Γιάννης Φουντούλης: «Η ελληνική υδατοσφαίριση είναι πλέον στην elite»
Ο Γιάννης Φουντούλης είναι ένας από τους αθλητές, που μας θυμίζουν τι θα πει αθλητική παιδεία κι αυτό είναι κάτι που λείπει στις μέρες μας.
Γιατί πράγματι ο αθλητισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας μας, όπως ο ίδιος τονίζει, και έχει τον τρόπο να μας διδάξει μαθήματα που ίσως να μη μπορούμε να πάρουμε από την οικογένεια ή το σχολείο.
Who is who: Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά
Είναι 33 ετών, έχει μία κόρη και κατάγεται από τη Χίο, όπου ξεκίνησε να παίζει πόλο στην ηλικία των 7- 8 ετών. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η κολύμβηση, η οποία δε του άρεσε πολύ κι όπως λέει, δε στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία ως προσπάθεια.
«Πείστηκα λοιπόν δοκιμάσω το πόλο, που επίσης δε με τράβηξε αμέσως, αλλά στη συνέχεια λόγω του ότι περνούσα πολύ χρόνο με τους φίλους μου και παιδιά που ήμασταν και στο σχολείο μαζί, ξεκίνησε να μου αρέσει. Ειδικά όταν συμμετείχαμε στις πρώτες διοργανώσεις στις ηλικιακές κατηγορίες κι είχαμε τα πρώτα μας ταξίδια στην Αθήνα κι αλλού, αγάπησα το άθλημα κι έβαζα μικρούς- μικρούς στόχους (π.χ. να αγωνιστώ στην εθνική ομάδα, να πάρω μία μεταγραφή για μία μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός).»
Και κάπως έτσι ο Γιάννης ακολούθησε το άθλημα του αδερφού του, ο οποίος μπήκε πρώτος στο πόλο και κατά μία έννοια του πατέρα του, που ασχολούνταν ερασιτεχνικά όταν ακόμη στη Χίο δεν υπήρχε πισίνα κι έπαιζαν πόλο στη θάλασσα.
«Χωρίς πίεση από κανέναν, αλλά μέσα από την περιέργεια, τη γνωριμία με το άθλημα και την εξερεύνηση, αποδείχθηκε σύντομα πως το πόλο μου ταιριάζει απόλυτα.»
Λίγο μετά τη νίκη της ομάδας σου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, δήλωσες μεταξύ άλλων «Σήμερα γράφτηκε ιστορία. Το μόνο που μας μένει, είναι με τι γράμματα θα τη γράψουμε μετά». Ποια είναι λοιπόν τα επόμενα σχέδιά της ομάδας;
Αυτή η επιτυχία επιθυμούμε να είναι η αρχή για τα επόμενα χρόνια, για ένα παγκόσμιο κι ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μέχρι το όνειρο όλων μας να κατακτήσουμε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που δεν καταφέραμε φέτος. Επίσης θα ήθελα πολύ στα επόμενα χρόνια που θα είμαι στον Ολυμπιακό, να καταφέρω να κατακτήσω άλλη μία φορά το Champions League με την ομάδα.
Το καλοκαίρι μάς συγκίνησες πολύ όχι μόνο με τη νίκη σας, αλλά και με τις ταπεινές δηλώσεις σου σε μία δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα (εξαιτίας των πυρκαγιών) παράλληλα με μία τόσο σπουδαία στιγμή της αθλητικής καριέρας σου. Αυτή η ταπεινότητα και η συμπόνοια αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά ενός πρωταθλητή;
Δεν ξέρω αν αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά ενός πρωταθλητή, αλλά για εμένα κάποια πράγματα είναι πολύ ξεκάθαρα στο μυαλό μου. Πάνω απ’ όλα είναι η υγεία και στη ζυγαριά δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο, ακόμη κι αν πρόκειται για τη μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας σου ή ένα όνειρο που πραγματοποιείται. Εξέφρασα λοιπόν μία δική μου άποψη, αλλά πιστεύω και των συμπαικτών μου καθώς είμαστε συνειδητοποιημένα άτομα και γνωρίζουμε πως καμία διάκριση δε μπορεί να γιατρέψει μία στιγμή κατά την οποία οι άνθρωποι χάνουν περιουσίες και κινδυνεύουν οι ζωές τους.
Τι ρόλο έχει παίξει στη διαμόρφωση του δικού σου χαρακτήρα, μέσα στα χρόνια, ο αθλητισμός; Πιστεύεις, για παράδειγμα, πως υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που δε θα το είχες «δουλέψει» τόσο αν δεν ήσουν αθλητής;
Προφανώς ο αθλητισμός διαμορφώνει προσωπικότητες και χαρακτήρες. Μέσα από τη διαδικασία του, ένα παιδί εξελίσσεται. Υπάρχουν κάποιες περιστάσεις που η οικογένεια ή το σχολείο δεν αρκούν για να σε διδάξουν. Ο αθλητισμός όμως, που αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας μας, σού δίνει σπουδαία μαθήματα όπως είναι η επιμονή, η συνεχής προσπάθεια, η αφοσίωση, η πειθαρχία και η στοχοθέτηση.
Τελικά μετά την επιστροφή στο σπίτι με το χρυσό μετάλλιο, πήγες με την κόρη στο μανάβικο για το καρπούζι και στο βιβλιοπωλείο για τις πλαστελίνες που σου είχε ζητήσει φεύγοντας;
Όταν γύρισα, ικανοποιήσαμε όλα τα αιτήματα γιατί το μετάλλιο φάνταζε μικρό μπροστά σε αυτά που ήθελε! Είναι πολύ ενδιαφέρον το πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνονται τα παιδιά, κάτι που για εμάς είναι τόσο μεγάλο. Αυτό με αποφορτίζει κι εμένα. Για παράδειγμα όταν της έλεγα «φεύγω και θα γυρίσω με μετάλλιο» κι έβλεπα πως για εκείνη όλο αυτό δεν είχε καμία σημασία σε σχέση με τις πλαστελίνες και το καρπούζι, έλεγα «Ας ηρεμήσω κι ας ικανοποιήσω τουλάχιστον τη δική της επιθυμία».
Πρωταθλητισμός κι οικογένεια: Πόσο εύκολα συνδυάζονται αυτά τα δύο;
Το πιο δύσκολο πράγμα που έχει χρειαστεί να κάνω μέχρι τώρα, είναι το να είμαι γονιός. Απαιτεί πολύ χρόνο τις καθημερινές κι όταν αυτό συνδυάζεται με το απαιτητικό πρόγραμμα του αθλητισμού (συγκεκριμένα στο πόλο κάνουμε διπλές προπονήσεις), ο χρόνος για ξεκούραση είναι περιορισμένος. Θεωρώ όμως ότι η οικογένεια αποτελεί τον πυλώνα, που έχεις ανάγκη να σε στηρίζει σε οποιαδήποτε στιγμή κι ο αθλητισμός έχει πολλές τέτοιες στιγμές και θυσίες.
Έχεις μία μακρά λίστα διακρίσεων στο βιογραφικό σου, τόσο ατομικών (2017- Πρώτος σκόρερ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με 23 γκολ, 2018- Πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με 17 γκολ κ.ά. μέχρι που πολύ σύντομα κατέκτησες τον τίτλο του Δεύτερου καλύτερου παίκτη στον κόσμο και του κορυφαίου Έλληνα σκόρερ στο Champions League με 148 γκολ!) όσο και συλλογικών με 9 πρωταθλήματα, 10 κύπελλα και μία super league Ελλάδας, δύο διακρίσεις σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ποιες αλήθεια στιγμές ξεχωρίζεις στο μυαλό σου περισσότερο;
Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάποια πράγματα, όπως είναι η πρώτη μου συμμετοχή με την εθνική ομάδα ή στην εθνική των ανδρών. Σχετικά με άλλες παλιές, ας το πούμε, μνήμες, έχουν «ξεθωριάσει» κι έδωσαν τη θέση τους σε στιγμές όπως είναι η πρώτη μου συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, το Champions League με τον Ολυμπιακό και τώρα περιμένω κάτι ακόμη μεγαλύτερο, όπως ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο.
Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα της καρδιάς σου;
Αναμφισβήτητα! Από παιδί υποστηρίζω τον Ολυμπιακό κι όπως σου είπα, ήθελα να αγωνιστώ σε αυτή την ομάδα. Είμαι λοιπόν 10 χρόνια εδώ, εκπλήρωσα όλα μου τα όνειρα και τους στόχους. Αγωνίστηκα με πολύ σπουδαίους προπονητές και μ’ έναν τρομερό κόσμο, που ήταν πάντα κοντά μας. Το περιβάλλον του Ολυμπιακού μού ταιριάζει κι είναι για εμένα πολύ τιμητικό κι όμορφο να αγωνίζομαι για αυτή την ομάδα.
Πως ήταν η εμπειρία σου με την ομάδα της Ουγγαρίας;
Όταν εκπλήρωσα τον στόχο μου εδώ, που ήταν να πάρουμε το Champions League με τον Ολυμπιακό, θέλησα να ψάξω μία καινούργια πρόκληση. Αναζητούσα ένα νέο κίνητρο, για να αποδείξω ξανά ότι μπορώ να καταφέρω πράγματα σ’ ένα περιβάλλον μακριά από το σπίτι μου, όπως είναι μία ξένη χώρα. Έμεινα πάρα πολύ ικανοποιημένος, παρόλο που το έζησα σε μία περίεργη εποχή εξαιτίας της πανδημίας και μάλιστα την πρώτη χρονιά το πρωτάθλημα αναβλήθηκε λόγω Covid. Τελικά ολοκληρώθηκε την επόμενη χρονιά, φτάσαμε ως ομάδα μέχρι τον τελικό του Champions League όπου κι ηττηθήκαμε. Αυτό μού άφησε μία πικρία, αλλά και πάλι είμαι χαρούμενος που αγωνίστηκα σε μία κορυφαία ομάδα.
Το ελληνικό πόλο έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια;
Νομίζω τα αποτελέσματα και γενικότερα το ότι πολλοί παίκτες νεαρής ηλικίας έφυγαν για το εξωτερικό, δείχνει ότι οι ομάδες έχουν αρχίσει και ζητούν Έλληνες παίκτες. Σε αυτό προστίθενται το ότι οι ηλικιακές κατηγορίες φέρνουν τα τελευταία χρόνια συνεχώς μετάλλια, η επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο και η κατάκτηση της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού στο Champions League. Κλείνοντας, να τονίσω ότι και διασυλλογικά το ελληνικό πόλο έχει επιτυχίες και ναι, θεωρώ πως η ελληνική υδατοσφαίριση είναι πλέον στην elite. Εύχομαι αυτό να διατηρηθεί και τα επόμενα χρόνια.
Έχεις πει ότι «η νέα γενιά έχει σπουδαίο ταλέντο, σε συνδυασμό με την εμπειρία και την ποιότητα των λίγο μεγαλύτερων, συνδυάζει όλα τα συστατικά που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένα δυνατό σύνολο και είμαι βέβαιος ότι το ελληνικό πόλο θα συνεχίσει να είναι πολύ ψηλά». Τι άλλο χρειάζεται μία ομάδα για να «πάει μπροστά»;
Πάνω απ’ όλα να είναι ομάδα! Να υπάρχει ένας κοινός στόχος, ένα κοινό όραμα, δίψα για διάκριση και φιλοδοξία. Αυτά είναι τα απαραίτητα συστατικά, για να υπάρχει κι η απαιτούμενη ενέργεια στις καθημερινές προπονήσεις και στο κυνήγι του στόχου. Ό, τι έχει μεσολαβήσει μέχρι να φτάσεις στον αγώνα για ένα μετάλλιο, είναι εκείνο που σε κάνει ουσιαστικά επιτυχημένο. Έτσι λοιπόν, τα παραπάνω μαζί με την ομοιογένεια, την ομόνοια και τη φιλία των παικτών μίας ομάδας, οδηγούν πολύ ψηλά.
Τι θα ήθελες να αλλάξει στον πρωταθλητισμό στην Ελλάδα γενικότερα, αλλά και στο ελληνικό πόλο ειδικότερα;
Γενικά πιστεύω ότι ζήσαμε μία περίοδο με μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα, η οποία έχει αρχίσει κι επανέρχεται σταδιακά. Ο αθλητισμός γενικά όμως, είτε πρόκειται για πρωταθλητισμό είτε για ερασιτεχνικό, αφέθηκε λίγο στη μοίρα του και μείναμε αρκετά πίσω σε κάποια κομμάτια. Δεδομένου λοιπόν ότι ο αθλητισμός αποτελεί έναν πυλώνα που μπορεί να κάνει μία χώρα να ξεχωρίσει- και συγκεκριμένα στην Ελλάδα ο αθλητισμός προσφέρει συνεχώς σπουδαίες επιτυχίες και περηφάνεια- πρέπει να προσεχθεί, αν αυτό είναι δυνατό, περισσότερο από την πολιτεία και το κράτος.
Πάμε και λίγο στη δική σου καθημερινότητα. Πως φροντίζεις την ευεξία σου;
Προσπαθώ να προσέχω τη διατροφή μου λόγω του ότι το άθλημα είναι απαιτητικό, αλλά κι εγώ είμαι πλέον σε μία ηλικία που πρέπει να προσέχω τα πάντα αν θέλω να συνεχίσω σε καλό επίπεδο. Παράλληλα λαμβάνω συμπληρώματα διατροφής από την Terranova Nutrition, που είναι και χορηγός του ερασιτέχνη και μας στηρίζει, τα οποία με βοηθούν να ανταπεξέρχομαι στις απαιτήσεις των προπονήσεων. Ένας ακόμη λόγος που τα προτιμώ είναι ότι όλα τα προϊόντα είναι 100% φυσικά χωρίς πρόσθετα.
Ποια συμπληρώματα διατροφής της Terranova Nutrition επιλέγεις;
Την
Τι σου προκαλεί άγχος και τι σε αποφορτίζει;
Η κόρη μου με αποφορτίζει, αλλά πλέον με το πέρασμα των χρόνων λόγω των εμπειριών και καταστάσεων στις οποίες έχω ξαναβρεθεί, δεν αγχώνομαι. Έχω αλλάξει το σκεπτικό μου κι αντιμετωπίζω τον πρωταθλητισμό μ’ έναν πιο ώριμο κι ήρεμο τρόπο. Σε λίγα χρόνια θα τελειώσει όλο αυτό το όμορφο ταξίδι κι έτσι έχω αποφασίσει να κυνηγάω μεν τους στόχους μου, αλλά παράλληλα να ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω. Πέρα από τα όνειρα και τις φιλοδοξίες, έχει σημασία να ζούμε όσο μπορούμε αυτές τις υπέροχες στιγμές που είμαστε αθλητές…
Τι θα ήθελες να αλλάξεις το 2022;
Δε θέλω να αλλάξω κάτι, γιατί προσωπικά ήταν μία καλή χρονιά. Αυτό που επιθυμώ, είναι να τελειώσει το θέμα με τον κορονοϊό, να μπούμε στην κανονικότητά μας ξανά, να υπάρχει υγεία και να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε όλοι πιο πολύ για τον συνάνθρωπό μας. Να χαιρόμαστε με τη χαρά του, να αποβάλλουμε λίγο αυτό το αίσθημα της ατομικότητας και να σκεφτόμαστε όλοι λίγο πιο συλλογικά.