facebook

Καλοκαίρι και φλεβίτιδα: Τι μπορούμε να κάνουμε;

icon
25 Ιουνίου 2020

Καλοκαίρι και φλεβίτιδα: Τι μπορούμε να κάνουμε;

Το καλοκαίρι για όλους μας αποτελεί εποχή χαλάρωσης και ανεμελιάς όμως μπορεί να φαντάζει εφιάλτη για κάποιον που υποφέρει από φλεβίτιδα ή κιρσούς. Η ζέστη και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να επιδεινώσουν το πρόβλημα της φλεβίτιδας!

Πόσο συχνά εμφανίζεται;

Σύμφωνα με μελέτες περίπου το 62% των γυναικών και το 50% των ανδρών εμφανίζει φλεβική νόσο στην ενήλικη ζωή του, η οποία εκδηλώνεται ως ευρυαγγείες, φλεβίτιδα, κιρσούς ή έλκη στα πόδια. Με τον όρο φλεβική νόσος εννοούμε τη δυσλειτουργία των φλεβών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τον επιστροφή του αίματος πίσω στη καρδιά. Όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, το αίμα λιμνάζει στο εσωτερικό τους προκαλώντας διόγκωσή τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Πιο συχνά συμπτώματα της φλεβικής νόσου είναι το αίσθημα του βάρους και του καύσου στα πόδια, το οίδημα (ιδιαίτερα στην περιοχή του αστραγάλου), ο κνησμός και ο πόνος. Επίσης, φαίνεται ότι η ζέστη και γενικότερα η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της νόσου ενώ η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και επιπρόσθετο πόνο. Η ένταση των συμπτωμάτων επηρεάζεται και από την ώρα της ημέρας καθώς τα άτομα αναφέρουν ότι κατά τις βραδινές ώρες το πρόβλημα εντείνεται.

 

Πώς μπορούμε να ανακουφιστούμε;

 • Διατηρούμε υγιές φυσιολογικό σωματικό βάρος

Η απώλεια του σωματικού βάρους βοηθά στη μείωση της φλεβικής πίεσης

 • Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με τουλάχιστον 8-10 ποτήρια νερό την ημέρα

Η καλή ενυδάτωση μειώνει το οίδημα και την κατακράτηση υγρών

 • Αυξάνουμε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας, με περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο κ.α.

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλει στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους

 • Χρησιμοποιούμε τις ειδικές κάλτσες για φλεβίτιδα

Η κατάλληλη εξωτερική πίεση που ασκείται φαίνεται ότι βελτιώνει τη κυκλοφορία στα κάτω άκρα

Τι είναι τα φλαβονοειδή και πως μπορούν να βοηθήσουν;

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά συστατικά που υπάρχουν σε φρούτα (κυρίως τα εσπεριδοειδή), λαχανικά και βότανα και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Κύρια δράση τους είναι η προστασία της δομής των τριχοειδών αγγείων. Παράλληλα, συμβάλλουν στη μείωση της διαπερατότητας των αγγείων, ενισχύοντας τη λειτουργία τους.

 • Διοσμίνη

Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και παράλληλα συμβάλλει στην απορρόφηση της βιταμίνης C, με σημαντική δράση για τη λειτουργία και τη δομή των αγγείων, μιας και συμμετέχει στην παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.

 • Εσπεριδίνη

Συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας και της φυσιολογικής διαπερατότητας του τοιχώματος των τριχοειδών. Επιπλέον συμβάλλει στη φυσιολογική ροή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

 • Τροξερουτίνη

Συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του φλεβικού τόνου, μειώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων και αντιμετωπίζει το οίδημα. Παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου.

 

Υπάρχουν βότανα που δρουν ανακουφιστικά;

Πολλά βότανα στη φύση γνωρίζουμε ότι έχουν ανακουφιστική δράση, κυρίως λόγω της αντιφλεγμονώδης δράσης τους. Μια μεγάλη μετανάλυση μελετών παρέμβασης σε άτομα με χρόνια φλεβική ανεπάρκεια έδειξε ότι η χορήγηση εκχυλίσματος ιπποκαστανιάς οδήγησε σε μείωση του οιδήματος, του πόνου και του κνησμού. Ακόμη, ένα παραδοσιακό βότανο με φαρμακολογικές δράσεις, η ασιατική σεντέλα φαίνεται ότι λόγω της αντιφλεγμονώδης και επουλωτικής δράσης της συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της φλεβικής νόσου.

Συνολικά, φαίνεται ότι οι κατάλληλες αλλαγές στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής μπορούν να ανακουφίσουν από τα ενοχλητικά συμπτώματα καθώς και να προλάβουν και να καθυστερήσουν την εξέλιξη της φλεβικής νόσου.

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

 1. Hamdan Allen, (2012) Management of varicose veins and venous insufficiency, JAMA.
 2. Gloviczki et al., (2011) The care of patients with varicose veins and associated chronic venous diseases: Clinical practice guidelines of the Society for vascular surgery and the American Venous Forum.
 3. Lorzadeh et al., (2019) The effect of hesperidin supplementation on inflammatory markers in human adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Chem Biol Interact.
 4. Mastatuono T et al., (2015), Effects of Citrus Flavonoids Against Microvascular Damage Induced by Hypoperfusion and Reperfusion in Rat Pial Circulation. Microcirculation.
 5. Giannini I et al., (2015) Flavonoids mixture (diosmin, troxerutin, hesperidin) in the treatment of acute hemorrhoidal disease: a prospective, randomized, triple-blind, controlled trial. Tech Coloproctol.
 6. Gohil et al., (2010) Pharmacological review on Centella asiatica: A potential herbal cure- all, Indian J Pharm Sci.
 7. Vanscheidt et al., (2002), The efficacy and safety of a coumarin- /troxerutin-combination (SB-LOT) in patients with ch
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato