Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητας του Εμβολίου για τη Γρίπη με Πρεβιοτικά και Προβιοτικά
Περιεχόμενα:
Στον συνεχώς εξελισσόμενο χώρο της υγείας και της ευεξίας, πρόσφατες έρευνες έχουν φωτίσει τις πιθανώς θετικές επιδράσεις των πρεβιοτικών και των προβιοτικών στην ανοσολογική αντίδραση στους εμβολιασμούς, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου για τη γρίπη. Η κατανόηση του πώς να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου γρίπης μέσω της καλής υγείας του εντέρου μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο στο οπλοστάσιο της προληπτικής υγείας.
Μπαίνουμε και πάλι σιγά σιγά στο φθινόπωρο και τα αντιγριπικά εμβόλια και πάλι θα έχουν την τιμητική τους…
Η Εξαιρετική Σύνδεση Μεταξύ της Υγείας του Εντέρου και της Ανοσίας
Το έντερο δεν είναι υπεύθυνο μόνο για την πέψη αλλά παίζει κεντρικό ρόλο στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ένα σημαντικό μέρος των ανοσοκυττάρων βρίσκεται στο έντερο, και το μικροβίωμα εκεί μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική αντίδραση.
Τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, ενισχύοντας έτσι πιθανώς την απόκριση του σώματος στους εμβολιασμούς.
Πρεβιοτικά: Ενισχύοντας τα Ωφέλιμα Βακτήρια
Τα πρεβιοτικά είναι φυσικές, μη πεπτικές ίνες που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τις μπανάνες που λειτουργούν ως τροφή και υπόστρωμα για τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερο. Η ενσωμάτωση των πρεβιοτικών στη διατροφή σας μπορεί να δημιουργήσει ένα εντερικό περιβάλλον που ευνοεί μια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση.
Ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των υγιών βακτηρίων στο έντερο, αυτά μπορούν, με τη σειρά τους, να επηρεάσουν θετικά τη λειτουργικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Προάγοντας μια ζωντανή μικροβιακή κοινότητα, οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν μια ενισχυμένη αντίδραση στο εμβόλιο για τη γρίπη. Υποστηρίζοντας αυτά τα ωφέλιμα βακτήρια δημιουργείται μια βάση για ένα ανοσοποιητικό σύστημα που είναι έτοιμο να ανταποκριθεί πιο αποτελεσματικά στην εισαγωγή του εμβολίου, με πιθανό αποτέλεσμα μια αυξημένη ανοσολογική άμυνα ενάντια στον ιό της γρίπης.
Προβιοτικά: Ενίσχυση της Εντερικής Χλωρίδας
Τα προβιοτικά είναι ζωντανά ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται σε ζυμωμένα τρόφιμα όπως το γιαούρτι, το κεφίρ και το λάχανο. Η εισαγωγή αυτών των ωφέλιμων βακτηρίων στο σύστημά σας μπορεί πιθανώς να ενισχύσει την εντερική χλωρίδα, δημιουργώντας ένα συμβιωτικό περιβάλλον που ενισχύει τις ανοσολογικές αποκρίσεις.
Πρόσφατες μελέτες έχουν αρχίσει να εξερευνούν την πιθανή συνεργική σχέση μεταξύ των προβιοτικών και των εμβολίων. Ορισμένα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ένα καλά διατηρημένο εντερικό μικροβίωμα μέσω των προβιοτικών συμπληρωμάτων μπορεί να ενισχύσει την ανοσολογική αντίδραση του σώματος στο εμβόλιο για τη γρίπη. Ενώ οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα είναι ακόμη στα αρχικά τους στάδια, οι πιθανότητες για τα προβιοτικά να λειτουργούν ως προσαρμογέας στις στρατηγικές εμβολιασμού είναι αρκετές.
Εφαρμογή μιας Διατροφής Υγιεινής για το Έντερο
Για να ενισχύσουν πιθανώς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου γρίπης, τα άτομα μπορούν να εξετάσουν την ενσωμάτωση ποικίλων τροφίμων πλούσιων σε πρεβιοτικά και προβιοτικά στην καθημερινή τους διατροφή. Εκτός αυτού, η συμπλήρωση με υψηλής ποιότητας πρεβιοτικά και προβιοτικά συμπληρώματα υπό την καθοδήγηση ενός συμβούλου υγείας μπορεί να αποτελεί μια βιώσιμη επιλογή.
Συνεπώς, καθώς πλησιάζει η περίοδος της γρίπης, μια πολύπλευρη προσέγγιση για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου είναι απαραίτητη. Εκμεταλλευόμενοι την πιθανότητα συμβολής των προβιοτικών και των πρεβιοτικών μέσα από τη διατροφή και τη συμπληρωματική πρόσληψη, τα άτομα μπορούν να δημιουργήσουν μια ευνοϊκή βάση που μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την εποχική γρίπη με μεγαλύτερη επιτυχία. Ενθαρρύνουμε το κοινό να συνεργαστεί με τους επαγγελματίες υγείας τους για να αναπτύξουν μια προσαρμοσμένη στρατηγική πρόληψης για τη γρίπη.
Κυριακή Ξενικού
Φαρμακοποιός/Χημικός ΜSc (Inorganic Biochemistry)
Βιβλιογραφία
- Akatsu, H., Iwabuchi, N., Xiao, J. Z., Matsuyama, Z., & Kurihara, R. (2013). Clinical effects of probiotic Bifidobacterium longum BB536 on immune function and intestinal microbiota in elderly patients receiving enteral tube feeding. JPEN Journal of Parenteral and Enteral Nutrition, 37(5), 631-640.
- King, S., Glanville, J., Sanders, M. E., Fitzgerald, A., & Varley, D. (2014). Effectiveness of probiotics on the duration of illness in healthy children and adults who develop common acute respiratory infectious conditions: a systematic review and meta-analysis. British Journal of Nutrition, 112(1), 41-54.
- de Vrese, M., Winkler, P., Rautenberg, P., Harder, T., Noah, C., Laue, C., ... & Schrezenmeir, J. (2005). Effect of Lactobacillus gasseri PA 16/8, Bifidobacterium longum SP 07/3, B. bifidum MF 20/5 on common cold episodes: a double blind, randomized, controlled trial. Clinical Nutrition, 24(4), 481-491.
- Maidens, C., Childs, C., Przemska, A., Dayel, I. B., & Yaqoob, P. (2013). Modulation of vaccine response by concomitant probiotic administration. British Journal of Clinical Pharmacology, 75(3), 663-670.
- Gibson, G. R., Hutkins, R., Sanders, M. E., Prescott, S. L., Reimer, R. A., Salminen, S. J., ... & Reid, G. (2017). Expert consensus document: The International Scientific Association for Probiotics and Prebiotics (ISAPP) consensus statement on the definition and scope of prebiotics. Nature Reviews Gastroenterology & Hepatology, 14(8), 491-502.
- Rondanelli, M., Faliva, M. A., Perna, S., Giacosa, A., Peroni, G., & Castellazzi, A. M. (2015). Using probiotics in clinical practice: Where are we now? A review of existing meta-analyses. Gut Microbes, 6(6), 449-458.