginkgo biloba extract complexed with phosphatidylserine.
Kennedy DO1, Haskell CF, Mauri PL, Scholey AB.
2Altern Med Rev. 2008 Jun;13(2):85-115.
Alzheimer's disease, amnestic mild cognitive impairment, and age-associated memory impairment: current understanding and progress toward integrative prevention.
Kidd PM1.