5+1 τρόποι για ανακουφιστείς από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου!

icon
19 Ιανουαρίου 2021

5+1 τρόποι για ανακουφιστείς από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου!


Φούσκωμα, πόνος στην κοιλιά, αλλαγές στις εντερικές συνήθειες; Σου ακούγονται γνωστά αυτά τα συμπτώματα;


Μήπως δεν τους έχεις δώσει τη σημασία που πρέπει και συνεχίζεις να ταλαιπωρείσαι;

Τα παραπάνω συμπτώματα μαζί με τη δυσφορία και την παραγωγή βλέννης στα κόπρανα είναι πολύ συχνά συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου! Οι σύγχρονες μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 8 ταλαιπωρείται από το ΣΕΕ και πιο συχνά οι γυναίκες. Είναι μια πάθηση που κυρίως επηρεάζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν, καθώς σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 παρατηρήθηκε ότι το 34% των ατόμων που πάσχουν είχαν ενοχλητικά συμπτώματα που επηρέασαν καθημερινότητά τους τουλάχιστον 10 ημέρες το μήνα.

Πώς θα βρούμε την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα;

1. Αποφεύγουμε τρόφιμα που αυξάνουν τα συμπτώματά μας!

Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Πολύ βοηθητική σε αυτή την περίπτωση φαίνεται ότι είναι η καταγραφή των γευμάτων και των τροφίμων που καταναλώνουμε σε ένα ημερολόγιο!  
Παράλληλα, δίπλα από κάθε γεύμα/σνακ μπορούμε να γράφουμε σχόλια για τα συμπτώματα που εμφανίσαμε ή δεν εμφανίσαμε. Με αυτό τον τρόπο είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε τρόφιμα που μας προκαλούν ενόχληση και να τα περιορίσουμε, χωρίς όμως να αποκλείουμε ολόκληρες ομάδες τροφίμων, που είναι μια πολύ κοινή πρακτική μεταξύ των ατόμων που υποφέρουν από ΣΕΕ. 

icon

2. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης προϊόντα!

Όπως είδαμε και προηγουμένως ο αποκλεισμός ολόκληρων ομάδων τροφίμων μεταξύ των ατόμων με ΣΕΕ είναι πολύ συχνός και οι ομάδες που αποκλείονται πρώτες συνήθως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά! Όμως, αυτό είναι μια πολύ λανθασμένη πρακτική καθώς τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά αλλά και τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που δρουν ως τροφή για τα ωφέλιμα βακτήρια που ζουν στο έντερό μας! Συνεπώς, η κατανάλωση τους βοηθά στην εξισορρόπηση μεταξύ των «καλών» και των «κακών» βακτηρίων που ζουν στο έντερό μας και είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου! Ωστόσο, καλό θα είναι η αύξηση στην κατανάλωσή τους να γίνει σταδιακά!

3. Φροντίζουμε την ενυδάτωσή μας

Φυσικά, η επαρκής πρόσληψη νερού είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας! Σχετικά με τη λειτουργία του εντέρου, η ενυδάτωση μειώνει τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας και γενικότερα διευκολύνει την εντερική κένωση. Πόσο νερό χρειαζόμαστε περίπου την ημέρα; Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (όπως το φύλο, η ηλικία, το σωματικό βάρος κα), όμως υπολογίζεται περίπου 1,5 με 2L την ημέρα.

icon

4. Καταπολεμάμε το άγχος!

Πολύ συχνά το ΣΕΕ χαρακτηρίζεται ως «παιδί» του σύγχρονου τρόπου ζωής και φυσικά αναφερόμαστε τόσο στις κακές διατροφικές συνήθειες αλλά και στο υπερβολικό stress που βιώνουμε καθημερινά! Η σχέση του stress με την υγεία του εντέρου έχει μελετηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια! Φαίνεται λοιπόν ότι υπάρχει ένας πολύπλοκος μηχανισμός που συνδέει τη συναισθηματική μας κατάσταση με το γαστρεντερικό μας σύστημα, που ονομάζεται άξονας εγκεφάλου - εντέρου. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι το άγχος επηρεάζει την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και το αντίστροφο, δηλαδή τα βακτήρια είναι ικανά και επιδράσουν στα επίπεδα άγχους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να βρούμε τρόπους για να ελέγξουμε το άγχος της καθημερινότητας!

5. Κινούμαστε περισσότερο μες στην ημέρα

Ο ρόλος της σωματικής δραστηριότητα είναι διπλός, καθώς επηρεάζει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου. Άμεσα, η άσκηση φαίνεται να επηρεάζει και να διευκολύνει την κινητικότητα του εντέρου. Έμμεσα, η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην έκκριση ορμονών, που συνδέονται με τη μείωση του καθημερινού άγχους και τη βελτίωση της διάθεσης. Το άγχος όπως προαναφέρθηκε αποτελεί βασικό παράγοντα εμφάνισης διαταραχών του εντέρου. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν; Ξεκινάμε την αγαπημένη μας δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά για 5 ημέρες την εβδομάδα.  

icon

6. Συμπληρώνουμε τη διατροφή μας με προβιοτικά και πρεβιοτικά

Σύμφωνα με μελέτες βοηθητική φαίνεται να είναι η χορήγηση προβιοτικών και πρεβιοτικών, τα οποία συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της εντερικής μικροχλωρίδας αλλά και στον έλεγχο των συμπτωμάτων όπως διάρροια, δυσκοιλότητα, φουσκώματα και κοιλιακός πόνος. Τέλος, πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι το βουτυρικό οξύ, το οποίο είναι ένα συστατικό που παράγεται από τα βακτήρια στο παχύ μας έντερο, μπορεί να δράσει ανακουφιστικά στα συμπτώματα του παχέος εντέρου.

Το σημαντικό είναι να μην αφήνουμε τα συμπτώματα να ελέγχουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας! Ενημερωνόμαστε κατάλληλα και συμβουλευόμαστε έναν γαστρεντερολόγο και έναν διαιτολόγο που θα μας βοηθήσουν να διαχειριστούμε τα συμπτώματα που μας ενοχλούν και μας δυσκολεύουν τη ζωή!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc (Inorganic Biochemistry)

Βιβλιογραφία

  1. Ελληνικό Ίδρυμα Γαστρεντερολογίας και Διατροφής
  2. Frandemark et al., (2018), Work Productivity and Activity Impairment in Irritable Bowel Syndrome (IBS): A Multifaceted Problem, Am J Gastroenterol.
  3. McKenzie YA et al., (2016) British Dietetic Association systematic review and evidence-based practice guidelines for the dietary management of irritable bowel syndrome in adults, J Hum Nutr Diet
  4. Ford et al., Efficacy of prebiotics, probiotics, and synbiotics in irritable bowel syndrome and chronic idiopathic constipation: systematic review and meta-analysis, Am J Gastroenterol.
  5. Farup et al., (2016), Faecal short-chain fatty acids - a diagnostic biomarker for irritable bowel syndrome?, BMC Gastroenterology.
  6. Sharma M and Shukla G (2016) Metabiotics: One Step ahead of Probiotics; an Insight into Mechanisms Involved in Anticancerous Effect in Colorectal Cancer. Front. Microbiol.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato