Άθληση και Διατροφή: Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα διατροφής;
Περιεχόμενα:
Είναι γνωστό πως οι ανάγκες ενός αθλητή, σε ενέργεια αλλά και σε θρεπτικά συστατικά, είναι αυξημένες. Είναι πολύ σημαντικό η διατροφή του αθλητή να καλύπτει τις ανάγκες αυτές και για την καλύτερη απόδοση αλλά και για τη διατήρηση της καλής υγείας, μακριά και από ασθένειες.
Μπορεί μόνο η διατροφή να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες;
Η σωστή διατροφή ενός αθλητή αρχικά βοηθάει στην κάλυψη των απαραίτητων ενεργειακών απαιτήσεων και λόγω των αυξημένων προπονήσεών του. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διατήρηση του σωματικού του βάρους αλλά και στη σύσταση του σώματός του. Στους αθλητές δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στη διατήρηση της αναλογίας μυϊκού ιστού και λίπους σώματος! Πέρα από τα οφέλη στην απόδοση και στην αντοχή κατά την άσκηση, είναι σημαντική η συμβολή της διατροφής και στην αποκατάσταση μετά την άσκηση, όπως των ιστικών φθορών.
- Να σημειωθεί ωστόσο πως ο κάθε αθλητής εμφανίζει διαφορετικές ανάγκες ακόμα και στη διατροφή του.
Μαζί με τα μακροθρεπτικά συστατικά – πρωτεΐνες , λίπη, υδατάνθρακες- αυξάνονται και οι ανάγκες σε μικροθρεπτικά συστατικά – βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία – σε έναν οργανισμό ο οποίος αθλείται. Πολλές φορές, όμως, οι ανάγκες αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν μόνο μέσω της διατροφής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο σίδηρος. Είναι πολύ σημαντικός για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα και την κινητικότητα των μυών και παρουσιάζονται συχνά ελλείψεις σε αθλητές και κρίνεται αναγκαία η λήψη του και συμπληρωματικά.
Λίγα λόγια για τα συμπληρώματα διατροφής…
«Ως συμπληρώματα διατροφής ορίζονται τα τρόφιμα με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις, μεμονωμένων ή σε συνδυασμό, και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές», ,ένας ορισμός ο οποίος δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην οδηγία με τίτλο «περί Συμπληρωμάτων Διατροφή». Συμπληρώματα διατροφής μπορεί να βρεθούν σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλα, σκόνη, φιαλίδια, φακελάκια, δισκία, αλλά και σε υγρή μορφή. Επομένως, τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να συμπληρώσουν τη διατροφή και όχι να την αντικαταστήσουν. Συστήνεται να λαμβάνονται από άτομα που δεν τρέφονται σωστά και ισορροπημένα, εμφανίζουν ελλείψεις, έχουν πιεσμένο πρόγραμμα εργασίες ή έχουν αυξημένες ανάγκες, όπως ένας οργανισμός που αθλείται.
Τι πρέπει να προσέχετε στη συμπληρωματική λήψη θρεπτικών;
Ένας οργανισμός ο οποίος αθλείται είναι σημαντικό να καλύπτει τις ανάγκες για ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Οι αθλητές που δεν τρέφονται σωστά αλλά και μπορεί να λαμβάνουν συμπληρώματα της διατροφής τους έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους κάποια παρενέργεια της έλλειψης των βιταμινών και μετάλλων.
Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή στη λήψη των συμπληρωμάτων της διατροφής καθώς οι υπερβολικές δόσεις και για μεγάλα χρονικά διαστήματα λήψης τους μπορεί να εμφανίσουν αντίστοιχες παρενέργειες. Ταυτόχρονα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του κατάλληλου συμπληρώματος ώστε να προσθέτουν στη διατροφή μας χωρίς να επιβαρύνουν και το συνολικό οργανισμό μας. Το φυσικό συμπλήρωμα διατροφής, χωρίς πρόσθετα, ακόμα και το φυτικό τρόφιμο με θρεπτική αξία είναι οι πρώτες επιλογές!
Ο ρόλος των συμπληρωμάτων της διατροφής είναι για τη συμπλήρωσή της και όχι η αντικατάστασή της!
Keep Going!
Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πηγές
Αϊτίδης, Γ., & Μηνάς, Μ. (2019). Αναβολικά και διατροφή-μύθοι και αλήθειες.
Thomas, D. T., Erdman, K. A., & Burke, L. M. (2016). Nutrition and athletic performance. Med Sci Sports Exerc, 48(3), 543-568.
Μανουσάκη, Γ., (2008). Συμπληρώματα Διατροφής. Γεώργιος Μανουσάκης. Αθήνα