facebook

Ας αντιμετωπίσουμε τη δυσπεψία!

icon

 

Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως εμφανίζουν γαστρεντερικές διαταραχές. Ο έντονος σύγχρονος τρόπος ζωής, το καθημερινό άγχος σε συνδυασμό με τις κακές διατροφικές επιλογές έχουν οδηγήσει τις παθήσεις του γαστρεντερικού μας συστήματος να κάνουν πάρτι! Πολύ συχνή φαίνεται ότι είναι η δυσπεψία, η οποία συνήθως εμφανίζεται μετά από κατανάλωση κάποιου γεύματος.

Τι σημαίνει λειτουργική δυσπεψία;

Η λειτουργική δυσπεψία ορίζεται ως ο επίμονος ή επαναλαμβανόμενος πόνος ή η δυσφορία στο άνω πεπτικό σύστημα, χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική αιτία που να τα προκαλεί. Ουσιαστικά, για να δοθεί η διάγνωση της λειτουργικής δυσπεψίας θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και να αποκλειστούν ασθένειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντίστοιχα συμπτώματα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της δυσπεψίας;

Η εκδήλωση της λειτουργικής δυσπεψίας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Στην ουσία αναφερόμαστε σε ένα σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο! Τα πιο συχνά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

• Φούσκωμα
• Πρόωρο κορεσμό
• Αίσθημα πληρότητας
• Ναυτία
• Μειωμένη όρεξη
• Καούρα
• Ερυγές (ρέψιμο)

Τι μπορεί να βοηθήσει την δυσπεψία;

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση πεπτικών ενζύμων έχει ευεργετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα της δυσπεψίας. Ουσιαστικά με αυτό τον τρόπο δίνονται στον οργανισμό έτοιμα προς χρήση τα ένζυμα που απαιτούνται για την πέψη της τροφής ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την όλη διαδικασία της πέψης. Αποτελούν μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο ανακούφισης της δυσπεψίας, δεδομένης και της μέτριας αποτελεσματικότητας άλλων φαρμακευτικών επιλογών για την ανακούφιση των συμπτωμάτων!

Πεπτικά ένζυμα:

Οι συνδυασμοί πεπτικών ενζύμων χρησιμοποιούνται εδώ και πολύ καιρό. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ευεργετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα της δυσπεψίας με τη χορήγηση πεπτικών ενζύμων. Η αμυλάση, η πεψίνη και η λιπάση είναι τα κύρια ένζυμα που εμπλέκονται στην πέψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών, αντίστοιχα. Με τη λήψη πεπτικών ενζύμων, παρέχονται στον οργανισμό έτοιμα για χρήση και ενισχύεται η διαδικασία της πέψης και η ανακούφιση της δυσπεψίας. Επιπλέον, αποτελούν μια λύση χωρίς παρενέργειες και χωρίς να εμποδίζει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Μικρές αλλαγές στις συνήθειες μας:

Μαζί με τις κατευθύνσεις που μπορεί να λάβουμε από τον ιατρό, είναι πολύ σημαντικό να γίνουν και μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες για την ανακούφιση και την αποφυγή της επιβάρυνσης των συμπτωμάτων της δυσπεψίας.
Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση του σωματικού βάρους, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Ταυτόχρονα, χρειάζεται μια προσοχή στα τρόφιμα που καταναλώνονται, στην ποιότητα και στον τρόπο μαγειρικής παρασκευής τους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Αποφυγή των λιπαρών τροφίμων, καθώς μπορεί να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου και να πυροδοτήσουν επιπλέον τα συμπτώματα της δυσπεψίας.
  • Αποφυγή του καπνίσματος αλλά και της κατανάλωσης αλκοόλ και καφέ, καθώς φαίνεται να αυξάνουν τα συμπτώματα της δυσπεψίας.
  • Αποφυγή των τηγανιτών τροφίμων και των fast-food. Προτιμήστε την αντικατάστασή τους με ψητά και βραστά τρόφιμα.
  • Αποφυγή των πικάντικων και των καυτερών τροφίμων, καθώς έχει φανεί να αυξάνουν τα συμπτώματα δυσπεψίας, όπως η καούρα.
  • Όσον αφορά τα γεύματα, προτίμηση σε μικρά και συχνά γεύματα. Επιπλέον, αποφυγή γεύματος για τουλάχιστον 2 ώρες από την ώρα του ύπνου ή αν πρόκειται να ξαπλώσετε.

Κι ας μην ξεχνάμε τα βότανα:

Η έρευνα σχετικά με τη χρήση φυτών και βοτάνων για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσπεψίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό λόγω της μη ικανοποιητικής αποτελεσματικότητας πολλές φορές των φαρμάκων.

  • Τζίντζερ ή αλλιώς πιπερόριζα έχει βρεθεί να μειώνει τα οξέα του στομάχου, μια συχνή αιτία δυσπεψίας.
  • Χαμομήλι, γνωστό για τις ιδιότητές του στη χαλάρωση του συνόλου του οργανισμού, ακόμα και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων δυσπεψίας.
  • Μαραθόσπορος με αντισπασμωδικές ιδιότητες και για την ανακούφιση συμπτωμάτων όπως φούσκωμα, κράμπες στομάχου, έμετο.

Η λειτουργική δυσπεψία, λόγω της πολυπλοκότητάς της και στην παθοφυσιολογία της συνήθως απαιτεί προσέγγιση με συνδυασμό των παραπάνω τρόπων για να μπορέσεις να αντιμετωπιστεί.
Και ας μην ξεχνάμε πως ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός έχοντας ο κάθε ένας τις δικές του απαιτήσεις.

Η δική μας πρόταση την αντιμετώπισης της δυσπεψίας είναι το Gastrozen, ένα συμπλήρωμα διατροφής με ανανά, παπάγια, τζίντζερ και αγγελική για την υποστήριξη των πεπτικών λειτουργιών, σε μορφή μασώμενων δισκίων και χωρίς γλουτένη.

Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

ΠΗΓΕΣ:
- Tomita, T., Oshima, T., & Miwa, H. (2018). New approaches to diagnosis and treatment of functional dyspepsia. Current gastroenterology reports, 20(12), 55.
- Masuy, I., Van Oudenhove, L., & Tack, J. (2019). treatment options for functional dyspepsia. Alimentary pharmacology & therapeutics, 49(9), 1134-1172.
- Swami, O. C., & Shah, N. J. (2017). Functional dyspepsia and the role of digestive enzymes supplement in its therapy. Int J Basic Clin Pharmacol, 6, 1035-1041.

espa-migato