Ενοχλητικές εμβοές: Ο οδηγός σου για καλύτερη καθημερινότητα

icon
3 Δεκεμβρίου 2019

Ενοχλητικές εμβοές: Ο οδηγός σου για καλύτερη καθημερινότητα

 

Οι εμβοές αποτελούν μια πολύ συχνή πάθηση που ταλαιπωρεί περίπου το 15% του πληθυσμού σε Ευρώπη και

Αμερική και το 1/3 του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών. Η αύξηση ηλικίας δεν συσχετίζεται με την εμφάνισή τους καθώς οι εμβοές μπορούν να εκδηλωθούν ακόμη και σε παιδιά και εφήβους. Ο μηχανισμός εκδήλωσής τους δεν είναι γνωστός και αυτό δυσχεραίνει την αντιμετώπισή τους. Οι εμβοές επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής των ατόμων, ωστόσο υπάρχουν συνήθειες που μπορούμε να αλλάξουμε έτσι ώστε η καθημερινότητα να γίνεται πιο εύκολη!

Πως μπορεί να με βοηθήσει η διατροφή;

Μελέτες έχουν δείξει ότι μια ισορροπημένη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή συνδέεται με μικρότερα ποσοστά εμφάνισης των εμβοών σε σχέση με μια φτωχή σε θρεπτικά συστατικά δίαιτα. Επίσης, σημαντική φαίνεται ότι είναι η ενυδάτωση του οργανισμού, καθώς η μη επαρκής πρόσληψη νερού συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα εμφάνισης εμβοών.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει τη σημασία της επαρκής πρόσληψης αντιοξειδωτικών, βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως βιταμίνης Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Ε, C, μαγνησίου, καλίου και σεληνίου. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό η διατροφή μας να περιλαμβάνει, τρόφιμα που είναι πλούσια σε αυτά τα συστατικά.

Ποια τρόφιμα να έχω στη διατροφή μου;

Τρόφιμο

Πλούσιο σε

Μανιτάρια (shiitake, maitake)

Μαγνήσιο φώσφορος, κάλιο, Β3

Μαυρομάτικα φασόλια

Β3

Avocado

Β1, Β2, Β3, Ε

Κόκκινο κρέας

Β1, Β2

Δημητριακά ολικής άλεσης

Β1, Β2, μαγνήσιο

Φιστίκια

Σελήνιο, μαγνήσιο, κάλιο, Β3

Μούρα, μύρτιλλα

C

Συμβουλή!

«Ενυδάτωσε τον οργανισμό σου, με 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα! Επίλεξε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά!»

Πως με βοηθά η άσκηση;

Η σωματική δραστηριότητα φαίνεται ότι συμβάλλει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης εμβοών κατά την ενήλικη ζωή. Συνεπώς, ο δραστήριος τρόπος ζωής και η ένταξη της άσκησης στην καθημερινότητα μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης εμβοών. Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης συνδέονται με μικρότερη βαρύτητα των εμβοών. Συνεπώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να επιδράσει στην εξέλιξη και στη βαρύτητά της νόσου.

Συμβουλή!

«Κάνε το περπάτημα μέρος της καθημερινότητάς σου, κάθε λεπτό άσκησης μετράει!»

Μήπως το άγχος επηρεάζει;

Η σχέση του άγχους και των εμβοών είναι φαύλος κύκλος! Πιο συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση εμβοών. Από την άλλη πλευρά, οι εμβοές αποτελούν μια πηγή άγχους για τον οργανισμό και επηρεάζουν την ψυχολογία και τη διάθεσή μας, ενώ συχνά συνδέονται και με υψηλά ποσοστά εμφάνισης κατάθλιψης. Φυσικά όσο διαιωνίζεται ο κύκλος αυτός τόσο γιγαντώνεται το πρόβλημα.

Πως ο κύκλος μπορεί να σπάσει;

Η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους μπορεί να συμπεριλαμβάνει δραστηριότητες που ευχαριστούν τον καθένα από εμάς, τεχνικές χαλάρωσης όπως διαλογισμό, yoga ή και πιο απλές δραστηριότητες όπως έναν περίπατο στη φύση. Η χαλαρωτική μουσική, η ανάγνωση του αγαπημένου μας βιβλίου ακόμη και η άσκηση μπορεί να συμβάλλει θετικά στη μείωση του άγχους και στη βελτίωση της διάθεσης.

Συμβουλή!

«Βάλε στην καθημερινότητα δραστηριότητες που σε ευχαριστούν! Ξεκίνα από σήμερα!»

 

Βιβλιογραφία

  1. Lee DY et al., (2018), Relationship Between Diet and Tinnitus: Korea National Health and Nutrition Examination Survey, Clinical and Experimental Otorhinolaryngology.
  2. Bhatt et al., (2017), Relationships Between Tinnitus And The Prevalence Of Anxiety And Depression, Laryngoscope.
  3. Paul D. Loprinzi , Hyo Lee , Ben Gilham & Bradley J. Cardinal (2013) Association Between Accelerometer-Assessed Physical Activity and Tinnitus, NHANES 2005–2006, Research Quarterly for Exercise and Sport.
  4. Carpenter-Thompson et al., (2015), Physical Activity, Tinnitus Severity, and Improved Quality of Life, Ear & Hearing.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato