4+1 τρόποι για να μην παρατήσεις το γυμναστήριο

icon
21 Οκτωβρίου 2020

4+1 τρόποι για να μην παρατήσεις το γυμναστήριο

Αν κάτσουμε και το σκεφτούμε όλοι έχουμε πάρει κάποια «μεγάλη» απόφαση για τη νέα σεζόν (που για τους περισσότερους ξεκινάει μετά τις καλοκαιρινές διακοπές μας) και στους περισσότερους από εμάς αυτή περιλαμβάνει την απόφαση για αλλαγή στον τρόπο διατροφής και στη σωματική άσκηση. Μεταξύ μας, ποιος δεν έχει πει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του «μετά τις διακοπές αρχίζω δίαιτα!» κι αφού συνήθως οι διακοπές τείνουν να χαλαρώνουν και τις επιλογές που κάνουμε στο φαγητό.

Όμως, παρακάτω θα ασχοληθούμε με τη δεύτερη πιο συχνή απόφαση που παίρνουμε αυτή την περίοδο του χρόνου: «Θα ξεκινήσω άσκηση/ γυμναστήριο/ περπάτημα/ το αγαπημένο άθλημα». Η φράση μπορεί να συμπληρωθεί με πολλές λέξεις αλλά όμως συνήθως θα έχει ξεχαστεί μέχρι τα Χριστούγεννα! Όλοι ξεκινάμε με πολλή όρεξη και διάθεση στην αρχή, τα κάνουμε όλα τέλεια, είμαστε συνεπείς όμως σιγά σιγά όσο περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες οι πιο πολλοί τείνουν να τα παρατούν!

Αν ανήκεις και εσύ σε αυτή την κατηγορία, πάμε να δούμε τους λόγους που μας οδηγούν στην εγκατάλειψη των όπλων και τι μπορούμε να κάνουμε για να την εμποδίσουμε!

Βάλτο στο πρόγραμμα

Όσο πιο καλά σχεδιασμένο είναι το πρόγραμμα της άσκησης τόσο αυξάνεται η πιθανότητα να το ακολουθήσεις. Συνήθως, τα οργανωμένα αθλήματα αλλά και τα ομαδικά προγράμματα άσκησης που έχουν συγκεκριμένες ώρες και ημέρες την εβδομάδα συνήθως έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα στην υιοθέτηση από τα άτομα. Ακόμη, και αν επιλέγουμε να κάνουμε άσκηση μόνοι μας φροντίζουμε να βρούμε συγκεκριμένο χρόνο μέσα στο πρόγραμμα της εβδομάδας!

Φρόντισε τη διατροφή σου

Πολύ συχνά ξεχνάμε ότι όταν αλλάζουμε τις συνήθειες της σωματικής δραστηριότητας τότε αλλάζουν και οι ανάγκες της διατροφής μας! Πρέπει να προσαρμόσουμε τα γεύματά μας στο πρόγραμμα της άσκησής μας. Ένα καλό προ-προπονητικό σνακ αλλά και ένα καλά σχεδιασμένο σνακ μετά την άσκηση θα μας βοηθήσει να έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε. Ας μην ξεχνάμε ότι πρέπει να καλύπτουμε ανάγκες σε βιταμίνες και μέταλλα καθημερινά!

Προτίμησε την άσκηση εκτός σπιτιού

Σίγουρα ακούγεται πολύ δελεαστικό να γυμναζόμαστε στο σπίτι, καθώς απαιτεί λιγότερο κόπο αλλά και κόστος. Όμως, μελέτη σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα έδειξε ότι η ομάδα που έκαναν άσκηση σε εξωτερικό χώρο διατήρησαν τη συνήθεια και τα υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από εκείνα που έκαναν μέσα στο σπίτι! Αν το σκεφτούμε συνήθως είναι δύσκολο να «προγραμματίσουμε» να αθληθούμε στο σπίτι καθώς κάτι άλλο έκτακτο θα προκύψει.

Κάνε άσκηση με παρέα

Σύμφωνα με μελέτες δείχνουν ότι η κοινωνική υποστήριξη είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για να ξεκινήσει κάποιος να ασκείται αλλά και για να μην τα παρατήσει! Η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους μας μάς βοηθά νιώθουμε πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε. Γι’ αυτό μπορούμε να ξεκινήσουμε μια δραστηριότητα μαζί με κάποιο φίλο ή φίλη ή ακόμη και τον σύντροφό μας! Έτσι αποκτάμε κοινές εμπειρίες μαζί τους και μειώνουμε την πιθανότητα να τα παρατήσουμε στη μέση!

Σήκω από τον καναπέ!

Τέλος, πέρα από την υιοθέτηση της άσκησης στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι σημαντικό κάθε μέρα να παραμένουμε δραστήριοι. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούμε να μειώνουμε στο ελάχιστο δυνατό τις καθιστικές δραστηριότητες, πχ κάθομαι στον καναπέ, κάθομαι στο γραφείο κτλ. Οι έρευνες δείχνουν ότι η καθιστική ζωή είναι εξίσου επιβαρυντική με την έλλειψη άσκησης (ναι είναι 2 διαφορετικά πράγματα!), γι’ αυτό σήκω από τον καναπέ!

Κάθε νέα αρχή είναι δύσκολη! Χρειάζεται χρόνος για μια νέα συνήθεια να γίνει τρόπος ζωής. Το πιο σημαντικό είναι να θυμόμαστε το κίνητρο πίσω από κάθε αλλαγή που κάνουμε. Τι πιο σημαντικό κίνητρο από την υγεία μας!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Κλινική Διαιτολόγος–Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

  1. Lemieux et al., (2015), Adherence to exercise and affective responses: comparison between outdoor and indoor training, Menopause.
  2. Rackow et al., (2015), Received social support and exercising: An intervention study to test the enabling hypothesis, Br J Health Psychol.
  3. Piercy Katrina, (2019), Recent Trends in Adherence of Physical Activity and Sedentary Behavior-We Need to Move More and Sit Less, JAMA Netw Open.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato