6 + 1 tips για το σώμα των ονείρων σου!

icon
12 Ιουλίου 2021

6 + 1 tips για το σώμα των ονείρων σου!


Έχει κολλήσει η ζυγαριά και αναρωτιέσαι τι πρέπει να κάνεις;  

Σίγουρα η εξατομικευμένη συμβουλευτική για το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι γενικοί παράγοντες που μπορούν να σε βοηθήσουν στην προσπάθειά σου για απώλεια βάρους.

Ποια είναι τα μικρά μυστικά που θα κάνουν την μεγάλη αλλαγή;

Συχνά γεύματα
Προσπαθήστε να καταναλώνετε πέντε γεύματα την ημέρα ή έστω κοντά σε αυτόν τον αριθμό εάν υπάρχει δυσκολία εφαρμογής των πέντε γευμάτων λόγω των συνθηκών της καθημερινότητας (έλλειψη χρόνου, απαιτητικές συνθήκες εργασίας κ.λ.π.). Τα πολλά και συχνά γεύματα της ημέρας διατηρώντας όμως μια ισορροπία στο θερμιδικό περιεχόμενο βοηθούν στην επαρκή αίσθηση κορεσμού μειώνοντας την πιθανότητα να εμφανίσετε συμπτώματα όπως ξαφνικές λιγούρες, έντονη επιθυμία για γλυκά, αίσθηση κόπωσης και φαίνεται να βοηθά γενικά στην ισορροπημένη μεταβολική λειτουργία του οργανισμού.

Φρούτα & Λαχανικά
Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών καθώς επίσης συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού. Επίσης αν συνδυάζετε τα λαχανικά με τα κυρίως γεύματά σας όπως το μεσημεριανό και το βραδινό, μπορείτε να βοηθήσετε την αίσθηση του κορεσμού λόγω της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αλλά και την αποφυγή κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας τροφής. Έτσι είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε το θερμιδικό ισοζύγιο στα επιθυμητά επίπεδα είτε για διατήρηση είτε για απώλεια σωματικού βάρους.

Φυτικές Ίνες
Καταναλώστε προϊόντα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως μακαρόνια ή ψωμί ολικής άλεσης, ρύζι καστανό, κινόα, φαγόπυρο, πλιγούρι, βρώμη καθώς και όσπρια. Βοηθούν στην καλύτερη αίσθηση κορεσμού. Ιδιαίτερα, η β-γλυκάνη που περιέχεται για παράδειγμα στην βρώμη και το κριθάρι συμβάλει στην μείωση της απορρόφησης της διαιτητικής χοληστερόλης από το έντερο.
icon

Ενυδάτωση
Η ενυδάτωση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού. Μην ξεχνάτε ότι η ενυδάτωση δεν αναφέρεται μόνο στην κατανάλωση νερού αλλά και φρούτων και λαχανικών με μεγάλο ποσοστό νερού π.χ. αγγούρι, πεπόνι κλπ. Εστιάστε στην επαρκή πρόσληψη νερού σίγουρα 8-10 ποτηριών νερού ημερησίως, όμως τους καλοκαιρινούς μήνες ή σε περίοδο έντονης σωματικής άσκησης φροντίστε να αυξήσετε την πρόσληψη νερού αναλόγως με τις ανάγκες σας.

Άσκηση
Η έλλειψη τακτικής φυσικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία απώλειας βάρους. Ασχοληθείτε με κάποιο αγαπημένο σπορ ή έστω το καθημερινό περπάτημα για μισή ώρα μπορεί να βοηθήσει.

Ύπνος
Ο ύπνος είναι επίσης πολύ σημαντικός παράγοντας για την εξασφάλιση ενός φυσιολογικού σταθερού βάρους. Φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ώρες ημερησίως, νωρίς το βράδυ και εξασφαλίστε όσο το δυνατόν έναν ήσυχο ύπνο. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ύπνου συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για την κατάλληλη καθοδήγησή σας!

Αποτοξίνωση
Ο οργανισμός διαθέτει μόνος του τους κατάλληλους μηχανισμούς που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση δηλαδή την αποβολή των ανεπιθύμητων ουσιών. Αυτό το καταφέρνει μέσα από διάφορα μεταβολικά μονοπάτια κυρίως στο συκώτι, στα νεφρά και στο έντερο. Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχουν αποτοξινωτικά σχήματα διατροφής ή συγκεκριμένες τροφές. Αυτό επιβεβαιώνει και ο Βρετανικός Σύλλογος Διαιτολόγων. Ωστόσο, γενικά υπάρχουν συστατικά τροφών και βοτάνων που υποστηρίζουν αυτή την συγκεκριμένη λειτουργία του οργανισμού σύμφωνα με μελέτες. Φυσικά όμως όλα είναι θέμα ισορροπίας, σωστής διατροφής και γενικά ενός υγιούς τρόπου ζωής αποφεύγοντας την έκθεση σε βλαβερές ουσίες μέσω του καπνίσματος, προσφέροντας καλή ενυδάτωση στο σώμα και κάνοντας γυμναστική.

Ποια συστατικά έχουν μελετηθεί για την ευεργετική τους δράση;

Αγκινάρα
Είναι ένα λαχανικό της οικογένειας των Αστεροειδών. Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και βιταμίνη C. Μελέτες έχουν δείξει ότι περιέχει συστατικά που βοηθούν στον περιορισμό του οξειδωτικού στρες στο ήπαρ που μπορεί να προκαλέσει ηπατική βλάβη. Επίσης, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αγκινάρας με χρήση συμπληρώματος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης αλλά και των τριγλυκεριδίων εκφράζοντας την άποψη ότι η συμπληρωματική  χρήση του ενδέχεται να βοηθήσει σε άτομα με υπερλιπιδαιμία.

Κανέλα
Η κανέλα, είναι ένα μπαχαρικό που βρίσκεται στο εσωτερικό του φλοιού αρκετών δέντρων από το γένος Cinnamomum και έχει πολλές χρήσεις  στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Μελέτες έχουν δείξει να έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία όπως τη συμβολή της στη βελτίωση της ινσουλινοαντίστασης αλλά και του γλυκαιμικού ελέγχου στο αίμα. Κατά συνέπεια έχει φανεί να συμβάλλει στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος και του σωματικού βάρους καθώς και στη μείωση της επιθυμίας για γλυκά και της υπέρμετρης κατανάλωσης φαγητού. Τέλος, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η συμπληρωματική κατανάλωση κανέλας μείωσε σημαντικά τα τριγλυκερίδια του αίματος και τα επίπεδα ολικής χοληστερόλης.

Τσάι Matcha
Είναι ένα ειδικής καλλιέργειας πράσινο τσάι, που φύεται στην Ασία. Το τσάι Matcha σε σκόνη περιέχει κατεχίνες και καφεΐνη και καταναλώνεται ως ρόφημα. Η πρόσληψη κατεχινών και καφεΐνης έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την οξείδωση του λίπους που προκαλείται από την άσκηση. Μελέτη που εξέτασε την επίδραση του Μatcha στην οξείδωση λίπους κάτω από συνθήκες άσκησης (30 λεπτά έντονο περπάτημα) έδειξε ότι η κατανάλωσή συνέβαλε στην οξείδωση του λίπους γυναικών συμμετεχόντων.

Το καλοκαίρι αποτελεί πηγή άγχους για πολλούς από εμάς σχετικά με το σωματικό μας βάρος. Σε κάθε περίπτωση το άγχος αυτό δε θα πρέπει να μας εμποδίζει από το να απολαύσουμε τον ήλιο και τη θάλασσα και να δημιουργήσουμε όμορφες αναμνήσεις! Το σώμα σας όπως και είναι αυτό είναι κατάλληλο για να σας πάει στην παραλία! Ωστόσο, αν έχετε αποφασίσει ότι θέλετε να κάνετε μια αλλαγή, φροντίστε να το κάνετε σωστά, υιοθετώντας υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν στον στόχο σας!

*Αν υπάρχουν προβλήματα υγείας συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

 

Μίχου Εύη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc

Βιβλιογραφία

  1. Sahebkar A. et al. (2018), Lipid-lowering activity of artichoke extracts: A systematic review and meta-analysis, Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 58(15):2549-2556, doi: 10.1080/10408398.2017.1332572.
  2. Maierean M.S. et al. (2017), The effects of cinnamon supplementation on blood lipid concentrations: A systematic review and meta-analysis, Journal of Clinical Lipidology, 11(6):1393-1406, doi: 10.1016/j.jacl.2017.08.004.
  3. Akilen R. et al. (2012), Cinnamon in glycaemic control: Systematic review and meta - analysis, Clinical Nutrition, 31,609 – 615.
  4. Willems, ̧Sahin, and Cook (2018), Matcha Green Tea Drinks Enhance Fat Oxidation During Brisk Walking in Females, International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 28, 536-541, doi: https://doi.org/10.1123/ijsnem.2017-0237.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato