5 Μύθοι & Αλήθειες για την Βιταμίνη C!

5 mythoi alithies vitamin c
3 Οκτωβρίου 2017

5 Μύθοι & Αλήθειες για την Βιταμίνη C!


Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ένα ή δύο πράγματα για τη βιταμίνη C, ότι τη συναντάμε σε χυμό πορτοκαλιού, ή ότι χωρίς αυτή παθαίνουμε σκορβούτο (την ασθένεια που πάθαιναν οι ναύτες). Ωστόσο...

...οι μύθοι σχετικά με αυτό το απαραίτητο θρεπτικό συστατικό εξακολουθούν να είναι αρκετοί και η αλήθεια είναι ότι η γνώση μας για τα οφέλη και τις λειτουργίες της συνεχίζει να εξελίσσεται.

  Για παράδειγμα, γνωρίζατε ότι η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην καρδιαγγειακή σας υγεία; Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, διαπίστωσε ότι μια δόση 500 mg βιταμίνης C είχε προστατευτικό ρόλο στα αιμοφόρα αγγεία . Αυτό σίγουρα υποδηλώνει ότι η βιταμίνη C κάνει πολύ περισσότερα για το σώμα μας από την υποστήριξη ανοσίας.

1. Μεγαδόσεις βιταμίνης C θα μας προστατέψουν από το κρυολόγημα του φθινοπώρου: ΜΥΘΟΣ

Τώρα που είναι και επίσημα η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, πολλοί άνθρωποι υπερφορτώνουν τον οργανισμό με συμπληρώματα βιταμίνης C για να αποφύγουν να αρρωστήσουν. Αλλά δυστυχώς, αυτό μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό όσο νομίζετε. Συγκεκριμένα, ο οργανισμός έχει ένα ανώτατο όριο στο πόση ποσότητα από τη συγκεκριμένη βιταμίνη που θα απορροφήσει κάθε στιγμή. Έτσι, αν καταναλωθούν 1000 mg ο οργανισμός θα απορροφήσει πολύ μικρότερη ποσότητα και τα λοιπά θα τα αποβάλει μέσω των ούρων. Μάλιστα, γνωρίζουμε ότι κάθε 90 λεπτά γίνεται ο κύκλος της βιταμίνης C στο σώμα και ότι δεν εχει απορροφήσει, ο οργανισμός το απομακρύνει. Έτσι, είναι προτιμότερο, αν θέλουμε να πάρουμε μια μεγάλη δόση για να προστατευτούμε από ασθένειες του φθινοπώρου, να παίρνουμε μικρές δόσεις ανά 90 λεπτά.

  Είναι αλήθεια ότι η βιταμίνη C είναι κρίσιμη για την ανοσολογική λειτουργία και ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην επούλωση των πληγών. Αλλά ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό είναι να τρώτε υγιεινά, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων πλούσιων σε βιταμίνη C, όλη την ώρα. Δυστυχώς, τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών υπολείπονται των συνιστώμενων ελάχιστων δύο ημερήσιων φλυτζανιών φρούτων και το 87% αποτυγχάνουν να τρώνε τα συνιστώμενα τρία καθημερινά φλιτζάνια λαχανικών. Συμπληρώστε αυτό το χάσμα και θα πάρετε εύκολα τουλάχιστον 200 mg βιταμίνης C ημερησίως, αρκετό για να κρατάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα καλά υποστηριζόμενο κάθε μέρα, ώστε να μην χρειαστεί να παίζετε.

2._Οι_ανεπάρκειες_της_βιταμίνης_C_είναι_σπάνιες: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει βιταμίνη C, πράγμα που καθιστά τη θρεπτική ουσία απαραίτητη, δηλαδή πρέπει να τη προσλάβουμε μέσω της τροφής. Αλλά αυτές τις μέρες είναι αρκετά σπάνιο ένα έλλειμμα αρκετά σοβαρό για να προκαλέσει συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν αιμορραγία στα ούλα και ρινορραγίες, πρησμένες αρθρώσεις, ξηρό δέρμα και μώλωπες.
  Ο συνιστώμενος καθημερινός στόχος για τους ενήλικες είναι 75mg για τις γυναίκες και 90mg για τους άνδρες, αν και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να αυξηθεί στα 200 mg, το μέγιστο ποσό που μπορούν να ιστούς του σώματος. Ένα μέσο πορτοκάλι παρέχει περίπου 70mg και το σκορβούτο μπορεί να προληφθεί με μόλις 10 mg ημερησίως mg βιταμίνης C. Με άλλα λόγια, πιθανότατα δεν κινδυνεύετε να υποστείτε πραγματική ανεπάρκεια.

3. Τα εσπεριδοειδή είναι η καλύτερη πηγή βιταμίνης C: ΜΥΘΟΣ

Ενώ το όλοι πιστεύουμε ότι τα εσπεριδοειδή είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η πιπεριά είναι στην κορυφή. Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένης πιπεριάς περιέχει 200-300 mg βιταμίνης C, περίπου 100 περισσότερα από ένα φλιτζάνι πορτοκάλι. Άλλες καλές πηγές περιλαμβάνουν το μπρόκολο, η ασερόλα, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα ακτινίδια, τις φράουλες, την παπάγια, τον ανανά και το πεπόνι, καθώς και (φυσικά) τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και το γκρέιπφρουτ.

4. Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης C βοηθά στην απώλεια βάρους: ΑΛΗΘΕΙΑ

Το χαμηλό επίπεδο της βιταμίνης C στο αίμα έχει συνδεθεί με υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, ποσοστό σωματικού λίπους και περιφέρεια μέσης, σε σύγκριση με άτομα με φυσιολογικά επίπεδα. Και μια μελέτη από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διαπίστωσε ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί το λίπος ως πηγή καυσίμου κατά τη διάρκεια τόσο της άσκησης όσο και της ανάπαυσης.
  Για να αποκομίσουμε τα οφέλη στον έλεγχο του βάρους από τη βιταμίνης C, το καλύτερο στοίχημά μας είναι να εστιάσουμε στη φυσική δραστηριότητα και να εμπλουτίσουμε τα γεύματά μας με πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά που είναι φυσικά πλούσια σε βιταμίνη C.

5. Δεν μπορείτε να πάρετε πάρα πολλή βιταμίνη C: ΑΛΗΘΕΙΑ

Το σώμα σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει τη βιταμίνη C, οπότε όταν καταναλώνετε περισσότερα από όσα χρειάζεστε, το πλεόνασμα αποβάλλεται μέσω των ούρων. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι οι μεγάλες δόσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες. Η βιταμίνη C έχει αποδεδειγμένο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο πρόσληψης (ή αλλιώςUL), ουσιαστικά τη μέγιστη επιτρεπόμενη πρόσληψη, τόσο από τα τρόφιμα, όσο και από τα συμπληρώματα διατροφής. Αυτή η ποσότητα ισούται με 2.000 mg/ημέρα για τον ενήλικο πληθυσμό.

Προηγούμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato