5+1 μυστικά για να αποφύγεις το φούσκωμα στα γιορτινά τραπέζια

icon
10 Δεκεμβρίου 2021

5+1 μυστικά για να αποφύγεις το φούσκωμα στα γιορτινά τραπέζια


Και φέτος έφτασε η αγαπημένη εποχή όλων μας, η περίοδος των Χριστουγέννων!

Χαρούμενα χρώματα, γιορτινά λαμπάκια και διακοσμήσεις, τραπέζια με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και αγαπημένα γλυκά των γιορτών με κυρίαρχα τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες. Συνήθως την περίοδο και των Χριστουγέννων αλλά και της Πρωτοχρονιάς οι ονομαστικές εορτές είναι πολλές επομένως και τα τραπέζια είναι πλούσια. Όμως ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτής της εποχής είναι το έντονο φούσκωμα στο στομάχι ως η πιο συχνή συνέπεια της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

Πώς μπορούμε να το αποφύγουμε ή και να το μετριάσουμε;

Αρχικά, είναι καλό να ορίσουμε το φούσκωμα. Ως φούσκωμα χαρακτηρίζεται η δυσάρεστη αίσθηση πληρότητας και βαρύτητας στο στομάχι η οποία συνοδεύεται από έντονο πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς (τυμπανισμός) , αίσθημα καύσου, συχνές ερυγές (ρέψιμο) , ενώ πολλές φορές συνυπάρχει και ο πόνος. Μπορεί να εμφανιστεί είτε αμέσως μετά το φαγητό είτε κάποια ώρα μετά το γεύμα και σημαίνει τη δυσκολία στην πέψη ή αλλιώς δυσπεψία.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά σημειώνεται αύξηση του σωματικού μας βάρους από μισό (0,5) έως δυόμιση (2,5) κιλά κατά μέσο όρο από την αυξημένη κατανάλωση φαγητού και αλκοόλ! ~.

Ας δούμε μερικές εύκολες και γρήγορες συμβουλές για αυτές τις «δύσκολες» και απολαυστικές ημέρες…

  1. Ένα βασικό σημείο το οποίο συνήθως παραλείπεται εκείνες τις ημέρες είναι τα γεύματα τα οποία λαμβάνουμε μέσα στην ημέρα. Είναι σημαντικό να μην είμαστε νηστικοί μέχρι το τραπέζι αλλά να έχουμε καταναλώσει κάτι ελαφρύ μέσα στην ημέρα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε να φορτώσουμε το άδειο μας στομάχι.
  2. Δεύτερο σημαντικό σημείο αλλά και συνέχεια του πρώτου είναι η αργή μάσηση της τροφής. Όταν είμαστε τελείως νηστικοί συνήθως πέφτουμε με τα μούτρα στο φαγητό. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να μασάμε αργά την τροφή για τη βελτίωση και της πέψης αλλά και τον έλεγχο της ποσότητας της τροφής που καταναλώσουμε.
  3. Το νερό δεν πρέπει να απουσιάζει από την καθημερινότητά μας πόσο μάλλον αυτές τις ημέρες. Αποτελεί βασικό συστατικό της καθημερινότητάς μας και μας διευκολύνει στο να αντιληφθούμε το αίσθημα του κορεσμού ενώ βοηθάει και στην πέψης της τροφής.
  4. Ένα ακόμα βήμα για την αποφυγή του φουσκώματος και δυσάρεστου αισθήματος στο γιορτινό τραπέζι είναι η επιλογή και ο συνδυασμός των τροφίμων που θα προσθέσουμε στο πιάτο μας. Η επιλογή των τροφίμων που θα καταναλώσουμε χρειάζεται να είναι προσεκτική όσον αφορά τροφές που μας προκαλούν όπως και να έχει ενοχλήσεις στο στομάχι και πρήξιμο όπως είναι τα όσπρια, οι λιπαρές τροφές όπως τα τηγανητά και οι έντονες σάλτσες ή οι πικάντικες, κ.ά. Ωστόσο στο πιάτο μας είναι καλό να συνδυάζονται οι σαλάτες και τα λαχανικά τα οποία συμβάλλουν στην ομαλή πέψη και λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
  5. Last but not least! Ας μην ξεχνάμε τα υπέροχα φρούτα και βότανα τα οποία έχουν βρεθεί να μας βοηθούν στην πέψη της τροφής. Σε αυτά συγκαταλέγονται ο ανανάς με την βρωμελαΐνη (ή βρομελίνη), ένα πρωτεϊνολυτικό ένζυμο, η παπάγια και το πιο γνωστό σε όλους μας τζίντζερ με τη θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα ωθώντας στην παραγωγή των κατάλληλων ενζύμων για την πέψη της τροφής.

Extra tip! Ο συνδυασμός των παραπάνω με τα κατάλληλα πεπτικά ένζυμα για τη διάσπαση όλων των μακρομορίων της τροφής (πρωτεΐνη, υδατάνθρακας, λίπος) θα αποτελέσει το κλειδί για την καλύτερη πέψη της τροφής και την αποφυγή των συμπτωμάτων δυσπεψίας

Το γιορτινό τραπέζι πάντα συνδυάζεται με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και τα πιο όμορφα χαμόγελα! Φέτος ας απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς ενοχλήσεις

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Varilla, C., et al. (2021). Bromelain, a Group of Pineapple Proteolytic Complex Enzymes (Ananas comosus) and Their Possible Therapeutic and Clinical Effects. A Summary. Foods, 10(10), 2249.
  2. Majeed, M., et al. (2018). Evaluation of the safety and efficacy of a multienzyme complex in patients with functional dyspepsia: A randomized, double-blind, placebo-controlled study. Journal of medicinal food, 21(11), 1120-1128.
  3. Liu, J., et al. (2018). Papain-like cysteine proteases in Carica papaya: lineage-specific gene duplication and expansion. BMC genomics, 19(1), 1-12.
  4. Palatty, P. L., et al. (2013). Ginger in the prevention of nausea and vomiting: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 53(7), 659-669.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato