Ανοσοποιητικό: 3+1 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για αυτό

icon
28 Νοεμβρίου 2019

Ανοσοποιητικό: 3+1 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για αυτό

Μπορεί ο χειμώνας να έχει αργήσει να κάνει την εμφάνισή του, όμως το ανοσοποιητικό μας σύστημα πρέπει να είναι προετοιμασμένο απέναντι σε κάθε εχθρό που μπορεί να το απειλήσει!

Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση αποτελούν τη βάση της υγείας μας, καθώς μια φτωχή ποιοτικά διατροφή θα οδηγήσει σε ελλείψεις βιταμινών και μετάλλων, απαραίτητων για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι σημαντικό η διατροφή μας, ειδικά τώρα το χειμώνα, να περιλαμβάνει ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων, κυρίως φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Παράλληλα, η συστηματική άσκηση έχει δείξει ότι μπορεί να ενισχύσει την άμυνα το οργανισμού μας γι’ αυτό και δεν πρέπει να την παραλείπουμε ακόμη και το χειμώνα!

Όμως αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά! Πάμε να δούμε πράγματα για το ανοσοποιητικό που μπορεί να αγνοούσαμε μέχρι σήμερα.

1. Έντερο: η ασπίδα του ανοσοποιητικού

Το έντερο αποτελεί ένα όργανο που έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον μέσω των τροφίμων και συμμετέχει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού. Μάλιστα περίπου το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού βρίσκεται στο έντερό μας γι’ αυτό αν κάτι δε λειτουργεί σωστά το ανοσοποιητικό μας μένει εκτεθειμένο. Είναι γνωστό ότι η χορήγηση προβιοτικών συμβάλει στη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Πώς όμως αυτό βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού; Αρχικά, η χορήγηση προβιοτικών βοηθά την ικανότητα απορρόφησης του εντέρου σε βιταμίνες και μέταλλα. Παράλληλα, φαίνεται ότι τα προβιοτικά μειώνουν τα επίπεδα φλεγμονής και συμβάλλουν στην αποτελεσματική άμυνα του εντέρου αποτρέποντας την είσοδο παθογόνων ουσιών στον οργανισμό. Συγκεκριμένα, ιδιαίτερα ευεργετική δράση στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν τα προβιοτικά στελέχη: Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Bifidobacterium bifidum και Bifidobacterium lactis.

2. Τελικά να πάρω βιταμίνη C;

Ίσως η πιο κλασική κίνηση της μαμάς μας όταν είμασταν μικροί και αρρωσταίναμε ήταν να μας στύψει ένα χυμό πορτοκάλι. Όμως τι είχε αυτός ο χυμός; Μα Βιταμίνη C, φυσικά! Πλέον, συνηθίζουμε κατά τους χειμερινούς μήνες να καταναλώνουμε κάποιο συμπλήρωμα βιταμίνης C για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας. Πράγματι, η βιταμίνη C έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και ουσιαστικά προστατεύει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι η υπερβολική πρόσληψή της (~1000mg/ ημέρα) δεν έχει ιδιαίτερα οφέλη για τον οργανισμό τελικά καθώς η απορρόφηση από το έντερο μας είναι πολύ μικρότερη και γι’ αυτό καταλήγει να αποβάλλεται. Γι’ αυτό η λήψη μικρότερων ποσοτήτων βιταμίνης C περισσότερες από 1 φορές μέσα στη μέρα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο όφελος!

3. Πρόλαβε το με σύμμαχο τη φύση;

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι υπάρχουν βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας καθώς η φύση έχει τα μυστικά της για τη διατήρηση της καλής υγείας! Ο αστράγαλος είναι το κατάλληλο βότανο - σύμμαχος, το οποίο φύεται στην Ασία και αποτελεί βασικό εργαλείο της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής. Ωστόσο, σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν τη δράση του στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού καθώς επιταχύνει την ανταπόκρισή του σε παθογόνους μικροοργανισμούς ρυθμίζοντας την παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Ένα ακόμη, γνωστό φυτό από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του είναι ο σαμπούκος ή αλλιώς κουφοξυλιά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση σαμπούκου μείωσε τα συμπτώματα φλεγμονής της αναπνευστικής οδού αλλά και τον κύκλο του κρυολογήματος στις 2 ημέρες. Μάλιστα φαίνεται πως η δράση των βοτάνων ποικίλει, με τον αστράγαλο και τον σαμπούκο να υπερισχύουν σε αποτελεσματικότητα.

4. Anti-aging στο ανοσοποιητικό μας

Με την πάροδο του χρόνου η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μας μειώνεται, καθώς παρατηρείται μειωμένη παραγωγή των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, το δέρμα μας, που αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού, γίνεται λιγότερο αποτελεσματικός φραγμός. Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η σύνθεση και αντικατάσταση των επιθηλιακών κυττάρων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται περισσότεροι παθογόνοι μικροοργανισμοί στον οργανισμό μας. Γι’ αυτό το λόγο πολύ σημαντική είναι η κάλυψη όλων των διατροφικών αναγκών μας. Οι πιο συχνές ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα που έχουμε μεγαλώνοντας είναι σε: Β12, σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη D και Ε, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι χρήσιμη η λήψη κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Μην ξεχνάς ότι όπως σε πολλούς παραμέτρους της υγείας έτσι και για το ανοσοποιητικό η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από τη θεραπεία! Φρόντισε τον εαυτό σου και αυτός θα σε ανταμείψει!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc

Βιβλιογραφία

  1. Tirangolo et al., (2016), Elderberry Supplementation Reduces Cold Duration and Symptoms in Air-Travellers: A Randomized, Double-Blind Placebo-Controlled Clinical Trial, Nutrients.
  2. Lykkesfeldt and Tveden-Nyborg, (2019), The Pharmacokinetics of Vitamin C, Nutrients.
  3. Zwickey et al., (2007), The Effect of Echinacea purpurea, Astragalus membranaceus and Glycyrrhiza glabra on CD25 Expression in Humans: A Pilot Study, Phytother. Res.
  4. Maggini et al., (2018), Immune Function and Micronutrient Requirements Change over the Life Course, Nutrients.
  5. Offord et al., (2002), Photoprotective potential of lycopene, beta-carotene, vitamin E, vitamin C and carnosic acid in UVA-irradiated human skin fibroblasts. Free Radic Biol Med.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato