Διατροφικά tips για την εποχή των κρυολογημάτων!

icon
16 Ιανουαρίου 2018

Διατροφικά tips για την εποχή των κρυολογημάτων!


Θέλετε λοιπόν να κάνετε τα πάντα ώστε να μείνετε υγιής και να αποφύγετε αυτή την χρονιά τα κρυολογήματα; Για να το καταφέρετε αυτό...

...καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με την βελτίωση της διατροφής σας.

 

Τι πρέπει να κάνετε:

Μειώστε τα τρόφιμα που οδηγούν στην δημιουργία φλεγμονής, όπως είναι εκείνα που περιέχουν εξευγενισμένους υδατάνθρακες, όπως το λευκό αλεύρι ή το άσπρο ρύζι, η ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη που βρίσκονται στο βούτυρο και σε άλλα ζωικά λίπη, όπως το δέρμα κοτόπουλου. Αντίθετα, προτιμήστε εκείνα που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, που έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: καρυκεύματα/μπαχαρικά, φρούτα, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ελιές, ανάλατοι ξηροί καρποί.

Τροφοδοτήστε το κρυολόγημά σας:

Θέλετε να “τροφοδοτήσετε το κρυολόγημά” σας; Κάντε χώρο στο πιάτο σας για αυτά τα τρόφιμα:

Μανιτάρια: Είναι πολύ καλά για το ανοσοποιητικό σας σύστημα, ειδικά το σιτάκε, το maitake και τα μανιτάρια reishi (το γανόδερμα). Τα γνωστά μανιτάρια λοιπόν είναι ένας καλός τρόπος για να πάρετε τη βιταμίνη D, η οποία ρυθμίζει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 Σκόρδο: Η συστηματική κατανάλωση σκόρδου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης. Η αλλισίνη, μια φυσική χημική ουσία του σκόρδου, καταπολεμά τα βακτηρίδια και πιθανόν και τους ιούς.

 Εσπεριδοειδή: Αυτά τα φρούτα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε βιταμίνηC, η οποία είναι ένα βασικό αντιοξειδωτικό που ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Εκτός από τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και άλλα εσπεριδοειδή, μπορείτε να πάρετε τη βιταμίνη C και από τις πιπεριές, τα ακτινίδια και τις φράουλες.

 Βότανα και μπαχαρικά: Όχι μόνο κάνουν το φαγητό σας γευστικό, έχουν επίσης αποδειχθεί ότι σκοτώνουν τα μικρόβια. Δοκιμάστε το κάρυ, το οποίο είναι ένα μίγμα μπαχαρικών από καυτερές πιπεριές, κουρκουμά, σκόρδο και τζίντζερ που περιορίζουν τη φλεγμονή. Επίσης το δεντρολίβανο, η ρίγανη και το θυμάρι είναι κάποια άλλα βότανα που σας προσφέρουν αντιοξειδωτικά.

 Προβιοτικά: Αυτά τα “καλά” βακτηρίδια βοηθούν να διατηρήσετε το έντερό σας υγιές και έτσι να εξασφαλίσετε την φυσική ανοσία του οργανισμού σας. Μπορείτε να τα βρείτε σε τρόφιμα ζύμωσης, όπως ξινολάχανο, κεφίρ και μερικά γιαούρτια.

 Πρεβιοτικά: Είναι η τροφή για τα προβιοτικά, γι ‘αυτό είναι καλό να συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή σας. Η βρώμη και το κριθάρι περιέχουν ένα πρεβιοτικό που ονομάζεται β-γλυκάνη. Τα κρεμμύδια, οι μπανάνες και τα σπαράγγια περιέχουν ένα άλλο που ονομάζεται ινουλίνη.

 Σούπα κοτόπουλου: Σας βοηθά πραγματικά σε ένα κρυολόγημα. Συμβάλλει στην μείωση της φλεγμονής, τα ζεστά υγρά (συμπεριλαμβανομένης της σούπας κοτόπουλου) μπορούν να απαλύνουν τον πονόλαιμό σας και να βοηθήσουν στην ανακούφιση της συμφόρησης.

 Το φυτό αστράγαλος (astragalus): Αυτή η ρίζα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.Κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι το astragalus μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταπολεμήσει τα κρυολογήματα. Αν και συχνά προστίθεται σε σούπες, καταναλώνεται και ως συμπλήρωμα. Πριν πάρετε όμως οποιοδήποτε συμπλήρωμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


 

Ιωάννας Μουζακίτη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato