6 τρόποι να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου !

icon
6 Σεπτεμβρίου 2017

6 τρόποι να ξυπνήσεις τον μεταβολισμό σου !


Η αύξηση του μεταβολισμού είναι το πρώτο που επιζητούν όλοι όσοι...

...ξεκινούν πρόγραμμα απώλειας βάρους. Αλλά το πόσο γρήγορος ή αργός είναι ένας μεταβολισμός δηλαδή, το πόσο γρήγορα το σώμα μας καίει θερμίδες, εξαρτάται από πολλά πράγματα. Μερικοί άνθρωποι κληρονομούν έναν γρήγορο μεταβολισμό. Οι άνδρες τείνουν να καίνε περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ακόμη και όταν βρίσκονται σε ηρεμία. Και για τους περισσότερους ανθρώπους, ο μεταβολισμός επιβραδύνει σταθερά μετά την ηλικία των 40 ετών. Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε την ηλικία, το φύλο ή τη γενετική σας, υπάρχουν άλλοι τρόποι βελτίωσης του μεταβολισμού σας. Εδώ είναι 6 από αυτούς.

1. Χτίστε μυς :

Το σώμα σας καίει συνεχώς θερμίδες, ακόμα και όταν δεν κάνετε τίποτα. Αυτός ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας είναι πολύ μεγαλύτερος σε άτομα με περισσότερους μυς. Κάθε μυϊκή μονάδα χρησιμοποιεί περίπου 6 θερμίδες την ημέρα μόνο για να διατηρηθεί, ενώ κάθε μονάδα λίπους καίει μόνο 2 θερμίδες ημερησίως. Αυτή η μικρή διαφορά μπορεί να προστεθεί με την πάροδο του χρόνου. Μετά από κάθε συνεδρία άσκησης δύναμης, οι μύες ενεργοποιούνται σε όλο το σώμα σας, αυξάνοντας τον μέσο ημερήσιο ρυθμό μεταβολισμού, δηλαδή καίνε περισσότερες θερμίδες.

2. Γυμναστείτε συστηματικά :

Η αερόβια άσκηση δεν μπορεί να δημιουργήσει μεγάλους μυς, αλλά μπορεί να αναβαθμίσει το μεταβολισμό σας τις ώρες μετά από μια προπόνηση. Το κλειδί είναι να πιέσετε τον εαυτό σας. Η άσκηση υψηλής έντασης προσφέρει μεγαλύτερη αύξηση στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας σε σχέση με τις ασκήσεις χαμηλής ή μέτριας έντασης. Για να πάρετε τα οφέλη, δοκιμάστε μια πιο έντονη προπόνηση στο γυμναστήριο ή κάντε ασκήσεις με σύντομες εκρήξεις σπινταρίσματα κατά τη διάρκεια του τζόκινγκ σας.

3. Κάντε καύσεις με νερό :

Το σώμα σας χρειάζεται νερό για να επεξεργαστεί τις θερμίδες. Εάν είστε ακόμη και ήπια αφυδατωμένοι, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδυνθεί. Σε μελέτη όπου οι ενήλικες έπιναν οκτώ ή περισσότερα ποτήρια νερό την ημέρα έκαιγαν περισσότερες θερμίδες από όσους έπιναν μόλις τα μισά. Για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, πιείτε ένα ποτήρι νερό ή άλλο αφέψημα πριν από κάθε γεύμα και σνακ. Επίσης, επιλέξτε για σνακ φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν φυσικά νερό, αντί για κουλουράκια ή τσιπς.

4. Επιλέξτε έξυπνα σνακ :

Τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό για την εύκολη και γρήγορη απώλεια βάρους και το κλειδί στην ενίσχυση του μεταβολισμού. Όταν τρώτε μεγάλα γεύματα με μεγάλες αποστάσεις, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνετε. Καταναλώνοντας ένα μικρό γεύμα ή σνακ κάθε 3 έως 4 ώρες διατηρεί ο μεταβολισμός υψηλές στροφές, κι έτσι καίει περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μιας ημέρας. Αρκετές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε σνακ τακτικά, καταναλώνουν μικρότερη ποσότητα τροφής στα κύρια γεύματα.

5. Χρησιμοποιείστε μπαχαρικά και καρυκεύματα :

α πικάντικα τρόφιμα έχουν φυσικές χημικές ουσίες που μπορούν να ανεβάσουν το μεταβολισμό στα ύψη. Προσθέστε στη μαγειρική σας μια κουταλιά ψιλοκομμένο κόκκινο ή πράσινο πιπέρι ή τσίλι ή τζίντζερ. Το αποτέλεσμα είναι πιθανώς προσωρινό, αλλά εάν τρώτε πικάντικα τρόφιμα συχνά, τα οφέλη μπορεί να προστίθενται. .

6. Ξαναγεμίστε τις μπαταρίες με πράσινο τσάι :

Το πράσινο τσάι προσφέρει τα συνδυασμένα οφέλη της τεΐνης και των κατεχινών, ουσίες που δείχνουν ότι αυξάνουν το μεταβολισμό για μερικές ώρες. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 2 έως 4 φλιτζανιών τσαγιού μπορεί να ωθήσει το σώμα να κάψει 17% περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια μέτρια έντονης άσκησης για μικρό χρονικό διάστημα.

Στέλλα Κατσιβέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Sports Nutrition MSc

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato