5 Λόγοι για να πίνεις κι εσύ κεφίρ καθημερινά!

icon
19 Οκτωβρίου 2017

5 Λόγοι για να πίνεις κι εσύ κεφίρ καθημερινά!


Το κεφίρ είναι μια υπερτροφή που τα τελευταία χρόνια έχει τραβήξει την προσοχή των ειδικών υγείας. Έχει υψηλή...

...περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά και είναι εξαιρετικά ευεργετική τροφή για την πέψη και την υγεία του εντέρου. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι μια πιο υγιεινή και ισχυρότερη έκδοση του γιαουρτιού.



Εδώ είναι 5 οφέλη του κεφίρ για την υγεία που υποστηρίζονται από την ερευνητικά δεδομένα:

1. Το κεφίρ είναι μια φανταστική πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών

Το Kefir αποτελεί προϊόν ζ.ύμωσης από αγελαδινό γάλα ή κατσικίσιο γάλα. Δημιουργείται προσθέτοντας κεφίρ "σπόρους" στο γάλα. Αυτά δεν είναι κόκκοι με τη συμβατική έννοια, αλλά καλλιέργειες μαγιάς και βακτηρίων γαλακτικού οξέος που μοιάζουν στην εμφάνιση με κουνουπίδι. Σε διάστημα περίπου 24 ωρών, οι μικροοργανισμοί του κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια οι κόκκοι αφαιρούνται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και πάλι. Έτσι, λοιπόν, το κεφίρ είναι το ποτό, αλλά οι σπόροι κεφίρ είναι το "kit εκκίνησης" που χρησιμοποιείτε για την παραγωγή του ποτού.

2. Το Κεφίρ προέρχεται από μέρη της Ανατολικής Ευρώπης και της Νοτιοδυτικής Ασίας

Το όνομα προέρχεται από την τουρκική λέξη «keyif», η οποία σημαίνει "καλό αίσθημα" μετά το φαγητό. Γεγονός που μαρτυρά τη συμβολή του στη διαδικασία της πέψης για όσους ταλαιπωρούνται από δυσανεξίες, φουσκώματα και καύσους.

3. Τα βακτήρια του γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη στο γάλα σε γαλακτικό οξύ, έτσι το κεφίρ έχει γεύση ξινή σαν το γιαούρτι, αλλά έχει λεπτότερη υφή

Είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου, πρωτεϊνών και Β-βιταμινών. Πιο αναλυτικά:

Μια μερίδα κεφίρ γάλακτος 175 ml περιέχει:

  • Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια
  • Ασβέστιο: 20% του RDA
  • Φώσφορος: 20% του RDA
  • Βιταμίνη Β12: 14% του RDA
  • Ριβοφλαβίνη (Β2): 19% του RD
  • Μαγνήσιο: 5% του RDA
  • Μια αξιοπρεπή ποσότητα βιταμίνης D

Αποδίδει 100 θερμίδες, 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων και 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με τον τύπο γάλακτος που χρησιμοποιείται.

4. Το κεφίρ έχει ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά στο κεφίρ προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώξεις. Το προβιοτικό Lactobacillus kefiri, το οποίο είναι μοναδικό για το kefir, μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella, Helicobacter Pylori και E. coli.

5. Το Kefir μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών και να μειώσει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από υποβάθμιση του οστικού ιστού και είναι ένα τεράστιο πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Είναι ιδιαίτερα συχνή στις ηλικιωμένες γυναίκες και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο καταγμάτων. Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους βελτίωσης της υγείας των οστών και επιβραδύνει την πρόοδο της οστεοπόρωσης. Το Kefir δεν είναι μόνο μια καλή πηγή ασβεστίου, αλλά και βιταμίνη Κ2. Αυτή η βιταμίνη παίζει κεντρικό ρόλο στο μεταβολισμό του ασβεστίου και η συμπλήρωση με αυτό έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά περίπου.

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι η κεφίρ μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση ασβεστίου από τα κύτταρα των οστών. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη πυκνότητα των οστών, η οποία θα βοηθήσει στην πρόληψη των καταγμάτων.

***Για τους αυστηρά χορτοφάγους που δεν επιλέγουν γαλακτοκομικά προϊόντα στη διατροφή τους, μπορούν να παρασκευάσουν κεφίρ χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα αλλά με νερό καρύδας, γάλα καρύδας ή γάλα σόγιας, αμυγδάλου ή και ρυζιού.

Στέλλα Κατσιβέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Sports Nutrition MSc)

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato