Χορτοφαγική διατροφή … για να μη σου λείψει τίποτα!
Περιεχόμενα:
Το τελευταίο διάστημα η χορτοφαγική διατροφή ακούγεται, συζητιέται και επιλέγεται όλο και περισσότερο για πολλούς και διαφορετικούς λόγους!
Αναμφισβήτητα είναι διατροφή που πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.
Τι χρειάζεται όμως να προσέξει ένα άνθρωπος που επιλέγει αυτού του είδους τη διατροφή;
Για αρχή χρειάζεται να διαβάσει, να ψάξει και να εκπαιδευτεί αναφορικά με την χορτοφαγική διατροφή, ώστε να λαμβάνει καθημερινά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Η χορτοφαγική διατροφή προϋποθέτει αλλαγές και ταυτόχρονα τις κατάλληλες διατροφικές αντικαταστάσεις.
Ξεκινάμε λοιπόν με την παραδοχή πως η ισορροπημένη διατροφή παίζει πρωταρχικό ρόλο στην υγεία και την ευεξία μας.
Παρόλα αυτά ο σύγχρονος τρόπος ζωής, αρκετά συχνά, μας οδηγεί στην παράληψη γευμάτων και στην αναζήτηση της εύκολης και όχι απαραίτητα θρεπτικής λύσης.
Επιπλέον, οι εντατικές καλλιέργειες, η περιβαλλοντική καταστροφή και η αλόγιστη χρήση βελτιωτικών έχουν συμβάλει στην αλλοίωση της μορφής και της σύστασης των τροφών σε θρεπτικά συστατικά, πράγμα που κάνει ακόμα και τους πιο ευσυνείδητους σε σχέση με την διατροφή, να αδυνατούν να αποκτήσουν τα συστατικά που χρειάζονται μόνο από το φαγητό.
Μάλιστα έχει σημειωθεί πως η ελλιπής χορήγηση θρεπτικών συστατικών είναι ένας από τους βασικότερους λόγους παρουσίασης ασθενειών.
Χρειάζεται λοιπόν τακτική παρακολούθηση των βιοχημικών δεικτών του οργανισμού ώστε να εντοπιστούν εγκαίρως τυχόν ελλείψεις.
Και αν υπάρχουν ελλείψεις, πώς μπορούν να τις καλυφθούν;
Εδώ έρχονται να δώσουν λύση τα συμπληρώματα διατροφής.
Η χορτοφαγική διατροφή είναι κάτι παραπάνω από μια απλή διατροφή. Θα το περιέγραφα καλύτερα ως τρόπο ζωής. Που σέβεται τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον. Που προσεγγίζει ολιστικά την ανθρώπινη (συν) ύπαρξη.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό ακόμα και τα συμπληρώματα διατροφής που θα επιλέξει κανείς να συνάδουν με αυτή τη φιλοσοφία και προσέγγιση.
Τι συμπληρώματα διατροφής μπορεί να χρειαστεί ένας άνθρωπος που επιλέγει την χορτοφαγική διατροφή;
- Βιταμίνες Β
Οι βιταμίνες Β συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος και της ψυχολογικής ισορροπίας. Όταν αυτές συνδυάζονται με βιταμίνη C παρουσιάζουν καλύτερη απορρόφηση. - Β12
Κάποιες φορές ενδέχεται απ΄ όλο το σύμπλεγμα των βιταμινών Β μόνο η βιταμίνη Β12 να παρουσιάζει χαμηλά επίπεδα συγκέντρωσης. Η Β12 συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος καθώς και στον φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. - Ωμέγα 3
Ποιος είπε πως τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα τα λαμβάνει κανείς μόνο από το ιχθυέλαιο; Το ιπποφαές, ο λιναρόσπορος και η κάνναβη είναι μερικές μόνο από τις φυτικές πηγές ωμέγα 3 λιπαρών οξέων που είναι απαραίτητα για την σωστή καρδιαγγειακή και εγκεφαλική λειτουργία. - Σίδηρος
Ο σίδηρος, βοηθάει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και της αιμοσφαιρίνης ενώ ταυτόχρονα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο συνδυασμός του με βιταμίνη C βοηθάει στην καλύτερη απορρόφησή του. - Ασβέστιο
Ανέκαθεν το ασβέστιο ήταν στιβαρά συνδεδεμένο με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων. Παρόλα αυτά το μπρόκολο , τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα όσπρια είναι πολύ καλή πηγή ασβεστίου. Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη και διατήρηση των οστών και των δοντιών ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στη φυσιολογική πήξη του αίματος και στην παραγωγή ενέργειας. Όταν ένα συμπλήρωμα διατροφής ασβεστίου συνδυαστεί με μαγνήσιο παρουσιάζει καλύτερη απορρόφηση. - Πρωτεΐνη
Διαψεύδοντας τον μύθο πως πρωτεΐνη λαμβάνει κανείς μόνο από το κρέας το ψάρι και τα ζωικά παράγωγα, τα όσπρια και ο αρακάς αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Ο συνδυασμός της πρωτεΐνης με προβιοτικά, πρεβιοτικά και πεπτικά ένζυμα μπορεί να προσφέρει ενέργεια και τόνωση ενώ ταυτόχρονα να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την λειτουργία του εντέρου.
Η διατροφή σε συνδυασμό με τα συμπληρώματα διατροφής, όπου αυτά χρειάζονται, αποτελούν τη βάση για να μπορούμε να είμαστε υγιείς. Γι αυτό χρειάζεται να επιλέξουμε πολύ συνειδητά τον τρόπο που θρεφόμαστε ώστε να δημιουργήσουμε γερά θεμέλια για έναν υγιή και θωρακισμένο οργανισμό και ταυτόχρονα έναν ευτυχισμένο άνθρωπο!