Κιρσοί και ευρυαγγείες: Πώς θα απολαύσετε το καλοκαίρι;
Περιεχόμενα:
Υψηλά είναι τα ποσοστά του ενήλικου πληθυσμού που έχουν κάποιου είδους φλεβικής διαταραχής. Συγκεκριμένα στις γυναίκες το ποσοστό αγγίζει το 50% και στους άνδρες το 30%. Με τον όρο φλεβική διαταραχή νοείται δυσλειτουργία των φλεβών οι οποίες είναι υπεύθυνες για την επιστροφή του αίματος πίσω στην καρδιά. Όταν οι φλέβες δεν λειτουργούν αποτελεσματικά, το αίμα λιμνάζει στο εσωτερικό τους προκαλώντας διόγκωσή τους.
Οι ευρυαγγείες αποτελούν ένδειξη φλεβικής ανεπάρκειας πρώτου βαθμού. Στο στάδιο αυτό γίνονται ορατές οι διατεταμένες φλέβες στην επιφάνεια του δέρματος, λόγω συσσώρευσης αίματος. Εντοπίζονται κυρίως στην επιφάνεια του μηρού, της κνήμης και γύρω από το γόνατο. Πέραν του αισθητικού προβλήματος που προκαλούν οι ευρυαγγείες, δυσχεραίνοντας την καθημερινότητα πολλών γυναικών κατά κύριο λόγο. Είναι επίσης πιθανό οι ευρυαγγείες να συνοδεύονται με την παρουσία κιρσών ή να εξελιχθούν σε κιρσούς.
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης φλεβικής ανεπάρκειας;
- Κληρονομικότητα
- Παχυσαρκία
- Πολύωρη ορθοστασία
- Εγκυμοσύνη
- Ηλικία (μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται σε άτομα άνω των 50 ετών)
- Λήψη ορμονών και αντισυλληπτικών
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Χρόνια άρση βάρους
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν συνήθως αίσθημα βάρους και καύσου στα κάτω άκρα, κνησμό, μούδιασμα, πόνο και οίδημα. Πιο έντονη γίνεται η εμφάνιση των συμπτωμάτων τις βραδινές ώρες, ενώ το πρωί οι ασθενείς συνήθως αισθάνονται καλύτερα.
Τους καλοκαιρινούς μήνες με την άνοδο της θερμοκρασίας παρατηρείται έξαρση των συμπτωμάτων αλλά και κατά τη διάρκεια του ύπνου αρκετοί παραπονιούνται για ανήσυχο ύπνο που συνοδεύεται από κράμπες και πόνο.
Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Είναι σημαντικό η αντιμετώπιση να αρχίζει έγκαιρα ώστε να αποφεύγεται η επιδείνωση των συμπτωμάτων. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή έχουν προστατευτική δράση για τη λειτουργία των αγγείων. Είναι φυσικά συστατικά που εντοπίζονται σε φρούτα, λαχανικά και βότανα, αποτελώντας ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και θεραπευτικούς παράγοντες. Προστατεύουν τη δομή των τριχοειδών αγγείων και μειώνουν τη διαπερατότητά τους, ενισχύοντας τη λειτουργία τους.
Ποια είναι τα πιο γνωστά φλαβονοειδή;
- Διοσμίνη
Έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και παράλληλα συμβάλει στην απορρόφηση της βιταμίνης C, με σημαντική δράση στη λειτουργία και στη δομή των αγγείων, μιας και συμμετέχει στην παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.
- Εσπεριδίνη
Συμβάλει στη διατήρηση της ακεραιότητας και της φυσιολογικής διαπερατότητας του τοιχώματος των τριχοειδών. Επιπλέον συμβάλλει στη φυσιολογική ροή των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
- Τροξερουτίνη
Συμβάλει στην εύρυθμη λειτουργία του φλεβικού τόνου, μειώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών αγγείων και αντιμετωπίζει το οίδημα. Παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβου.
Βάλια Αντωνοπούλου
Βιολόγος - Βιοτεχνολόγος
Βιβλιογραφία
- Hamdan Allen, (2012) Management of varicose veins and venous insufficiency, JAMA.
- Gloviczki et al., (2011) The care of patients with varicose veins and associated chronic venous diseases: Clinical practice guidelines of the Society for vascular surgery and the American Venous Forum.
- Lorzadeh et al., (2019) The effect of hesperidin supplementation on inflammatory markers in human adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Chem Biol Interact.
- Mastatuono T et al., (2015), Effects of Citrus Flavonoids Against Microvascular Damage Induced by Hypoperfusion and Reperfusion in Rat Pial Circulation. Microcirculation.
- Giannini I et al., (2015) Flavonoids mixture (diosmin, troxerutin, hesperidin) in the treatment of acute hemorrhoidal disease: a prospective, randomized, triple-blind, controlled trial. Tech Coloproctol.
- Gohil et al., (2010) Pharmacological review on Centella asiatica: A potential herbal cure- all, Indian J Pharm Sci.
- Vanscheidt et al., (2002), The efficacy and safety of a coumarin- /troxerutin-combination (SB-LOT) in patients with chronic venous insufficiency: a double-blind placebo-controlled randomized study.