facebook

Προσπάθεια Απώλειας Βάρους: Τι πρέπει να γνωρίζεις

icon
28 Απριλίου 2020

Προσπάθεια Απώλειας Βάρους: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Η προσπάθεια απώλειας βάρους δεν είναι μόνο σωματική αλλά και ψυχολογική, αφού συνδέεται άμεσα με την αλλαγή συμπεριφορών και συνηθειών μας.

Πράγματι, υπάρχει μία αυξανόμενη τάση στον έλεγχο του σωματικού βάρους και την εικόνα του σώματος. Παρ’ όλα αυτά παραμένουν υψηλά τα ποσοστά των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων. Συγκεκριμένα παρουσιάζουν αυξημένο- σε σχέση με το κανονικό τους- βάρος ....


- 19,6 δις άνθρωποι
- 1 στους 2 Ευρωπαίους
- 6 στους 10 Έλληνες

Η παχυσαρκία είναι από τα σπουδαιότερα διατροφικά προβλήματα το οποίο έγκειται στην αυξημένη συσσώρευση λίπους στο σώμα. Έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας αλλά και χρόνιες παθήσεις, όπως Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, Υπέρταση, κ.ά. Συνήθως, όσο πιο μεγάλο το χρονικό διάστημα που παραμένει κάποιος με αυξημένο σωματικό βάρος από το κανονικό του τόσο πιο δύσκολα παρατηρείται προσπάθεια για μείωσή του, ακόμα και σε όσους έχουν πραγματοποιήσει προσπάθεια απώλειας βάρους στο παρελθόν.

Οι διατροφικές συνήθειες και η εικόνα του σώματος δέχονται πολλές επιρροές από την οικογένεια, την κοινωνία, την κουλτούρα/ την τάση. Ωστόσο, παρατηρούνται διαφορές στη συχνότητα της προσπάθειας μείωσης του σωματικού βάρους ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, ακόμα και το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως για να μειώσουμε το σωματικό βάρος ή/ και να το διατηρήσουμε χρειάζεται μια μείωση της ενεργειακής πρόσληψης από την τροφή αλλά και διατήρηση μιας ισορροπίας και ενός υγιεινού πλάνου διατροφής.

Πολλές και διαφορετικές τεχνικές έχουν αναφερθεί για τη μείωση του σωματικού βάρους ήδη από πολλούς εφήβους!
Έχετε ακούσει για τη δίαιτα fasting ή την κετογονική ή των πολύ χαμηλών θερμίδων ή χαμηλών υδατανθράκων;
Είναι μερικά από τα πιο συνηθισμένα παραδείγματα διαιτών. Όμως, χρειάζεται να γνωρίζουμε καλά ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της κάθε τεχνικής. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ανακριβείς αντιλήψεις για το σωματικό βάρος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αποκλίσεις στη διατροφική πρόσληψη. Ελλείψεις σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ακόμα και σε ενέργεια!

Είναι αναγκαία λοιπόν η συμβουλή ενός ειδικού, διαιτολόγου-διατροφολόγου, στα θέματα της διατροφής πριν την εφαρμογή κάποιας από τις τεχνικές, αλλά και η υιοθέτηση κάποιων υγιεινών συμπεριφορών για τη διαχείριση ή/ και τη μείωση του σωματικού βάρους.

Συμπεριφορές & Συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Το πρόγραμμα της διατροφής μπορεί να γεμίσει χρώματα και γεύσεις! Φυτικά τρόφιμα, υγιεινούς υδατάνθρακες και λίπη, άπαχη πρωτεΐνη κατέχουν πρωταρχική θέση. Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως, φρούτων, λαχανικών, καρπών (ωμοί και ξηροί) είναι τα βασικά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τρόφιμα που χρειάζεται να περιλαμβάνει η διατροφή. Έχει βρεθεί θετική σχέση στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους και την αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και μειωμένη πρόσληψη ζάχαρης, αλατιού και λιπαρών. Αντιθέτως, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, ινών, ασβεστίου και σιδήρου συσχετίστηκε με ανθυγιεινές πρακτικές και όχι με τη μείωση του σωματικού βάρους.

Είναι πολλά τα οφέλη από την κατανάλωση των τροφίμων αυτών καθώς προσδίδουν βιταμίνες, μέταλλα και άλλα υγιεινά οφέλη για τον οργανισμό μας. Ο έλεγχος και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους διευκολύνεται και η υγεία επωφελείται. Τέλος, είναι σημαντικός ο συνδυασμός της διατροφής με αυξημένη κατανάλωση νερού αλλά και με τη φυσική δραστηριότητα για τη μείωση αλλά και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους.

Το κλειδί της επιτυχίας

Το πιο σημαντικό για τη μείωση του βάρους και διατήρησή του στη συνέχεια είναι η προσκόλληση στις υγιεινές συνήθειες. Ταυτόχρονα, γίνεται κινητοποίηση μας με την πραγματοποίηση της αλλαγής γρήγορα. Ένα δεύτερο κλειδί είναι η προσαρμογή της διατροφής στις προτιμήσεις μας. Τέλος, χρειάζεται και αυτοπαρακολούθηση!

Keep Going!

 

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Dunican, I. C., Eastwood, P. R., Murray, K., Caldwell, J. A., Reale, R., & Australia, W. (2019). The Effect of Water Loading for Acute Weight Loss Following Fluid Restriction on Sleep Gibson, A. A., & Sainsbury, A. (2017). Strategies to improve adherence to dietary weight loss interventions in research and real-world settings. Behavioral Sciences, 7(3), 44.
  2. Brown, T., Overcash, F., & Reicks, M. (2019). Frequency of Trying to Lose Weight and Its Association with Children’s Weight Perception and Dietary Intake (NHANES 2011–2012). Nutrients, 11(11), 2703.
  3. Hendrix, J. K., Aikens, J. E., & Saslow, L. R. (2020). Dietary weight loss strategies for self and patients: A cross-sectional survey of female physicians. Obesity Medicine, 17, 100158.
  4. Kakinami, L., Houle-Johnson, S. A., Demissie, Z., Santosa, S., & Fulton, J. E. (2019). Meeting fruit and vegetable consumption and physical activity recommendations among adolescents intending to lose weight. Preventive medicine reports, 13, 11-15.
  5. Snook, K. R., Hansen, A. R., Duke, C. H., Finch, K. C., Hackney, A. A., & Zhang, J. (2017). Change in percentages of adults with overweight or obesity trying to lose weight, 1988-2014. Jama, 317(9), 971-973.
  6. Complete Nutrition, A free guide published by University Health News
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato