Εμβοές: Μήπως έχεις πρόβλημα στη μνήμη και τη συγκέντρωση;

icon
4 Απριλίου 2020

Εμβοές: Μήπως έχεις πρόβλημα στη μνήμη και τη συγκέντρωση;

Οι εμβοές είναι μια πάθηση κατά την οποία υπάρχει η αντίληψη ήχου απουσία εξωτερικού ερεθίσματος.

Μπορεί να είναι παροδικές και να υποχωρούν μέσα σε λίγα λεπτά ή να είναι χρόνιες, οι οποίες μπορεί να γίνουν πολύ εξουθενωτικές για το άτομο που πάσχει. Παρ’ ότι είναι μια πάθηση που απασχολεί σημαντικό μέρος του πληθυσμού παγκοσμίως, τα αίτια που την προκαλούν δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Πως συνδέονται οι εμβοές με τη γνωσιακή λειτουργία;

Σύμφωνα με μελέτες, φαίνεται ότι άτομα που πάσχουν από εμβοές πολύ συχνά εμφανίζουν έκπτωση στις γνωσιακές τους λειτουργίες, οι οποίες περιλαμβάνουν την προσοχή, τη συγκέντρωση, τη βραχυχρόνια μνήμη και την επεξεργασία δεδομένων. Μεγαλύτερη επίπτωση φαίνεται ότι έχουν οι εμβοές στη βραχυχρόνια μνήμη, στη συγκέντρωση και την προσοχή. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που πάσχουν από εμβοές συχνά παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε μια δραστηριότητα και να επεξεργάζονται πληροφορίες. Με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η εργασιακή απόδοση αλλά και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής τους.

Ο μηχανισμός που συνδέει τις δυο αυτές παθήσεις δεν είναι πλήρως κατανοητός. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ενδεχομένως οι νευροανατομικές αλλαγές που σχετίζονται με τις εμβοές επηρεάζουν αρνητικά τις γνωσιακές λειτουργίες. Άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι ο συνεχόμενος θόρυβος στα αυτιά μπορεί να προκαλέσει διάσπαση προσοχής και να επηρεάσει τη συγκέντρωση του ατόμου που πάσχει.

Φυσικά, όλη αυτή η ενοχλητική κατάσταση δε θα μπορούσε παρά να επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και τη διάθεση των πασχόντων. Σύμφωνα με μελέτες, οι εμβοές και η βαρύτητά τους συνδέεται με αγχώδεις διαταραχές και κατάθλιψη.

Πως μπορώ να απαλλαγώ από τις εμβοές;

Δεδομένου ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη το αίτιο που προκαλεί τις εμβοές στον άνθρωπο, δεν υπάρχει διαθέσιμη φαρμακευτική αγωγή που να στοχεύει στη θεραπεία τους. Κυρίως, η φαρμακευτική αγωγή που δίνεται αφορά τη χορήγηση ηρεμιστικών και αντικαταθλιπτικών έτσι ώστε να βελτιωθεί συνολικά η ποιότητα ζωής των ατόμων. Ωστόσο, αναφορικά με τον τρόπο ζωής μελέτες έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή συνδέεται με μικρότερα ποσοστά εμφάνισης των εμβοών σε σχέση με μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα. Επίσης, σημαντική φαίνεται ότι είναι η ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς η μη επαρκής πρόσληψη νερού συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα εμφάνισης εμβοών. Ακόμη, σημαντική είναι η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους, η οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες που ευχαριστούν τον καθένα από εμάς, τεχνικές χαλάρωσης όπως διαλογισμό, yoga ή και πιο απλές δραστηριότητες όπως έναν περίπατο στη φύση. Η χαλαρωτική μουσική, η ανάγνωση του αγαπημένου μας βιβλίου ακόμη και η άσκηση μπορεί να συμβάλλει θετικά στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης. Τέλος, σύμφωνα και με τις πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των εμβοών, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να είναι ωφέλιμη. Βιταμίνες και μέταλλα ιδιαίτερα ωφέλιμα για την αντιοξειδωτική τους δράση είναι η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε όπως και το σελήνιο. Ακόμη, η χορήγηση Ginkgo Biloba φαίνεται πως μπορεί να δράσει ωφέλιμα στη μείωση των εμβοών. Αν πιστεύεις πως οι εμβοές σε δυσκολεύουν καθημερινά προσπάθησε να εντάξεις στο πρόγραμμα σωστή και κατάλληλα προσαρμοσμένη διατροφή, άσκηση και τεχνικές διαχείρισης άγχους.

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Βιβλιογραφία

  1. Tegg-Quinn et al., (2016): The impact of tinnitus upon cognition in adults: A systematic review, International Journal of Audiology.
  2. Clarke et al. (2018), Association between subjective tinnitus and cognitive performance: protocol for systematic review and meta-analysis. BMJ Open.
  3. Bhatt J et al., (2017) Relationships Between Tinnitus And The Prevalence Of Anxiety And Depression, Laryngoscope.
  4. Lee DY et al., (2018), Relationship Between Diet and Tinnitus: Korea National Health and Nutrition Examination Survey, Clinical and Experimental Otorhinolaryngology.
  5. Paul D. Loprinzi , Hyo Lee , Ben Gilham & Bradley J. Cardinal (2013) Association Between Accelerometer-Assessed Physical Activity and Tinnitus, NHANES 2005–2006, Research Quarterly for Exercise and Sport.
  6. Carpenter-Thompson et al., (2015), Physical Activity, Tinnitus Severity, and Improved Quality of Life, Ear & Hearing..
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato