Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου και διαχείριση συμπτωμάτων

icon

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), μερικοί το αναφέρουν και σαν σπαστική κολίτιδα, είναι μία από τις συνήθεις καλοήθεις διαταραχές στο πεπτικό σύστημα που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Συγκεκριμένα τα συμπτώματα και τα αποτελέσματα της διαταραχής αυτής επηρεάζουν άμεσα τις κοινωνικές δραστηριότητες, την εργασία, τα ταξίδια, τη σεξουαλική λειτουργία ακόμα και την ποιότητα του ύπνου. Γενικά χαρακτηρίζεται από χρόνιο πόνο και δυσφορία στην περιοχή της κοιλιάς, με έντονο φούσκωμα μετά από τα γεύματα και αρκετές μεταβολές στις συνήθειες του εντέρου.

Ποια τα συνήθη συμπτώματα;

Επιπλέον συνήθη συμπτώματα του ΣΕΕ αποτελούν ο πόνος στην κοιλιά (σαν κολικός ή πόνος περιόδου) που εντοπίζεται οπουδήποτε στην κοιλιακή χώρα και συνηθέστερα στην αριστερή πλευρά Αίσθημα πληρότητας και έντονου φουσκώματος ακόμα και όταν δεν έχει προηγηθεί ένα πλούσιο-λιπαρό γεύμα με παράλληλη την αίσθηση ερυγών, αερίων και τη ναυτία. Επιπλέον, συχνές αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου, άλλοτε με εμφάνιση δυσκοιλιότητας, άλλοτε με διάρροια, μερικές φορές και εμφάνιση ακράτειας. Αν και αυτά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα, υπάρχουν και διαφοροποιήσεις από άτομο σε άτομο στην εμφάνισή τους. Επιπρόσθετα διαφέρουν και τα αίτια για την εμφάνιση του συνδρόμου τα οποία δεν είναι πλήρως γνωστά. Αυτό ταυτόχρονα δυσκολεύει και τη θεραπεία του με το μόνο τρόπο να είναι η πρόληψη των συμπτωμάτων του και η συμπωματική αντιμετώπιση αυτών όταν εμφανίζονται.

Ποιες διατροφικές συνήθειες συστήνονται;

Καλό είναι όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες για τον περιορισμό των συμπτωμάτων του ΣΕΕ να γευματίζετε 5-6 φορές την ημέρα με μικρές μερίδες. Επίσης, δοκιμάστε καθημερινά τροφές φτωχές σε λιπαρά όπως φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις βοηθάει η αποφυγή της λακτόζης στα τρόφιμα που καταναλώνετε. Επιπλέον, σταδιακά καλό είναι να ελαττώσετε τους πολλούς καφέδες, το καθημερινό αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, το κακάο και να εντάξετε άφθονο νερό και χυμούς.

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ;

Η διατροφή, όπως αναφέραμε, αποτελεί βασικό άξονα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ. Αξίζει να αναφέρουμε κάποια επιπλέον σημεία τα οποία θα βοηθήσουν και πλέον θεωρούνται απαραίτητα:

  • Προβιοτικά, οι «ζωντανοί μικροοργανισμοί» που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες μας παρέχουν οφέλη για την υγεία μας. Με αντιφλεγμονώδη δράση, ρυθμιστική δράση του εντερικού πόνου, ενίσχυση του φραγμού του βλεννογόνου, αποτροπή της δράσης και αντικατάσταση των παθογόνων βακτηρίων.
  • Πρεβιοτικά, οι ζυμωμένοι υδατάνθρακες βραχείας αλυσίδας που επιτρέπουν αλλαγές στη σύνθεση και τη δραστηριότητα των εντερικών μικροβίων, με όφελος για την υγεία. Οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες (FOS) και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες (GOS) και η ινουλίνη είναι από τα πιο κοινά πρεβιοτικά, δηλ η ‘τροφή’-υπόστρωμα των προβιοτικών στελεχών.
  • Βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ βραχέας αλύσου (SCFAs) που δημιουργείται όταν τα καλά βακτήρια στο έντερο μας διαλύουν τις διαιτητικές ίνες. Aνήκει στην κατηγορία των μεταβιοτικών (postbiotics). Φαίνεται πως τα μεταβιοτικά έχουν ανοσοτροποποιητικές επιδράσεις και πως βοηθάνε στην ανακούφιση συμπτωμάτων, όπως είναι οι κολικοί. Σε συνδυασμό με τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να ωφελήσουν την υγεία του ατόμου-ξενιστή και να αυξήσουν την ισχύ και τη διάρκεια ζωής των ενεργών μικροοργανισμών. Όπως είπαμε προηγουμένως η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου μας, επειδή προκαλεί το παχύ έντερο να παράγει περισσότερο βουτυρικό οξύ.

Εν κατακλείδι, ας μην ξεχνάμε την άσκηση! Οφείλουμε να ενσωματώσουμε την άσκηση στην καθημερινότητάς μας διότι ο συνδυασμός με τη διατροφή πάντα έχει καλύτερα οφέλη όχι μόνο στην υγεία του εντερικού μας συστήματος αλλά και στο συνολικό τρόπο ζωής. Ας αναρωτηθούμε έγκαιρα τι συμβαίνει στο έντερό μας με τα πρώτα συμπτώματα για να μπορέσουμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε την εντερική νόσο με τον ιατρό μας! Γιατί η υγεία του εντέρου μας είναι βασικό κομμάτι της συνολικής υγείας!

 

Κυριακή Ξενικού
Φαρμακοποιός/Χημικός ΜSc (Inorganic Biochemistry)

Βιβλιογραφία

  1. Quigley, E. M., et al. (2016). World Gastroenterology Organisation global guidelines irritable bowel syndrome: A global perspective update September 2015. Journal of clinical gastroenterology, 50(9), 704-713.
  2. Banasiewicz, T., et al. (2013). Microencapsulated sodium butyrate reduces the frequency of abdominal pain in patients with irritable bowel syndrome. Colorectal Disease, 15(2), 204-209.
  3. Rinninella, E., et al. (2019). Food components and dietary habits: Keys for a healthy gut microbiota composition. Nutrients, 11(10), 2393.
espa-migato