Μνήμη! Γιατί ο τρόπος ζωής μετράει…

icon
5 Ιουνίου 2019

Μνήμη! Γιατί ο τρόπος ζωής μετράει…


Μπορώ να προστατέψω την μνήμη μου, αλλάζοντας τρόπο ζωής;

Ο εγκέφαλος αποτελεί το πιο πολύπλοκο όργανο του σώματος μας και μάλιστα παρ’ όλο που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν εξελιχθεί σε τόσο μεγάλο βαθμό, το σύνολο των λειτουργειών του εγκεφάλου δεν έχει πλήρως αποσαφηνιστεί. Γνωρίζουμε ότι τα νευρικά κύτταρα είναι τα μόνα κύτταρα του οργανισμού που δεν αναγεννούνται κατά τη διάρκεια της ζωής, συνεπώς η διατήρησή τους είναι πολύ σημαντική έτσι ώστε να μην επηρεάζονται αρνητικά και οι λειτουργικές ικανότητες, όπως μνήμη, συγκέντρωση, μάθηση και προσοχή.

Όμως, τι προστατεύει τον εγκέφαλό μας;

Τροφή για τον εγκέφαλο

Η διατροφή με τις κατάλληλες επιλογές τροφίμων, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά και σε αντιφλεμονώδη συστατικά, όπως ένα Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, ενισχύουν το νευρικό σύστημα. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη C, τα «καλά» λιπαρά οξέα (μονοακόρεστα και ω3) αλλά και συστατικά όπως ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη νευρική λειτουργία.

Έτσι τρόφιμα όπως..

• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο – πλούσια σε βιταμίνες Β και C

• Φρούτα, όπως μύρτιλα, κεράσι, φράουλα – πλούσια σε βιταμίνες Β και ανθοκυανίνες

• Ελαιόλαδο – πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

• Ψάρια, όπως σαρδέλα, σολομός κ.α. – πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα

• Δημητριακά ολικής άλεσης – πλούσια σε βιταμίνες Β

..είναι σημαντικό να αποτελούν συχνές επιλογές στα γεύματά μας!

Είναι σημαντική η άσκηση;

Ήξερες ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Alzheimer κατά 28% και 45% αντίστοιχα;

Φαίνεται ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος, συνδέονται με καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως μνήμη, συγκέντρωση και απόδοση, καθώς μειώνει το οξειδωτικό στρες και συμβάλλει στην έκκριση ορμονών που συνδέονται με τη διάθεση. Με την αύξηση της ηλικίας η σημασία της σωματικής δραστηριότητας αυξάνεται.

Σύμφωνα με μελέτες, ιδανικά δείχνουν να είναι τα 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης όπως περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, ποδήλατο, κολύμπι /την εβδομάδα.

Ξεκούραση και χαλάρωση για το εγκέφαλο

Η σημασία του ύπνου αναδεικνύεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, και ιδιαίτερα του βραδινού, ο εγκέφαλος ξεκουράζεται, αφομοιώνει τα γεγονότα της ημέρας και δημιουργεί αναμνήσεις. Αντίθετα, η έλλειψη ύπνου προκαλεί διαταραχή των ορμονών, αυξάνει το στρες και επηρεάζει αρνητικά τη μνήμη, την αντιληπτική ικανότητα αλλά και την απόδοση.

Παιχνίδια για το μυαλό

Η ενασχόληση με παιχνίδια που απαιτούν σκέψη, όπως σταυρόλεξα, sudoku αλλά και επιτραπέζια εξασκούν τις λειτουργίες του μυαλού και βοηθούν στην καλύτερη πνευματική απόδοση. Επιπλέον, το διάβασμα βιβλίων φαίνεται να επιδρά θετικά στη μνήμη, την προσοχή και στην ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων.

 

Βιβλιογραφία

  1. Ferreira et al., (2013), Associations between cognitively stimulating leisure activities, cognitive function and age-related cognitive decline, Int J Geriatr Psychiatry
  2. Petersson and Philippou, (2016), Mediterranean Diet, Cognitive Function, and Dementia: A Systematic Review of the Evidence, Adv Nutr.
  3. Morris et al., (2015), MIND diet slows cognitive decline with aging, Alzheimers Dement.
  4. Poulose et al., (2017), Nutritional Factors Affecting Adult Neurogenesis and Cognitive Function, Adv Nutr.
  5. Poulose et al., (2017), Raven et al., (2017) The role of sleep in regulating structural plasticity and synaptic strength: Implications for memory and cognitive function, Sleep Medicine Reviews
  6. Barha et al. (2017), Personalising exercise recommendations for brain health: considerations and future directions, Br J Sports Med.
  7. Stern et al., (2019), Effect of aerobic exercise on cognition in younger adults, Neurology
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato