Εμβοές: Τι χρειάζεται να γνωρίζεις;

icon
26 Νοεμβρίου 2021

Εμβοές: Τι χρειάζεται να γνωρίζεις;


Μια συνήθη ωτολογική διαταραχή είναι οι λεγόμενες εμβοές. Όμως τι ακριβώς είναι; 

Οι εμβοές είναι θόρυβοι στα αφτιά ή στο κεφάλι ενός ατόμου, χωρίς να υπάρχει εξωτερική πηγή που να παράγει αυτόν τον θόρυβο. Συνήθως περιγράφονται ως βουητά, κουδούνισμα, βούισμα, σφύριγμα, ακόμα και ζουζούνισμα.

Αν και οι εμβοές θεωρούνται ωτολογική διαταραχή, θα χαρακτηρίζονταν καλύτερα ως σύμπτωμα καθώς είναι πολλά και διαφορετικά τα αίτια πρόκλησής τους επομένως και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις τους είναι δύσκολες.

~Γνώριζες ότι το 17% του γενικού πληθυσμού εμφανίζει εμβοές, ενώ περίπου το 30% του γενικού πληθυσμού άνω των 65 ετών πάσχει από εμβοές;~

Τι μπορεί να προκαλέσει τις εμβοές;

Αρχικά αξίζει να σημειώσουμε πως υπάρχουν δύο τύποι εμβοών:

  1. Οι υποκειμενικές εμβοές που είναι ήχοι οι οποίοι μπορεί να ακουστούν μόνο από τον ασθενή. Αποτελεί τον πιο κοινό τύπο εμβοών ενώ συνήθως συνδέεται με προβλήματα που επηρεάζουν το σύστημα της ακοής.
  2. Οι αντικειμενικές εμβοές που είναι ήχοι οι οποίοι μπορούν να ακουστούν από τον ασθενή ή τον ιατρό όταν αυτός τοποθετεί το στηθοσκόπιο. Είναι λιγότερο συχνές οι αντικειμενικές εμβοές και συνήθως προκαλούνται από ένα φυσικό πρόβλημα που παράγει ήχο μέσα ή κοντά στο αυτί.

Ας αναφερθούμε στις πιθανές αιτίες πρόκλησης των εμβοών:

  • Έκθεση σε πολύ δυνατούς ήχους
  • Φλεγμονές του αυτιού όπως ωτίτιδα
  • Πιθανοί τραυματισμοί του αυτιού ή και της γύρω περιοχής
  • Πρόβλημα στον λαβύρινθο του αυτιού
  • Αρτηριακή υπέρταση
  • Άγχος – stress

Ωστόσο αυτές οι αιτίες πρόκλησης μπορεί να διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό αλλά και να έχουν επιπλέον επιπτώσεις στη ζωή τους. Έντονη δυσφορία, κατάθλιψη, εναλλαγές στη διάθεσή τους αλλά και ένταση, ευερεθιστότητα. Τα προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν και την επαγγελματική τους κατάσταση με μειωμένη συγκέντρωση και να φτάσουν μέχρι και άλλα προβλήματα όπως στον ύπνο.

Πώς η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στις εμβοές;

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, τα αίτια πρόκλησης των εμβοών είναι πολλά και διαφορετικά με αποτέλεσμα να δυσκολεύει και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί διάφορες φαρμακευτικές μέθοδοι σε ασθενείς με εμβοές όπως χορήγηση διαφόρων φαρμάκων και ουσιών, ηχοκάλυψη των εμβοών, θεραπεία βιοανάδρασης, ενδοτυμπανικές εγχύσεις και διάφορες άλλες θεραπείες με ειδικές συσκευές. Ωστόσο τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα για τις περισσότερες από αυτές.

Ας εστιάσουμε όμως στο κομμάτι της διατροφής καθώς γνωρίζουμε τη σημαντικότητά της για την υγεία μας. Οι διατροφικές συμβουλές που βελτιώνουν το κυκλοφορικό, μειώνουν τις φλεγμονές, καταπολεμούν τα επίπεδα χοληστερόλης, έχουν χαλαρωτική επίδραση είναι χρήσιμες για όλους μας πόσο μάλλον για τα συμπτώματα των εμβοών στην καθημερινότητά μας.

Η μείωση της κατανάλωσης αλατιού, καφεΐνης, αλκοόλ και η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η κατανάλωση αντιοξειδωτικών ουσιών είναι από τα πρώτα που θα ακούσουμε και είναι καλό να ακολουθούμε.
icon

Πιο συγκεκριμένα συστατικά της διατροφής αποτελούν οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, συστατικά πολλών τροφών που μπορούμε να έχουμε στην καθημερινότητά μας, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σπόροι, όσπρια, ξηροί καρποί, κ.ά. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος B εμπλέκονται στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος και την παραγωγή και τη συντήρηση νέων κυττάρων. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός ενώ τα πιο συχνά συμπτώματα από την έλλειψη των βιταμινών του συμπλέγματος B είναι κόπωση, έλλειψη συγκέντρωσης, νευρικότητα, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης.

Μαζί με τις βιταμίνες του συμπλέγματος B έρχεται και το φυλλικό οξύ, συστατικό παρόμοιων τροφίμων που αναφέρθηκαν ήδη. Το φυλλικό οξύ  βοηθά τον οργανισμό στην ανάπτυξη νέων κυττάρων και στην αύξηση της κυκλοφορίας στον οργανισμό, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία των εσωτερικών των αυτιών και των κυττάρων των τριχιδίων τους.

Ο ψευδάργυρος, ιδιαίτερα γνωστός μας για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αυτές τις ημέρες, είναι γνωστό ότι προωθεί και την ανάπτυξη κυττάρων και βοηθά στην επούλωση πληγών, ενώ βοηθά και σε περιπτώσεις μολύνσεων του αυτιού. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο είναι ξηροί καρποί όπως τα κάσιους, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, τα φασόλια, οι φακές, αλλά και η μαύρη σοκολάτα.

Πέρα από τις βιταμίνες και τα μέταλλα, έχουν βρεθεί και ορισμένα βότανα και τα εκχυλίσματά τους τα οποία συμβάλλουν στην ανακούφιση των εμβοών και έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως. Σε αυτά συγκαταλέγεται το

Το σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι αν ακολουθούμε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και τρόπο ζωής, ο οργανισμός μας θα παράγει επαρκώς τα απαραίτητα για τη λειτουργία του. Η συμπληρωματική λήψη των απαραίτητων θρεπτικών και η συμβουλή του ιατρού σας είναι πάντα σημαντική!

Keep Smiling ?

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Petridou, A. I., et al. (2019). The effect of antioxidant supplementation in patients with tinnitus and normal hearing or hearing loss: A randomized, double-blind, placebo controlled trial. Nutrients, 11(12), 3037.
  2. Celik, M., & Koyuncu, I. (2018). A comprehensive study of oxidative stress in tinnitus patients. Indian Journal of Otolaryngology and Head & Neck Surgery, 70(4), 521-526.
  3. Bhatt, J. M., Lin, H. W., & Bhattacharyya, N. (2016). Prevalence, severity, exposures, and treatment patterns of tinnitus in the United States. JAMA Otolaryngology–Head & Neck Surgery, 142(10), 959-965.
  4. Zhang, Y. J., et al. (2015). Antioxidant phytochemicals for the prevention and treatment of chronic diseases. Molecules, 20(12), 21138-21156.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato