Καούρα και φούσκωμα στο στομάχι; Δες τα αίτια και την αντιμετώπιση!
Περιεχόμενα:
Στις Δυτικές χώρες το 40% του γενικού πληθυσμού αναφέρουν πως εμφανίζουν συμπτώματα δυσπεψίας, ενώ στην Αυστραλία μόλις το 10% του πληθυσμού.
Η Δυσπεψία αποτελεί μια πολύπλοκη και πολυπαραγοντική κατάσταση. Παρουσιάζεται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων τα οποία επικεντρώνονται στο γαστροδωδεκαδάκτυλο. Συνήθως παρουσιάζονται συμπτώματα του ανώτερου γαστρεντερικού όπως και πρώιμος κορεσμός, φούσκωμα, πόνος ή/και κάψιμο, έως και ναυτία και έμετος. Τα συμπτώματα αυτά πολλές φορές αλληλεπικαλύπτονται με τα συμπτώματα της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρόμησης, ακόμα και άλλων γαστρεντερικών διαταραχών. Όμως, μια διαφορά που μπορεί να παρατηρηθεί με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου για παράδειγμα είναι ότι στη δυσπεψία δε διαταράσσεται το έντερο και η κινητικότητά του.
Διάκριση Δυσπεψίας:
Σύμφωνα με τα Κριτήρια της Ρώμης, έχουν διακριθεί 2 υποομάδες δυσπεψίας. Η διάκριση έγινε με βάση το κύριο κλινικό χαρακτηριστικό:
- Σύνδρομο Επιγαστρικού Πόνου (EPS), το οποίο χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη επιγαστρικού πόνου ή/και καψίματος, ανεξάρτητα από την κατανάλωση γεύματος.
- Σύνδρομο Μεταγευματικής Δυσφορίας (PDS), το οποίο χαρακτηρίζεται από πρώιμο κορεσμό και αίσθημα πληρότητας. Η κατανάλωση γεύματος φαίνεται να προκαλεί και συμπτώματα όπως πόνο ή κάψιμο σε > 75% των περιπτώσεων.
Στην εμφάνιση των συμπτωμάτων της λειτουργικής δυσπεψίας σημαντικό ρόλο έχει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του οργανισμού μας με την ύπαρξη γαστρικής δυσλειτουργίας. Ταυτόχρονα, έχει βρεθεί και η συμβολή των ανωμαλιών στο δωδεκαδάκτυλο, η υπερευαισθησία και η κινητικότητα του λεπτού εντέρου όπως και τυχόν φλεγμονή του βλεννογόνου στις περιοχές του στομάχου και του εντέρου. Έχει παρατηρηθεί εμφάνιση αδυναμίας στη χαλάρωση του θόλου, τμήματος του στομάχου, που συμβαίνει φυσιολογικά μετά το γεύμα, στο 40% περίπου των ασθενών, ενώ στο 25% φαίνεται να μειώνεται η ταχύτητα με την οποία αδειάζει το στομάχι.
Πώς μπορώ να την αντιμετωπίσω;
Δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα με δυσπεψία αποφεύγουν να καταναλώσουν ορισμένες τροφές οι οποίες τους προκαλούν κάποια από τα συμπτώματα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα κάποιας τροφικής δυσανεξίας από μόνοι τους. Όμως, η πρακτική αυτή πέρα από το άγχος της επιλογής των τροφίμων, μπορεί να οδηγήσει και σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών ή/και διατροφικές ανεπάρκειες. Η απώλεια βάρους μπορεί να παρατηρηθεί εξίσου, αυξάνοντας το άγχος το οποίο τους διακατέχει και την έξαρση των συμπτωμάτων τους λόγω αυτού.
Η ύπαρξη δεδομένων για την εμφάνιση συμπτωμάτων δυσπεψίας μετά από κατανάλωση κάποιου γεύματος ως επί το πλείστο, οδηγεί στη διαχείριση πρώτης γραμμής à Τροποποιήσεις στη διατροφή και τον τρόπο ζωής!
Όσον αφορά τη διατροφή…
- Καταναλώστε μικρότερα γεύματα και πιο συχνά μέσα στην ημέρα!
Με τον τρόπο αυτό μπορούν πιο εύκολα να επεξεργαστούν τα τρόφιμα και η διάταση του στομάχου ελαχιστοποιείται.
- Μειώστε τα λιπαρά στη διατροφή σας!
Τα λιπαρά επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου.
- Αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα, όπως το τσίλι και η πιπεριά, και τα ανθρακούχα ποτά!
Με τον τρόπο αυτό έχει φανεί να βελτιώνονται τα συμπτώματα όπως η καούρα.
- Σε ορισμένους ασθενείς φαίνεται να είναι ωφέλιμη η μείωση της κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων που επιδεινώνουν τα συμπτώματα όπως η δυσφορία μετά το γεύμα. Στη μείωση περιλαμβάνεται και η κατανάλωση αλκοόλ!
- Εισάγετε στη διατροφή σας τρόφιμα και θρεπτικά τα οποία φαίνεται να βελτιώνουν τα συμπτώματα!
- Το τζίντζερ, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιεμετικές του ιδιότητες, φαίνεται να βελτιώνει τη γαστρική κινητικότητα, μειώνοντας τη ναυτία και τον εμετό και προκαλώντας επιτάχυνση της γαστρικής κένωσης.
- Οι σπόροι μάραθου ή αγριοκύμινου φαίνεται να βοηθούν στη δυσπεψία καθώς περιέχουν έλαια που καταπραΰνουν τους σπασμούς στο έντερο, ανακουφίζουν από τη ναυτία και βοηθούν στον έλεγχο του μετεωρισμού.
- Η παπάγια φαίνεται να ωφελεί στην πέψη καθώς περιέχει κάποια ένζυμα που βοηθούν στον καθαρισμό της πεπτικής οδού, στη μείωση του πρηξίματος, της ναυτίας και του μετεωρισμού.
- Ο ανανάς περιέχει το ένζυμο βρωμελαΐνη που βοηθά στην πέψη συμβάλλοντας και στη διάσπαση των πρωτεϊνών των τροφών.
Όσον αφορά τον τρόπο ζωής…
- Μείωση του άγχους! Νο1 παράγοντας για συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος.
- Βελτίωση των διατροφικών επιλογών! Διατηρείστε ένα υγιές σωματικό βάρος.
- Αποφυγή καπνίσματος!
- Καλός ύπνος!
- Άσκηση! Προσοχή να μην είναι κοντά με την κατανάλωση γεύματος.
Είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τις αλλαγές στον τρόπο ζωή οι οποίες θα μας βοηθήσουν και στη μείωση του άγχους!
Νιώστε ανάλαφροι και απολαύστε τη μέρα σας!
Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Βιβλιογραφία
- Pesce, Marcella, et al. "Diet and functional dyspepsia: Clinical correlates and therapeutic perspectives." World Journal of Gastroenterology 26.5 (2020): 456.
- Talley, Nicholas J., and Alexander C. Ford. "Functional dyspepsia." New England Journal of Medicine 373.19 (2015): 1853-1863.
- Duncanson, K. R., et al. "Food and functional dyspepsia: a systematic review." Journal of Human Nutrition and Dietetics 31.3 (2018): 390-407.
- Hu, Ming-Luen, et al. "Effect of ginger on gastric motility and symptoms of functional dyspepsia." World journal of gastroenterology: WJG 17.1 (2011): 105.