Ο ρόλος του μαγνησίου στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας!
Περιεχόμενα:
Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μια κοινή συνθήκη που επηρεάζει πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού και τις περισσότερες φορές οδηγεί σε έντονη δυσφορία κατά την διάρκεια της ημέρας. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες. Ωστόσο, μαγνήσιο, ένα απαραίτητο για τον οργανισμό μας μέταλλο, έχει αναδειχθεί ως μια πιθανή θεραπεία, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό.
Γιατί είναι τόσο χρήσιμο το μαγνήσιο για τον οργανισμό μας;
Το μαγνήσιο δεν είναι απλώς ένα μέταλλο. Είναι απαραίτητο σε πολλές διεργασίες στο σώμα μας. Αποτελεί συμπαράγοντα σε περισσότερα από 300 ενζυμικά συστήματα που ρυθμίζουν διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεϊνικής σύνθεσης, της λειτουργίας των μυών και των νεύρων, του ελέγχου της γλυκόζης του αίματος και της ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, είναι απαραίτητο για την παραγωγή ενέργειας, την οξειδωτική φωσφορυλίωση και τη γλυκόλυση. Πέρα από την συμβολή του σε όλες αυτές τις διεργασίες, το μαγνήσιο έχει αναγνωριστεί ως ένας πιθανός παράγοντας ανακούφισης από τη δυσκοιλιότητα.
Ποιος ο ρόλος του μαγνησίου στην δυσκοιλιότητα
Όταν το μαγνήσιο φτάνει στο έντερο μας, απορροφάει υγρά, γεγονός το οποίο διευκολύνει την διέλευση των κοπράνων μας. Το μαγνήσιο, λοιπόν, δρα ως φυσικό καθαρτικό. Ωστόσο, δεν λειτουργούν όλα τα είδη μαγνησίου ως καθαρτικά. Τα είδη μαγνησίου που βοηθούν στην δυσκοιλιότητα είναι το θειικό μαγνήσιο, το κιτρικό μαγνήσιο και το οξείδιο του μαγνησίου, το οποίο είναι γνωστό και ως γάλα μαγνησίας.
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να δράσει το μαγνήσιο;
Συνήθως, αυτοί οι τύποι μαγνησίου χρειάζονται από 30 λεπτά έως 6 ώρες για να διεγείρουν την κινητικότητα του εντέρου. Εάν δεν υπάρχει αξιοσημείωτο αποτέλεσμα εντός αυτής της περιόδου σε συνδυασμό με αλλαγές του τρόπου ζωής θα πρέπει να αναζητήσουμε την αιτιολογία της δυσκοιλιότητας και να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό.
Ποιες άλλες πρακτικές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας;
Ενώ το μαγνήσιο πιθανώς να βοηθήσει και να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, δεν θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη γραμμή θεραπείας. Αντίθετα, τα άτομα με δυσκοιλιότητα θα πρέπει πρώτα να εφαρμόζουν τα παρακάτω στην καθημερινότητα τους:
Ενυδάτωση: Η αφυδάτωση αποτελεί την πιο κοινή αιτία εμφάνισης δυσκοιλιότητας. Δοκίμασε να καταναλώνεις τουλάχιστον 6-8 φλιτζάνια νερό καθημερινά και δες αν σε βοηθάει.
Διατροφή: Η ενσωμάτωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά, τα ολικής άλεσης προϊόντα και τα όσπρια, συμβάλλει στην υγεία του εντερικού μας μικροβιώματος και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Η εισαγωγή των φυτικών ινών στην διατροφή θα πρέπει να είναι σταδιακή, καθώς η απότομη αύξηση των φυτικών ινών μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Φυσική δραστηριότητα: Η τακτική άσκηση αυξάνει την κινητικότητα του εντέρου μας. Ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής, αλλά πιστεύεται ότι η άσκηση τονώνει την δράση των μυών του στομάχου ή συμβάλλει στην απελευθέρωση ορμονών που προάγουν την κένωση του εντέρου.
Προβιοτικά: Πρόκειται για φιλικά βακτήρια, που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως γιαούρτι, κεφίρ, ξινολάχανο, τέμπε, και συμπληρώματα διατροφής τα οποία αποδεδειγμένα βελτιώνουν την υγεία του εντέρου μας. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν προβιοτικά τείνουν να έχουν πιο συχνές κενώσεις.
Καφές: Αν και τα αποτελέσματα ποικίλλουν, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου σε ορισμένα άτομα.
Ποια είναι η προτεινόμενη δοσολογία μαγνησίου και πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από την χρήση μαγνησίου;
Εάν οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή δεν επιφέρουν αποτελέσματα, θα μπορούσε κανείς να εξετάσει την χρήση του μαγνησίου ως φυσικό καθαρκτικό. Ωστόσο, η δοσολογία ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και τον συγκεκριμένο τύπο μαγνησίου. Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες όπως διάρροια, ναυτία, έμετο και κράμπες στο στομάχι. Σε ακραίες περιπτώσεις, η υπερβολική πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από μαγνήσιο, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως χαμηλή αρτηριακή πίεση, μυϊκή αδυναμία και ακανόνιστο καρδιακό παλμό.
Συμπερασματικά, παρόλο που το μαγνήσιο μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα, είναι απαραίτητο να πάντα να προσεγγίζουμε το πρόβλημα ολιστικά. Η προσαρμογή των διατροφικών συνηθειών, η εξασφάλιση επαρκούς ενυδάτωσης και η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής μπορούν συχνά να επιλύσουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας. Ωστόσο, εάν εξετάζετε το μαγνήσιο ως θεραπεία, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας, ειδικά για άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις υγείας ή για άτομα που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.
Κατερίνα Λουκά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sci
Βιβλιογραφία
- Association of dietary magnesium intake with chronic constipation among US adults: Evidence from the National Health and Nutrition Examination Survey. Food Science & Nutrition. (2021). https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/fsn3.2611
- Diet in irritable bowel syndrome: What to recommend, not what to forbid to patients! World Journal of Gastroenterology. (2017).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5467063/
- Effects of coffee on the gastro-intestinal tract: A narrative review and literature update. Nutrients. (2022).https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778943/
- Exercise therapy in patients with constipation: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Scandinavian Journal of Gastroenterology. (2019).https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30843436/
- Exploratory comparative effectiveness trial of green kiwifruit, psyllium, or prunes in US patients with chronic constipation. American Journal of Gastroenterology. (2021). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34074830/
- High fiber diet. StatPearls. (2023). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559033/
- Label: Magnesium hydroxide liquid. (2011). https://dailymed.nlm.nih.gov/dailymed/drugInfo.cfm?setid=c29995d6-e8f2-4e7b-aa03-6ce5aa0e7710
- (2022). https://ods.od.nih.gov/factsheets/Magnesium-HealthProfessional/
- Magnesium oxide in constipation. Nutrients. (2021). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7911806/
- Risk factors for constipation in adults: A cross-sectional study. Journal of the American College of Nutrition.(2020).https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/07315724.2020.1727380
- Rome IV criteria. (n.d.).https://theromefoundation.org/rome-iv/rome-iv-criteria/