Αντιοξειδωτικά και Εμβοές
Οι εμβοές είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία υπάρχει η αντίληψη ήχου απουσία εξωτερικού ερεθίσματος. Μπορεί να είναι παροδικές και να υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά ή να είναι χρόνιες, οι οποίες μπορεί να γίνουν πολύ εξουθενωτικές για το άτομο που πάσχει. Παρ’ ότι είναι μια πάθηση που απασχολεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως, τα αίτια που την προκαλούν δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Πόσο συχνές πιστεύετε πως είναι οι εμβοές στο δυτικό κόσμο και πόσο ταλαιπωρούν τόσο τους Έλληνες όσο και τους πολίτες σε παγκόσμια κλίμακα;
Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια η συχνότητα και το φαινόμενο των εμβοών και η ενόχληση που προκύπτει σε καθημερινή βάση αποτελούν σημεία ενδιαφέροντος προς μελέτη για τη συχνότητα, την ένταση των εμβοών, τα αίτια, και πόσο επηρεάζουν υποκειμενικά και αντικειμενικά όσους ταλαιπωρούνται από εμβοές!
Έρευνες και μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή συνδέεται με μικρότερα ποσοστά εμφάνισης των εμβοών σε σχέση με μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα. Επίσης, σημαντική φαίνεται ότι είναι η ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς η μη επαρκής πρόσληψη νερού συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα εμφάνισης εμβοών. Ακόμη λόγω του ότι οι εμβοές έχουν και ψυχογενή βάση, σημαντική είναι η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες που ευχαριστούν τον καθένα από εμάς, ή και πιο απλές δραστηριότητες όπως περπάτημα. Η χαλαρωτική μουσική, η ανάγνωση του αγαπημένου μας βιβλίου ακόμη και η άσκηση μπορεί να συμβάλλει θετικά στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης.
Μάλιστα, πολλές μελέτες ειδικά τα τελευταία χρόνια και κλινικά δεδομένα για την αντιμετώπιση των εμβοών, έχουν δείξει πως η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ωφέλιμη. Βιταμίνες και μέταλλα ιδιαίτερα ωφέλιμα για την αντιοξειδωτική τους δράση όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε, το σελήνιο, η L-ακετυλοκαρνιτίνη, μέταλλα, ιχνοστοιχεία αλλά και φυτικά εκχυλίσματα δρουν κατά του οξειδωτικού στρες απομακρύνοντας τις αντιδραστικές ρίζες οξυγόνου.
Ειδικότερα, αξίζει να σταθούμε σε μία διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη (The Effect of Antioxidant Supplementation in Patients with Tinnitus and Normal Hearing or Hearing Loss: A Randomized, Double-Blind, Placebo Controlled Trial, Νutrients 2019, 11, 3037; doi: 10.3390/nu11123037) ) που πραγματοποιήθηκε το 2019 και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
Συγκεκριμένα, στη μελέτη αυτή συμμετείχαν και ολοκλήρωσαν τη διαδικασία δύο ομάδες ασθενών (n1=34, n2=29, σύνολο 63 ασθενείς) που έλαβαν αντιοξειδωτική αγωγή και placebo αντίστοιχα, για χρονικό διάστημα τριών μηνών. Η αντιοξειδωτική αγωγή αποτελείτο από βιταμίνες, μέταλλα, φυτικά εκχυλίσματα και α-λιποϊκό οξύ και μελετήθηκαν αντικειμενικοί παράμετροι εμβοών, δείκτες οξειδωτικού στρες με μετρήσεις συχνοτήτων και παράγοντες έντασης και συχνότητας των εμβοών. Επίσης, μελετήθηκαν και υποκειμενικά κριτήρια βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών, βάσει THI και TFI ερωτηματολογίων. Μάλιστα, γνωρίζουμε ότι χαμηλή επάρκεια σε βιταμίνη Β12 αι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β σχετίζονται με μειωμένο ενδοκοχλιακό δυναμικό λόγω καταστροφής της μικροαγγείωσης των ενδογενών ραβδώσεων.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην ομάδα που έλαβε αντιοξειδωτικά μειώθηκε σημαντικά η ένταση των εμβοών και η υποκειμενική δυσφορία από την ενόχληση και τη βαρύτητά τους.
Συμπερασματικά, λοιπόν λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω συμπεράσματα, μπορούμε να αναφέρουμε πως η χρήση αντιοξειδωτικών και συστατικών που παρουσιάζουν συμπληρωματική αντιοξειδωτική δράση λειτουργούν ωφέλιμα με ενθαρρυντικά αποτελέσματα έναντι των εμβοών, τη συχνότητα, την ένταση και τη βαρύτητά τους και έναντι του οξειδωτικού στρες.
Κυριακή Ξενικού
Φαρμακοποιός/Χημικός ΜSc (Inorganic Biochemistry)
Βιβλιογραφία
- Lee DY et al., (2018), Relationship Between Diet and Tinnitus: Korea National Health and Nutrition Examination Survey, Clinical and Experimental Otorhinolaryngology.
- Carpenter-Thompson et al., (2015), Physical Activity, Tinnitus Severity, and Improved Quality of Life, Ear & Hearing.
- Petridou AI, Zagora ET, Petridis P, Korres GS, Gazouli M, Xenelis I, Kyrodimos E, Kontothanasi G, Kaliora AC.(2019): The Effect of Antioxidant Supplementation in Patients with Tinnitus and Normal Hearing or Hearing Loss: A Randomized, Double-Blind, Placebo Controlled Trial. Nutrients. 2019 Dec 12;11(12):3037.