Κυριότερα προβλήματα σιδήρου και πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε!

icon

 

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε έρθει αντιμέτωποι με την έλλειψη σιδήρου και φερριτίνης (αποθήκες σιδήρου), ιδίως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και οι έγκυες φυσικά όπως και με τις επιπτώσεις πολλές φορές που προκαλούνται!

Ποια είναι τα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου;

Ο πονοκέφαλος, η σωματική και πνευματική κόπωση, η τριχόπτωση, το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα, η κοιλονυχία και τα εύθραυστα νύχια, η ωχρότητα των ματιών και των χεριών αποτελούν από τα πλέον συχνά συμπτώματα σιδηροπενίας. Επιπλέον, η εμφάνιση στοματικών ελκών (άφθες), οι συχνές λοιμώξεις και η ξηροστομία επίσης αποτελούν επιπτώσεις της σιδηροπενίας.

Ποιες είναι οι κύριες πηγές σιδήρου;

Όσον αφορά τον αιμικό σίδηρο ζωικής προέλευσης μπορούμε να τον συναντήσουμε σε τροφές όπως:

  • Βοδινό συκώτι
  • Συκώτι από κοτόπουλο
  • Στρείδια και θαλασσινά
  • Βοδινό κρέας
  • Γαλοπούλα
  • Κοτόπουλο
  • Μπακαλιάρος
  • Σολομός
  • Τόνος
  • Χοιρινό

Eπιπλέον σίδηρο (μη αιμικό) μπορούμε να βρούμε και σε φυτικής προέλευσης τροφές όπως:

  • Εμπλουτισμένα δημητριακά
  • Μαγειρεμένα φασόλια
  • Τόφου
  • Κολοκυθόσπορος
  • Φασόλια Λίμα σε κονσέρβα
  • Αποξηραμένα βερίκοκα
  • Σπανάκι
  • Μπρόκολο
  • Ξηροί καρποί

Πως μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος;

Η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας μπορεί να επηρεαστεί μέσω την παρουσίας άλλων θρεπτικών συστατικών. Είναι σημαντικό να λαμβάνουμε βιταμίνη C, για να ενισχύσουμε την απορρόφηση σιδήρου—και άλλος ένας λόγος που τα γεύματά μας πρέπει να είναι ισορροπημένα και να περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Την ίδια στιγμή, ο καφές, το τσάι και οι τροφές που περιέχουν πολύ ασβέστιο μπορεί να μπλοκάρουν την απορρόφηση του σιδήρου. Συνεπώς, αν τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό είναι χαμηλά, οι τροφές αυτές πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο ώρες πριν καταναλώσετε τροφές που περιέχουν σίδηρο.

Ποια τα συχνότερα προβλήματα με την απορρόφηση σιδήρου;

Τα παραδοσιακά σκευάσματα υψηλής συγκέντρωσης σιδήρου έχουν χαμηλή απορρόφηση (μόλις >10%),ενώ προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες σε περισσότερους από το 80% των χρηστών. Επιπλέον, προϊόντα με χαμηλή συγκέντρωση σιδήρου δεν προσφέρουν επαρκή ποσότητα σιδήρου λόγω περιορισμών στη δοσολογία και χαμηλής απορρόφησης Η χαμηλή απορροφησιμότητα του σιδήρου και οι πλέον διαδεδομένες και πιο συχνές διαταραχές της από του στόματος λήψεως του σιδήρου είναι οι στομαχικές διαταραχές, δυσκοιλιότητα, κοιλιακό άλγος και αυτό επειδή δεν γίνεται σωστή απορρόφηση σε συγκεκριμένο σημείο του λεπτού εντέρου ενώ αντιθέτως πραγματοποιείται στο στομάχι ή στα κατώτερα τμήματα του λεπτού εντέρου. Σκοπός είναι να αποφεύγεται η οξείδωση του και η παραγωγή ενεργών, ελεύθερων ριζών οξυγόνου στο γαστρεντερικό σύστημα ώστε να μην δημιουργούνται φλεγμονές.

Λύση στο πρόβλημα της χαμηλής απορροφησιμότητας!

Επειδή ακριβώς τα περισσότερα σκευάσματα φαρμακευτικού σιδήρου που κυκλοφορούν, πολύ συχνά δισθενούς θειικού για την ακρίβεια προκαλούν όλες τις προαναφερθείσες διαταραχές στόχος είναι να προστατευτεί με μία πρωτοποριακή, πατέντα- φόρμουλα και τεχνοτροπία, ο δισθενής αυτός ο θειικός σίδηρος και να μεταφερθεί ακέραιος ώστε να απορροφηθεί από συγκεκριμένο σημείο του πρώτου τμήματος του λεπτού εντέρου. Ο δισθενής θειικός σίδηρος αποτελεί τη Gold Standard μορφή του σιδήρου σύμφωνα με τον WHO (World Health Organization) βάσει του οποίου τα δισθενή άλατα σιδήρου είναι καλύτερα απορρόφήσιμα από τα αντίστοιχα τρισθενή! Συνεπώς, η ολοκλήρωση και επίτευξη της παραγωγής ενός προϊόντος σιδήρου που και θα περιέχει δισθενή θειικό σίδηρο και θα είναι προστατευμένος με ειδική πατέντα ώστε να μην οξειδώνεται και να αποφεύγονται φλεγμονές στο στομάχι και οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου είναι σημαντικό και πρωτοποριακό. Και ειδικά όταν καλύπτεται και από κλινικές μελέτες που αποδεικνύουν την καλύτερη απορροφησιμότητα και αύξηση των επιπέδων σιδήρου και των αποθηκών του σε σύντομο χρονικό διάστημα, και καταδεικνύεται η συμμόρφωση του καταναλωτή χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες από την αρχή της λήψης του!

 

Κυριακή Ξενικού
Φαρμακοποιός/Χημικός ΜSc (Inorganic Biochemistry)

Βιβλιογραφία

  1. Santiago P. Ferrous versus Ferric Oral Formulation for the Treatment of Iron Deficiency. A Clinical Overview Scientific World Journal 2012
  2. Pereira D et al BMC Gastroenterol 2014 Jun 4 ;14:103. doi: 10.1186/1471-230X-14-103
  3. Muñoz M et al, World Journal of Gastroenterology 2009;15(37): 4617-26
  4. WHO Essential Medicines List (EML),-(51)
espa-migato