Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Τι είναι και πώς μας επηρεάζει;

icon
28 Απριλίου 2020

Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου: Τι είναι και πώς μας επηρεάζει;

Leaky gut syndrome ή αλλιώς Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει διαπερατότητα εντέρου.

Τα εντερικά μας κύτταρα είναι τοποθετημένα δίπλα το ένα στο άλλο και είναι στενά συνδεδεμένα έτσι ώστε να σχηματίζεται ένας αυλός, που αποτελεί το γαστρεντερικό μας σωλήνα.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας φραγμός, ο οποίος ελέγχει την είσοδο των θρεπτικών συστατικών στην κυκλοφορία του αίματος. Όταν αυτές οι συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων καταστρέφονται τότε μπορούν συστατικά από τον αυλό του εντέρου να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος!

 

Τι επίδραση μπορεί να έχει στον οργανισμό μας;

Η διαπερατότητα του εντέρου δεν είναι κάτι καινούργιο για την γαστρεντερολογική κοινότητα, καθώς έχει συσχετιστεί παλαιότερο με ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ερευνητικό ενδιαφέρον καθώς φαίνεται ότι μπορεί να έχει επίδραση και σε πολλές παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος (NAFLD) αλλά και σε νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος Alzheimer.

Τέλος, το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου έχει συνδεθεί με μια άλλη πολύ συχνή πάθηση του εντέρου, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Τα συμπτώματά του μπορεί να είναι από ήπια έως πολύ ενοχλητικά για το άτομο που πάσχει και συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακό πόνο, φουσκώματα, εναλλαγές διάρροιας και δυσκοιλιότητας.

 

Από τί προκαλείται το Σύνδρομο Διαρρέοντος Εντέρου;

Δεν υπάρχει σαφής μηχανισμός που μπορεί να προκαλέσει το διαρρέον έντερο. Ωστόσο, σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει η δυσβίωση στο έντερο.

Πιο συγκεκριμένα, όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ καλών και κακών βακτηρίων στο παχύ έντερο, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή ουσιών βλαπτικών για το περιβάλλον του εντέρου. Κυρίως παράγονται ουσίες με φλεγμονώδη δράση, οι οποίες μπορεί να βλάψουν τα εντερικά κύτταρα και να «χαλαρώσουν» τη μεταξύ τους σύνδεση.

Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος μπορεί να είναι ένας παράγοντας που να εντείνει την διαπερατότητα του εντέρου.

Παράλληλα, η σχέση αυτή μπορεί να ισχύσει και αντίθετα καθώς η διαπερατότητα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει συστήματα του οργανισμού υπεύθυνα για τη διάθεση και το άγχος. Έτσι, δημιουργείτε ένας φαύλος κύκλος!

 

Πώς μπορεί να αποκατασταθεί ο φραγμός του εντέρου;

Φαίνεται ότι η δυτικού τύπου διατροφή με επεξεργασμένα τρόφιμα, πλούσια σε «κακά» λιπαρά, απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη επιδρά αρνητικά στη διαπερατότητα του εντέρου και οδηγεί στην εμφάνιση πολλών ασθενειών.

Συνεπώς, μια πιο ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση του εντέρου. Επιπλέον, φαίνεται ότι η χορήγηση προβιοτικών και πρεβιοτικών, ιδιαίτερα σε συνδυασμό, μπορεί να είναι ευεργετικά ως προς τη μείωση του διαρρέοντος εντέρου, καθώς συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της δυσβίωση του παχέος εντέρου. Τέλος, ιδιαίτερα ωφέλιμη φαίνεται ότι είναι η χορήγηση λιπαρών οξέων βραχέας αλύσου (SCFAs).

Τα λιπαρά οξέα βραχέας αλύσου παράγονται φυσιολογικά από βακτήρια του παχέος εντέρου όταν καταναλώνουν φυτικές ίνες που φυσικά υπάρχουν σε αρμονικές συνθήκες στο έντερο μας. Η δυσβίωση μπορεί να διαταράξει την παραγωγή τους και να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων τους.

Ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της σύνδεσης των εντερικών κυττάρων μεταξύ τους και να συμβάλλουν στη μείωση της διαπερατότητας του εντέρου.

Συνολικά, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερο αναγνωρίζεται η σημασία του γαστρεντερικού μας συστήματος στη συνολική υγεία του οργανισμού μας! Είναι σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και να μην παραμελούμε τα συμπτώματα του. Φυσικά, καλό θα είναι να βρίσκουμε νέες και αποτελεσματικές λύσεις που μπορεί να βελτιώσουν τη λειτουργία του.

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Βιβλιογραφία

  1. Michael Camilleri, (2019), Leaky gut: mechanisms, measurement and clinical implications in humans, Gut.
  2. Bischoff et al. (2014), Intestinal permeability – a new target for disease prevention and therapy, BMC Gastroenterology.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato