Λαβυρινθικές παθήσεις: Κάνε την αναγνώριση και προχώρησε στην αντιμετώπιση

icon
11 Φεβρουαρίου 2020

Λαβυρινθικές παθήσεις: Κάνε την αναγνώριση και προχώρησε στην αντιμετώπιση

Οι παθήσεις του λαβυρίνθου έχουν να κάνουν με τον ίλιγγο και τις εμβοές.

Ο ίλιγγος είναι το υποκειμενικό αίσθημα της περιστροφής μας γύρω από τον περιβάλλοντα χώρο ή του περιβάλλοντος  χώρου γύρω από εμάς.

Οι εμβοές (βουητό) των αυτιών είναι ένα υποκειμενικό σύμπτωμα ήχων στα αυτιά, χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα ήχου. Οι ασθενείς περιγράφουν τις εμβοές ως κουδούνισμα ή σφύριγμα ή φύσημα ή ακόμα και “τζιτζίκια” μέσα στα αυτιά τους.

Τι συμβαίνει όταν δεν “τους δώσουμε σημασία”

Ο ασθενής με επιμένοντα ίλιγγο  θα πρέπει να υποβληθεί σε CT (Αξονική) ή και σε MRI (Μαγνητική Τομογραφία). Μπορεί να χρειαστεί επίσης η διενέργεια εκλεκτικής αγγειογραφίας, όπως στη σπονδυλοβασική ανεπάρκεια ή στο σύνδρομο υποκλοπής της υποκλειδίου αρτηρίας ή στη θρόμβωση της καρωτίδας. Πολύτιμες πληροφορίες μπορούμε να έχουμε και από την ακρόαση των καρωτίδων, όπου σε περίπτωση στενώσεως γίνεται αντιληπτό φύσημα. Επίσης, θα πρέπει να δοκιμαστεί και η περιστροφή του αυχένα, για να ελεγχθεί η πιθανότητα συμπίεσης της σπονδυλικής αρτηρίας από μετατόπιση σπονδύλων. Πολύ σημαντικός είναι επίσης και ο αιματολογικός έλεγχος για πιθανή συστηματική λοιμώδη, αυτοάνοσο νόσο καθώς και για τον έλεγχο της ρεολογικότητας του αίματος.

  icon

Φύλο και ηλικία που προτιμούν οι λαβυρινθικές παθήσεις

Δεν υπάρχουν μελέτες που να έχουν καταδείξει τη σχέση των δύο φύλων στην επίπτωση των λαβυρινθικών παθήσεων, αν και μια ελαφρά επιβάρυνση υφίσταται στις γυναίκες και αυτό λόγω ορμονικών διαταραχών (πχ εμμηνόπαυση).

Σε ό,τι αφορά τον ηλικιακό παράγοντα, επιβαρύνονται περισσότερο οι μεγαλύτερες ηλικίες. Στα παιδιά και σε εφήβους είναι πάρα πολύ σπάνιο να εκδηλωθεί λαβυρινθική πάθηση. Σε ηλικιωμένα άτομα , λόγω απώλειας της ακοής είναι πολύ συχνό να συνυπάρχουν και βουητά και μάλιστα στις συχνότητες στις οποίες έχει πέσει η ακοή.

Λαβύρινθος και σύγχρονος τρόπος ζωής

Ασφαλώς ο σύγχρονος δυτικός τρόπος ζωής, επειδή έχει να κάνει με εξαντλητικούς ρυθμούς εργασίας, μειωμένη ποσότητα και ποιότητα ύπνου, έλλειψη επαρκούς ξεκούρασης και φυσικά πολύ αυξημένα επίπεδα στρες, επιδεινώνει τις ήδη υπάρχουσες παθήσεις λαβυρίνθου. Μπορεί ακόμη και να πυροδοτήσει την εκδήλωση καινούργιων. Επίσης, η υπερκατανάλωση καφεΐνης, νικοτίνης και αλκοόλ, έχει διαπιστωθεί ότι επιβαρύνει το λαβύρινθο.

Ξεπερνάμε ποτέ τον λαβύρινθο;

Οι παθήσεις του λαβυρίνθου έχουν την τάση να υποτροπιάζουν, ειδικά όταν υπάρχει επιβάρυνση από σωματική ή ψυχική κόπωση, stress, ένα κρύωμα, πτώση του ανοσοποιητικού ή και στενοχώρια. Αυτές οι καταστάσεις αλλά ακόμα και ακραίες μεταβολές του καιρού-πχ καύσωνας ενδέχεται να ξυπνήσουν μια παλιά κρίση λαβυρίνθου. Καλό είναι άτομα που θεωρούνται επιβαρυμένα, να λαμβάνουν μια προληπτική αγωγή σα δόση συντήρησης.

Λαβυρινθικές παθήσεις & Αποτελεσματική Αντιμετώπιση;

Χρειαζόμαστε ένα πολυβιταμινουχο σύμπλεγμα που περιέχει αγγειοβελτιωτικές ουσίες,  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Ginkgo biloba και διάφορα ιχνοστοιχεία όπως μαγνήσιο και κάλιο. Τα συγκεκριμένα συστατικά επιδρούν στο μικροαγγειακό σύστημα του έσω ωτός και του λαβυρίνθου, βελτιώνουν  τόσο τις εμβοές, όσο και τους ιλίγγους, που οφείλονται σε αγγειακά και μικροαγγειακά αίτια. Πιο συγκεκριμένα, το εκχύλισμα φύλλων του φυτού ginkgo biloba, που περιέχει φλαβονοειδή που δρουν αντιοξειδωτικά, καθώς και γκινγκολίδες A και B, εκ των οποίων η A ενισχύει την νευρογένεση, ενώ η Β έχει αντιπηκτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά, το κάλιο και το μαγνήσιο έχουν άμεσα ευνοϊκή επίδραση στο κυκλοφορικό μικροαγγειακό σύστημα του λαβυρίνθου.

 

Δρ Ηλίας Φωτόπουλος
Χειρουργός ΩΡΛ, Διδάκτωρ Ε.Κ.Π.Α

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato