Άγχος – Η «νόσος» της σύγχρονης εποχής και η εργαζόμενη γυναίκα!

icon
30 Μαρτίου 2021

Άγχος – Η «νόσος» της σύγχρονης εποχής και η εργαζόμενη γυναίκα!


Ζούμε σε μια σύνθετη κοινωνική δομή με αυξανόμενους ρυθμούς και αυτό μας προκαλεί ακόμα πιο έντονο stress!

Η σύγχρονη-«multitasking» γυναίκα!

Η σύγχρονη γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλούς ρόλους. Σε αυτούς περιλαμβάνεται η εργαζόμενη γυναίκα, η σύζυγος, η μητέρα, η νοικοκυρά, κ.ά. Παράλληλα, δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάει και το ρόλο της ως γυναίκα και ως φίλη!

Στην προσπάθειά της να ανταποκριθεί σε όλα αυτά και να είναι «σωστή», όπως επιβάλλει η κοινωνία, συχνά πιέζεται, αγχώνεται και εξαντλείται. Η ανάγκη που προβάλλεται, είναι η γυναίκα να κρατήσει τις λεπτές ισορροπίες που απαιτούνται ανάμεσα στις υποχρεώσεις της ως μητέρα, ως νοικοκυρά, ως εργαζόμενη, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της, την εμφάνισή της ώστε να μην ξεχνάει τον εαυτό της και πως είναι γυναίκα-σύζυγος. Ας μην ξεχνάμε και πως ο ρόλος του συζύγου είναι καθοριστικός καθώς είναι σημαντικό να βοηθάει και να τη στηρίζει σε όλα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), περίπου 450 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως επηρεάζονται από διαταραχές που σχετίζονται με το stress. Είναι το άγχος στο οποίο οφείλονται το 70% των επισκέψεων στους φορείς παροχής βοήθειας. Ωστόσο, μόνο το 3% των ανθρώπων λαμβάνει βοήθεια για τη διαχείριση του stress αν και συνεχώς αναγνωρίζονται αρκετά συμπληρώματα της διατροφής μας με το ρόλο αυτό.

Ας δούμε τις συνέπειες του στρες στον οργανισμό μας…αλλά και στην καθημερινότητά μας!

Οι σωματικές αντιδράσεις στο στρες, όταν αυτό είναι σύντομης διάρκειας, έχουν θετικές επιδράσεις στον οργανισμό μας. Όταν, όμως, το σώμα εκτίθεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο στρες, τότε μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας. Οι επιδράσεις του χρόνιου στρες, καταπονούν και φθείρουν τον οργανισμό. 
icon

Τα συχνότερα προβλήματα περιλαμβάνουν το πεπτικό, το ανοσοποιητικό, το νευρικό σύστημα, αλλά και το μυϊκό, το καρδιαγγειακό σύστημα και τις αλλαγές στο σωματικό μας βάρος. Και πώς το αντιλαμβανόμαστε; Με συμπτώματα όπως:

  • πόνος στο στήθος με αίσθημα πίεσης, ταχυκαρδία
  • ζαλάδες, δύσπνοια
  • κατάθλιψη ή αλλαγές στη διάθεση
  • δυσλειτουργίες των ορμονών και μειωμένη όρεξη και λίμπιντο
  • αλλαγές στην όρεξη με ανορεξία ή υπερφαγία
  • διαταραχές στον ύπνο
  • κόπωση, καταπόνηση

Το άγχος στην εργασία!

Το άγχος είναι μια φυσιολογική απόκριση στις απαιτήσεις της δουλειάς. Μπορεί να είναι ωφέλιμο, να σας κρατά σε εγρήγορση και να έχουμε καλύτερη απόδοση όσο βρίσκεται σε επίπεδα φυσιολογικά. Ωστόσο, το παρατεταμένο ή το υπερβολικό άγχος στη δουλειά μπορεί, επίσης, να καταστρέψει την ψυχική μας υγεία.

Παράγοντες που συμβάλλουν στο εργασιακό άγχος περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Υπερβολικές ώρες εργασία και η δουλειά σε βάρδιες
  • Η πίεση του χρόνου, η σκληρή εργασία και οι μη ρεαλιστικούς στόχους
  • Μη ύπαρξη υποστήριξης από τους προϊσταμένους, τους διευθυντές και/ή τους συνεργάτες
  • ­Υψηλές πνευματικές απαιτήσεις και πολλές αποφάσεις
  • Μη ύπαρξη ξεκάθαρου ρόλου
  • Διαφωνίες με τους συνεργάτες ή τους διευθυντές
  • Χαμηλά επίπεδα αναγνώρισης της δουλειάς και επιβράβευσης

icon

Πώς μπορούμε να το διαχειριστούμε;

 

  • Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε το άγχος μας! Πολλές φορές για να το επιτύχουμε αυτό είναι πολύ χρήσιμο να αναζητήσουμε βοήθεια και από έναν ειδικό.
  • Στη συνέχεια, πολύ βοηθητικό είναι να είμαστε οργανωμένοι, προετοιμασμένοι και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένοι.
  • Υπάρχουν ορισμένες τεχνικές χαλάρωσης ακόμα και για όταν βρισκόμαστε στο χώρο εργασίας μας. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι βαθιές ανάσες, ορισμένες ασκήσεις χαλάρωσης του αυχένα μας όπως και τα μικρά διαλλείματα.
  • Ταυτόχρονα με όσα προαναφέρθηκαν, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε και τη διατροφή μας. Λόγω παρατεταμένου στρες, συγκεκριμένα διατροφικά στοιχεία απαιτούνται σε αυξημένες ποσότητες, καθώς χρησιμοποιούνται στη σύνθεση ορμονών του στρες αλλά και στον κυτταρικό μεταβολισμό. Χαρακτηριστικά αναφέρονται:
    • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες για τις εγκεφαλικές μας λειτουργίες
    • Μαγνήσιο, το οποίο αποβάλλεται περισσότερο από τα ούρα σε κατάσταση stress
    • Βιταμίνη C, σημαντική για την προστασία του οργανισμού ως σύνολο

 

Extra tips:

  1. οργάνωση των γευμάτων και των σνακ από το σπίτι
  2. αύξηση των φρούτων και των λαχανικών που μπορούμε να βρούμε άμεσα διαθέσιμα
  3. αύξηση της κατανάλωσης νερού
  4. συμπληρωματικά τις απαραίτητες βιταμίνες

Το stress είναι φυσιολογικό αλλά γίνεται πρόβλημα όταν είναι υπερβολικό και συνεχές. Υπάρχουν όμως τρόποι που μπορεί να εφαρμόσει κάποιος ώστε να προσαρμοστεί και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους ώστε να βρει μια υγιή ισορροπία στο χώρο εργασίας.

~Και να μην ξεχνάμε! Να αγαπάμε τον εαυτό μας!~

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. SDelia McCabe et al. (2017) The impact of essential fatty acid, B vitamins, vitamin C, magnesium and zinc supplementation on stress levels in women: a systematic review, The Joanna Briggs Institute, JAMA Intern Med.2013;173 (1):76-77
  2. Boyle et al., (2017), The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review, Nutrients
  3. C.R. Ralph et al. (2016) Impact of psychosocial stress on gonadotropins and sexual behavior in females: role for cortisol?, Society for Reproduction and Fertility
  4. C.R. Ralph et al. (2016) Impact of psychosocial stress on gonadotropins and sexual behavior in females: role for cortisol?, Society for Reproduction and Fertility
  5. Ελληνική Στατιστική Αρχή – ELSTAT
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato