Μάθετε τα μυστικά για...καλή χώνεψη!

icon
18 Δεκεμβρίου 2017

Μάθετε τα μυστικά για...καλή χώνεψη!


Για να μην έχετε προβλήματα κατά τη χώνεψη(φουσκώματα, δυσπεψία, καούρες) ακολουθείστε τις 8 παρακάτω χρήσιμες συμβουλές…

1. Το νερό στην ώρα του

Πρέπει να καταναλώνετε στη διάρκεια της ημέρας αρκετό νερό(περίπου 1,5 lt) για να βοηθήσετε στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Να αποφεύγετε να πίνετε νερό μετά ή και κατά τη διάρκεια του φαγητού γιατί αραιώνονται τα γαστρικά υγρά και η πέψη θα γίνει πιο δύσκολα. Ιδανικό είναι να πίνετε νερό 2 ώρες μετά το φαγητό.

 

2. Χωνεύει σωστά αυτός που μασάει καλύτερα

Το μάσημα του φαγητού είναι σημαντικό γιατί το σάλιο περιέχει ένα ένζυμο (πτυελίνη) το οποίο και διασπά πρώτο τα συστατικά της τροφής. Με το σωστό μάσημα δηλαδή βοηθάμε στην καλύτερη πέψη, αφού όταν φτάσει η τροφή στο στομάχι έχει ήδη δεχτεί μια επεξεργασία χημικά, αλλά και έχει πολτοποιηθεί γεγονός που βοηθάει σε γρήγορη και σωστή χώνεψη.

 

3. Το φρούτο της…πέψης

Το επιδόρπιο πολλές φορές μετά το γεύμα μπορεί να δυσχεράνει την πέψη. Ιδανικό είναι να φάτε λίγο ανανά. Αυτό το δροσιστικό φρούτο περιέχει μια ουσία (βρομελίνη) που παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των πρωτεϊνών (κρέατα, τυριά…)

 

4. Το αγνό…

Προσθέστε στο φαγητό σας λίγο ωμό παρθένο ελαιόλαδο, αφού τελειώσετε το μαγείρεμα. Με αυτόν τον τρόπο θα νοστιμίσετε το φαγητό σας και θα βοηθήστε στην πέψη. Όσοι ωστόσο αντιμετωπίζετε προβλήματα με το στομάχι προσθέστε 1-2 κουταλιές μόνο από αγνό παρθένο ελαιόλαδο.

 

5. Προσοχή τι πίνετε

Προσοχή στις υπερβολές με το κρασί κατά τη διάρκεια του γεύματος. Πίνετε μόνο 1 ποτήρι καθώς το κρασί περιέχει πολλά σάκχαρα που επιβραδύνουν τη χώνεψη. Αν σας αρέσει να πίνετε πολλούς καφέδες την ημέρα καλό είναι να τους μειώσετε αφού οι πολλοί καφέδες προκαλούν καούρες, δυσπεψία αλλά και ταχυκαρδία. Ένα φλιτζανάκι καφέ ωστόσο μετά το φαγητό είναι χωνευτικό.

 

6. Λιπαρά. Stop

Αποφύγετε όσο μπορείτε τροφές πλούσιες σε λιπαρά καθώς αυτά δυσκολεύουν τη γρήγορη και σωστή πέψη. Προτιμήστε άπαχα κρέατα μαγειρεύοντας ψητά στη σχάρα και στον ατμό βραστά φαγητά. Τα τηγανητά, αλλά και τα τσιγαριστά θα πρέπει να τα ελαττώσετε σημαντικά.

  

7. Φρούτα όταν πρέπει

Τα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να δημιουργούν σε αρκετούς ένα ενοχλητικό φούσκωμα. Ιδανικό θα ήταν να καταναλώνετε κάποιο φρούτο 2-3 ώρες μετά το γεύμα και όχι αμέσως μετά.

 

8. Χαλαρά…

Μην τρώτε βιαστικά και αφιερώνετε στο κάθε γεύμα σας τουλάχιστον μισή ώρα. Καλό είναι επίσης να τρώτε όταν δεν έχετε στρες για να απολαμβάνετε καλύτερα το φαγητό σας και να μη σας…κάτσει στο στομάχι. Αποφύγετε τις δυσάρεστες συζητήσεις στο οικογενειακό τραπέζι και φροντίστε να επικρατεί μια ευχάριστη ατμόσφαιρα την ώρα του γεύματος.


Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato