Εμμηνόπαυση και συμπτώματα: πώς θα ανακουφιστώ;

icon
4 Μαρτίου 2022

Εμμηνόπαυση και συμπτώματα: πώς θα ανακουφιστώ;


Η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση είναι μια περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές διακυμάνσεις σε ορμονικό και σωματικό επίπεδο.

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η εμμηνόπαυση ορίζεται ως οριστική διακοπή της έμμηνου ρύσεως, η οποία είναι αποτέλεσμα της απώλειας της δραστηριότητας των ωοθυλακίων των ωοθηκών. Συνήθως εμφανίζεται στα 49 έως 52 έτη και διαγιγνώσκεται μετά 12 συνεχόμενους μήνες απουσίας έμμηνου ρύσεως, χωρίς αυτό να οφείλεται σε άλλο αιτιολογικό παράγοντα. Η κλιμακτήριος ή αλλιώς περιεμμηνόπαυση είναι η φάση που προηγείται της εμμηνόπαυσης και παρατηρούμε μεταβολές στην έμμηνο ρύση (παύση για μερικούς μήνες ή μη σταθερό κύκλο σε διάρκεια). Η φάση της κλιμακτηρίου διαρκεί περίπου 4 έτη.

Πως μας επηρεάζουν τα οιστρογόνα;

Τα οιστρογόνα είναι οι ορμόνες του γυναικείου φύλου. Η αύξηση και η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων γίνεται φυσιολογικά σε διάφορα στάδια της ζωής μας ακολουθώντας και έναν καταμήνιο κύκλο. Σε αυτή την αλλαγή οφείλονται πολλά συμπτώματα που βιώνουμε. Στο στάδιο της περιεμμηνόπαυσης ξεκινά μία ανισορροπία στα επίπεδα των οιστρογόνων με απότομες αυξομειώσεις δημιουργώντας τα πρώτα συμπτώματα, που συνήθως είναι εξάψεις και εφίδρωση. Το στάδιο αυτό διαρκεί 3 έως 9 έτη και τότε είναι που αρχίζουμε να παρατηρούμε αλλαγές στην έμμηνο ρύση, όπως να διαρκεί περισσότερες ημέρες από ότι συνήθως και στη συνέχεια σταματάει για κάποιους μήνες και επανέρχεται. Τελικά, όταν ολοκληρωθούν δώδεκα συνεχόμενοι μήνες χωρίς έμμηνο ρύση ξεκινά το στάδιο της εμμηνόπαυσης. Τα προηγούμενα συμπτώματα μπορεί να παραμένουν ενώ λίγα χρόνια μετά την έναρξη της εμμηνόπαυσης ενδέχεται να παρουσιαστεί κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τι μπορώ να κάνω για να ανακουφιστώ;

Δεδομένα μελετών μας δείχνουν ότι η χορήγηση βοτάνων, όπως το Dong Quai και η σόγια αλλά και η maca έχουν ευεργετική δράση στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Το Dong Quai είναι ένα φυτό που φύεται σε ορεινές περιοχές της Κίνας και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, κυρίως ως γυναικείο τονωτικό. Δρα ρυθμιστικά στο ορμονικό σύστημα των γυναικών.

Η σόγια και η τριγωνέλλα είναι φυτά που περιέχουν φύτο - οιστρογόνα, τα οποία μιμούνται τα οιστρογόνα και μπορούν να συμβάλλουν στην εξισορρόπησή τους στο γυναικείο οργανισμό.

Η maca είναι ένα φυτό που φύεται στις Άνδεις και φαίνεται ότι η κατανάλωση της ρίζας του έχει οφέλη για τον οργανισμό. Μελέτες έδειξαν ότι η χορήγηση ρίζας maca σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων τους, να βελτιώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και να έχει ευεργετική δράση στη libido.
icon

Χρειάζεται να αλλάξω κάτι στη διατροφή μου;

Οι διατροφικές ανάγκες μας δεν διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με όταν βρισκόμασταν στην αναπαραγωγική ηλικία. Ωστόσο, παρατηρείται μια αύξηση του σωματικού λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς και παράλληλα μείωση της μυϊκής μα μάζας. Αν το σωματικό βάρος και η διατροφή μας απασχολεί καλό θα είναι να συμβουλευτούμε έναν διαιτολόγο διατροφολόγο. Μια ισορροπημένη και πλήρης διατροφή πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα, είναι σημαντική για την πρόληψη πολλών νοσημάτων που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση, όπως η οστεοπόρωση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα κα.

Συνολικά, η εμμηνόπαυση έρχεται με αρκετές αλλαγές στη ζωή της γυναίκας που συχνά συνοδεύεται με αλλαγές στο γενικότερο τρόπο ζωής της. Είναι σημαντικό να αγκαλιάσουμε αυτή την περίοδο και να δώσουμε στο σώμα μας τη βοήθεια και τη φροντίδα που χρειάζεται!

 

Κυριακή Ξενικού
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

  1. Gava et al., (2019), Cognition, Mood and Sleep in Menopausal Transition: The Role of Menopause Hormone Therapy, Medicina.
  2. Judd et al., (2011), Depression and midlife: Are we overpathologising the menopause?, Journal of Affective Disorders.
  3. Johnson et al., (2019), Complementary and Alternative Medicine for Menopause, Journal of Evidence-Based Integrative Medicine.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato