Μαγνήσιο: ο σύμμαχος των μυών μας στην άσκηση!

icon

Η σημασία της σωματικής άσκησης!

Η σημασία της σωματικής άσκησης έχει αναδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια, τόσο σε μελέτες παρατήρησης όσο και σε μελέτης παρέμβασης στη συνολική υγεία του ατόμου.

Η σωματική δραστηριότητα φαίνεται ότι έχει ευεργετικές επιδράσεις:

   • στο σωματικό βάρος
   • στην καρδιαγγειακή υγεία
   • στη μυοσκελετική υγεία
   • στη διάθεση και την πνευματική ευεξία

Γιατί είναι σημαντική η διατροφική αναπλήρωση μετά την άσκηση;

Λόγω της ενεργειακής δαπάνης που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται άμεση αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών που κατανάλωσε, έτσι ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί εύρυθμα!

Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, όταν ασκούμαστε να φροντίζουμε να σχεδιάζουμε σωστά τα γεύματα που θα καταναλώσουμε τόσο πριν όσο και μετά την άσκηση. Φυσικά, θα πρέπει να εξετάσουμε την ανάγκη για συμπληρωματική χορήγηση κάποιων συστατικών απαραίτητων για τον οργανισμό.

Ποια είναι η σχέση του μαγνησίου με την άσκηση;

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο, το οποίο διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι συμπαράγοντας σε πολλές ενζυμικές αντιδράσεις του ενεργειακού μεταβολισμού. Εκτός από τη συμμετοχή του στην παραγωγή ενέργειας το μαγνήσιο συμβάλλει σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες, όπως είναι η μετάδοση μηνυμάτων στο νευρικό σύστημα, η ανακούφιση της μυϊκής σύσπασης – κράμπες και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Πιο συγκεκριμένα, σε προπόνηση για μυϊκή ενδυνάμωση, η ανεπάρκεια και έλλειψη του οργανισμού σε μαγνήσιο οδηγεί σε προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας αλλά και σε μείωση της μυϊκής δύναμης.1

Από την άλλη πλευρά, στην αερόβια προπόνηση η αυξημένη πρόσληψη μαγνησίου σχετίζεται με μικρότερες ανάγκες οξυγόνου, καθώς και καλύτερες τιμές στους καρδιοαναπνευστικούς δείκτες.2 Η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου επιδρά θετικά στην απόδοση κατά την άσκηση, ιδιαίτερα στη μυϊκή δύναμη, σε μελέτες που έχουν γίνει τόσο σε αθλητές όσο και σε αθλούμενους. 3 Επιπλέον, σε κλινικές δοκιμές σε επαγγελματίες αθλητές έχει παρατηρηθεί ότι η συμπληρωματική χορήγηση μαγνησίου προστατεύει από μυϊκούς τραυματισμούς.3

Σε ποια τρόφιμα συναντάμε μαγνήσιο;

Πλούσιες πηγές μαγνησίου είναι οι ξηροί καρποί, κάποια φρούτα και λαχανικά, καθώς και τα προϊόντα ολικής άλεσης. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου είναι για τους άνδρες 400-420mg, ενώ για τις γυναίκες 310-320mg.

Οι ημερήσιες ανάγκες σε μαγνήσιο, ωστόσο, αυξάνονται σε καταστάσεις αυξημένου μεταβολισμού, όπως σε άτομα που αθλούνται συστηματικά και φυσικά σε αθλητές.  

Συνεπώς, συνολικά φαίνεται ότι το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τα άτομα που αθλούνται, τόσο για καλύτερη απόδοση κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και για καλύτερη αποκατάσταση μετά το τέλος της άσκησης.

Η δική μας πρόταση για ευκολότερη αποκατάσταση μετά από σωματική άσκηση, είναι το Μαγνήσιο της TERRANOVA (Magnesium-Calcium) 100% φυσικό προϊόν, χωρίς πρόσθετα.

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. BRILLA, L. R. & HALEY, T. F. 1992. Effect of magnesium supplementation on strength training in humans. J Am Coll Nutr, 11, 326-9. 
  2. FINSTAD, E. W., NEWHOUSE, I. J., LUKASKI, H. C., MCAULIFFE, J. E. & STEWART, C. R. 2001. The effects of magnesium supplementation on exercise performance. Med Sci Sports Exerc, 33, 493-8. 
  3. ZHANG, Y., XUN, P., WANG, R., MAO, L. & HE, K. 2017. Can Magnesium Enhance Exercise Performance? Nutrients, 9.
espa-migato