COVID-19 και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Μήπως "φούντωσε" το πρόβλημα;

icon
14 Απριλίου 2020

COVID-19 και Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Μήπως "φούντωσε" το πρόβλημα;

Βασικό ρόλο στις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος φαίνεται να διαδραματίζει η ποιότητα ζωής. Οι διατροφικές συνήθειες, η άσκηση, τα επίπεδα άγχους κατέχουν σημαντική θέση στην εμφάνιση και την εξέλιξη των συμπτωμάτων των γαστρεντερικών παθήσεων όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου.

Λίγα λόγια για το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ)

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου αποτελεί την πιο συχνή, μακροχρόνια λειτουργική διαταραχή του εντέρου, που εκτιμάται ότι επηρεάζει πάνω από 2.000.000 Έλληνες, (20% του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΕΛΙΓΑΣΤ), με τις γυναίκες να είναι διπλάσιες σε αριθμό από τους άντρες.

Συνήθη συμπτώματα που χαρακτηρίζουν το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι το κοιλιακό άλγος, η κοιλιακή διάταση – τυμπανισμός και αλλαγές στην συνήθη λειτουργία του εντέρου, με την εμφάνιση διάρροιας, δυσκοιλιότητας είτε εναλλαγή αυτών. Η αιτία είναι άγνωστη, αλλά εικάζεται ότι συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία του εντέρου, έπειτα από κάποια λοίμωξη ή στρεσογόνο κατάσταση.

Τα συμπτώματα ποικίλουν μεταξύ των ατόμων. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει θεραπεία και οι συστάσεις αφορούν σε αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.

  • Εντοπισμός τροφών / ροφημάτων που προκαλούν συμπτώματα
  • Αλλαγή στην ποσότητα φυτικών ινών
  • Ενίσχυση της άσκησης
  • Μείωση των επιπέδων στρες
  • Πολλές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα προβιοτικά και τα μεταβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
  • Ορισμένες φορές συνταγογραφούνται φάρμακα για τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς - αντισπασμωδικά για τον πόνο, καθαρτικά για την ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ανασταλτικά περισταλτισμού για μείωση της συχνότητας κενώσεων.

Και λίγα λόγια για τον COVID-19

Οι κορωνοϊοί είναι πολλοί και κοινοί καθώς συνήθως προκαλούν κρυολόγημα και βήχα. Ο συγκεκριμένος τύπος του ιού COVID-19 μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή συμπτωματολογία μέχρι και θάνατο σε ορισμένους. Οι περισσότεροι οι οποίοι έχουν μολυνθεί εμφάνισαν ήπια συμπτώματα.

Ωστόσο, μεγαλύτερο κίνδυνο και πιο σοβαρές επιπλοκές είχαν και συνεχίζουν να έχουν όσοι είναι μεγαλύτερης ηλικία ή πάσχουν από συνοδά νοσήματα του αναπνευστικού, καρδιολογικού συστήματος, διαβήτη κ.α.

Τι πρέπει να γίνεται στις περιπτώσεις των παθήσεων του γαστρεντερικού συστήματος;

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Αμερικανικού Συλλόγου Γαστρεντερολογίας, όσοι πάσχουν από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου δεν εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για τον ιό. Όμως, ίσως ο κίνδυνος να αυξάνεται σε περιπτώσεις όπου ακολουθείται κάποια θεραπεία η οποία μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλό θα ήταν να διατηρούνται σε ύφεση τα συμπτώματα του ΣΕΕ και να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή που έχει δοθεί από τον θεράποντα ιατρό. Επιπλέον, καλό θα ήταν να αποφύγετε την επαφή με τους νοσοκομειακούς χώρους και τη λήψη στεροειδών καθώς ίσως να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης και εξάπλωσης.

Πέρα από τη σωστή τήρηση των συστάσεων που έχουν δοθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO):

  • Συχνό πλύσιμο των χεριών
  • Κρατήστε τα χέρια σας μακριά από το πρόσωπο. Αποφύγετε να πιάσετε τα μάτια, τη μύτη, το στόμα
  • Διατηρήστε την κοινωνική αποστασιοποίηση

για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού από όσους πάσχουν από γαστρεντερικές διαταραχές και χρησιμοποιούν το μπάνιο, αναγκαίο είναι να ακολουθούν και τα παρακάτω καθώς ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των επιφανειών:

  • Φροντίστε να καθαρίζετε την επιφάνεια της τουαλέτας μετά τη χρήση
  • Χρησιμοποιείστε διαφορετικό ρολό χαρτιού υγείας από τους υπολοίπους κατοίκους του σπιτιού
  • Σκουπίστε τη λαβή της τουαλέτας αλλά και τις επιφάνειες που ήρθατε σε επαφή

Υποστήριξε την υγεία του γαστρεντερικού σου συστήματος! Φρόντισε τη δική σου υγιεινή αλλά και των υπολοίπων!

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Danese, S., Cecconi, M., & Spinelli, A. (2020). Management of IBD during the COVID-19 outbreak: resetting clinical priorities. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 1-3.
  2. Fiorino, G., Allocca, M., Furfaro, F., Gilardi, D., Zilli, A., Radice, S., ... & Danese, S. (2020). Inflammatory bowel disease care in the COVID-19 pandemic era: the Humanitas, Milan experience. Journal of Crohn's and Colitis.
  3. WHO: Coronavirus disease (COVID-19) advice for the public
  4. Advice from Digestive Disease Experts from the American College of Gastroenterology.
  5. Stein, A. C., Cohen, R. D., & Rubin, M. (2015). Inflammatory bowel disease: Crohn's disease and ulcerative colitis. In Wound, Ostomy and Continence Nurses Society Core Curriculum: Ostomy Management. Wolters Kluwer Health Adis (ESP).
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato