Διαταραχές ύπνου και μνήμη: Πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη μνήμη μας

icon
30 Ιουνίου 2020

Διαταραχές ύπνου και μνήμη: Πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη μνήμη μας

Οι διαταραχές ύπνου ταλαιπωρούν αρκετά τον σύγχρονο άνθρωπο λόγω stress και μίας απαιτητικής καθημερινότητας. Η διέγερση του εγκεφάλου όμως, η οποία συνδυάζεται με την αϋπνία, σαμποτάρει τη μνήμη μας.

Ο ύπνος είναι αποδεδειγμένα, ένας φυσικός θεραπευτής. Τόσο για την κόπωση και όσα αυτή προκαλεί στο σώμα μας, όσο και για διάφορες παθήσεις.

Τι συμβαίνει όταν (δεν) κοιμόμαστε

Ένα μέρος του εγκεφάλου ξεκουράζεται όταν κοιμόμαστε κι ένα άλλο, που αφορά στη μνήμη και τη συναισθηματική ανταπόκριση, γίνεται πιο ενεργό.

Ο ύπνος, ο φυσικός μας θεραπευτής, μας οδηγεί σ’ ένα υγιές σώμα και μυαλό. Κατά τη διάρκειά του εξοικονομείται ενέργεια, «τακτοποιούνται» οι σκέψεις κι οι αναμνήσεις στον εγκέφαλο, ξεκουράζονται κι αναδομούνται οι μύες, ενώ επιδρά η αυξητική ορμόνη που επουλώνει τα τραυματισμένα κύτταρα και διορθώνει τις ζημίες.


Άτομα με διαταραχές ύπνου έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, καρδιακή αρρυθμία, καρδιακή προσβολή, υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαβήτη και παχυσαρκία. Και η λίστα των επιδράσεων των διαταραχών ύπνου δε σταματάει εδώ.

Και σε ψυχολογικό επίπεδο η σημασία του καλού ύπνου είναι καταλυτική. Οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται καλά, εμφανίζουν συχνότερα κατάθλιψη, χρόνια κόπωση, προβλήματα στη διάθεση και διαταραχές στη μνήμη.

Οι άνθρωποι με έλλειψη ύπνου ή διαταραχές ύπνου υποφέρουν από αδύναμη μνήμη κι από κούραση. Κατά συνέπεια έχουν μειωμένο χρόνο απόκρισης, προβλήματα συγκέντρωσης ή απόδοσης κι αυτό είναι κάτι που παρατηρείται ακόμη και στα παιδιά. Για παράδειγμα τα παιδιά που δεν κοιμούνται επαρκώς ή με συνέχεια, παρουσιάζουν αδυναμία στη μνήμη και τη συγκέντρωση στο σχολείο.

Όσοι έχουν θέματα αϋπνίας εμφανίζουν μεγαλύτερη διέγερση στον εγκέφαλο, ακόμη κι όταν τελικά κοιμούνται.

Ακόμη ασθενείς με άπνοια του ύπνου έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα στη συγκράτηση αναμνήσεων, ενώ τα άτομα που πάσχουν από Alzheimer έχουν δυσκολία να κοιμηθούν.

Διαταραχές ύπνου και μνήμη: Ποιο είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε

Ο στόχος είναι η ομαλή και αδιάκοπη συνέχεια ύπνου.

Αυτό που ορίζουμε ως «φυσιολογικό ύπνο» είναι σχετικό, αφού κάποιοι ξεκουράζονται στις έξι ώρες (short- sleepers) και κάποιοι στις εννιά με δέκα ώρες (long sleepers). Μάλιστα οι ειδικοί έχουν καταρρίψει τον μύθο του ιδανικού ύπνου ανά ηλικία και πλέον ερμηνεύουν τον φυσιολογικό ύπνο, με βάση τα δεδομένα του κάθε ατόμου. Δηλαδή στις πόσες ώρες ξυπνάει κανείς ξεκούραστος και με όρεξη για εργασία/ άσκηση/ ζωή. Αν σηκώνεστε το πρωί από το κρεβάτι κουρασμένοι και με υπνηλία, τότε ο χρόνος που αφιερώνετε στον ύπνο σας δεν αρκεί.

Ένα πολύτιμο tip που δίνουν οι ειδικοί ακούει στο όνομα «ενδιάμεσος ύπνος». Αυτός μπορεί να διαρκεί λίγο και να είναι ο μεσημεριανός ή ένα μισάωρο ξεκούρασης που χαρίζετε στον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας κι ανάλογα με το πρόγραμμά σας.

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato