facebook

Εμβοές και άγχος! Πώς μπορώ να ανακουφιστώ;

icon
10 Ιουλίου 2020

Εμβοές και άγχος! Πώς μπορώ να ανακουφιστώ;

Οι εμβοές ταλαιπωρούν περίπου το 15% του πληθυσμού σε Ευρώπη και Αμερική και το 1/3 του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών. Ουσιαστικά είναι θόρυβοι (κουδούνισμα, βούισμα, σφύριγμα, βουητό) στα αυτιά ενός ατόμου, όταν δεν υπάρχει σχετική εξωτερική πηγή που να παράγει αυτόν το θόρυβο. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε έτος αύξησης της ηλικίας αυξάνονται κατά περίπου 3% οι πιθανότητες εκδήλωσης εμβοών, ωστόσο εμβοές μπορούν να εκδηλωθούν ακόμη και σε παιδιά και εφήβους. Ο μηχανισμός εκδήλωσής τους δεν είναι γνωστός και αυτό δυσχεραίνει την αντιμετώπισή τους.

Πως το άγχος επηρεάζει τις εμβοές;

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας που φαίνεται ότι επηρεάζει σημαντικά την εμφάνιση και την εξέλιξη των εμβοών είναι το άγχος. Σύμφωνα με μελέτη σε 12166 άτομα με εμβοές φάνηκε ότι τα αυξημένα επίπεδα άγχους αυξάνουν κατά 27% την πιθανότητα εμφάνισης εμβοών. Ακόμη για τη μετάβαση από ήπια σε σοβαρά συμπτώματα εμβοών, το άγχος αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό. Μάλιστα η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην ανακούφιση από τις εμβοές.

Τα τελευταία χρόνια οι ερευνητές επικεντρώνονται στη χρησιμοποίηση τεχνικών και μεθόδων της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας για την ανακούφιση του άγχους και των εμβοών.

Τι είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία;

Είναι μια δομημένη ψυχολογική παρέμβαση κατά την οποία τα άτομα μαθαίνουν γνωστικές και συμπεριφορικές δεξιότητες για να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις συμπεριφορές τους. Χρησιμοποιείται από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις άγχους, κατάθλιψης και χρόνιου πόνου.

Σύμφωνα με μετανάλυση κλινικών δοκιμών συνεδρίες γνωσιακής συμπεριφοριστικής θεραπείας σε εβδομαδιαία βάση οδήγησαν σε μείωση του άγχους που συνδέεται με τις εμβοές. Μάλιστα, στα αποτελέσματα της μελέτης σημειώθηκε ότι αυξήθηκε η αποδοχή της νόσου και μειώθηκε η αρνητικότητα ως προς αυτή από τα άτομα που συμμετείχαν.

Πως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη νόσο;

Όπως είδαμε και νωρίτερα δεν υπάρχει σαφές αίτιο που προκαλεί τις εμβοές, γι’ αυτό το λόγο δεν υπάρχει διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή που να στοχεύει στη θεραπεία τους. Ωστόσο, αναφορικά με τον τρόπο ζωής μελέτες έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή συνδέεται με μικρότερα ποσοστά εμφάνισης των εμβοών σε σχέση με μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα. Σύμφωνα και με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των εμβοών, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ωφέλιμη. Βιταμίνες και μέταλλα ιδιαίτερα ωφέλιμα για την αντιοξειδωτική τους δράση είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε όπως και το σελήνιο. Ακόμη, η χορήγηση Ginkgo Biloba φαίνεται πως μπορεί να δράσει ωφέλιμα στη μείωση των εμβοών.

Αν πιστεύεις πως οι εμβοές σε δυσκολεύουν καθημερινά προσπάθησε να βρεις τον κατάλληλο για σένα τρόπο που θα σε ανακουφίσει και θα σε κάνει ξανά χαρούμενο!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

  1. Amir Baigi et al. (2011) Tinnitus in the General Population with a Focus on Noise and Stress: A Public Health Study. Ear & Hearing 32;787–789.
  2. Gilles et al., (2014), Using prophylactic antioxidants to prevent noise-induced hearing damage in young adults: a protocol for a double-blind, randomized controlled trial, Trials.
  3. McKenna et al., (2017), Mindfulness-Based Cognitive Therapy for Chronic Tinnitus: Evaluation of Benefits in a Large Sample of Patients Attending a Tinnitus Clinic, Ear & Hearing.
  4. Rademaker et al., (2019), The Effect of Mindfulness-Based Interventions on Tinnitus Distress. A Systematic Review, Front. Neurol.
  5. rLee DY et al., (2018), Relationship Between Diet and Tinnitus: Korea National Health and Nutrition Examination Survey, Clinical and Experimental Otorhinolaryngology.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato