facebook

Ο ρόλος των βοτάνων στην ορμονική ισορροπία της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση

icon
30 Αυγούστου 2023

Ο ρόλος των βοτάνων στην ορμονική ισορροπία της γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία, η οποία σηματοδοτεί την παύση της αναπαραγωγικής ηλικίας για μία γυναίκα. Αυτό το στάδιο συχνά ακολουθείται από διάφορα συμπτώματα, με κυριότερα τις εξάψεις, αλλαγές στην διάθεση και διαταραχές του ύπνου, κυρίως λόγω ορμονικών αλλαγών. Ωστόσο, η έρευνα υποδεικνύει ότι η κατάλληλη διατροφή και ορισμένα βότανα, όπως το Dong Quai, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων και στην προώθηση της ορμονικής ισορροπίας.

Η δύναμη της διατροφής

Η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής κατά την εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα σημαντική και απαραίτητη για την διαχείριση των συμπτωμάτων. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ολικής άλεσης δημητριακά μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης1. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της ορμονικής ισορροπίας και της συνολικής υγείας της γυναίκας.

Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε φυτοοιστρογόνα, ενώσεις που προέρχονται από φυτικά τρόφιμα και μιμούνται τα οιστρογόνα που φυσιολογικά παράγονται στον οργανισμό της γυναίκας, φαίνεται να είναι ευεργετική. Τα προϊόντα σόγιας, ο λιναρόσπορος και το σουσάμι αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτοοιστρογόνων. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή υψηλή σε φυτοοιστρογόνα μπορεί να μειώσει τις εξάψεις και άλλα συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες στην φάση της εμμηνόπαυσης2.

Dong Quai- ο σύμμαχος της γυναίκας στην φάση της εμμηνόπαυσης

Το Dong Quai, γνωστό επίσης ως Angelica sinensis, αποτελεί ένα παραδοσιακό κινέζικο βότανο που χρησιμοποιείται συχνά για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Παρόλο που η επιστημονική βιβλιογραφία για την αποτελεσματικότητα του Dong Quai είναι περιορισμένη, φαίνεται ότι περιέχει φυτοοιστρογόνα, τα οποία συμβάλλουν στην ορμονική ισορροπία της γυναίκας. Μια μελέτη ανασκόπησης για τα φυτοοιστρογόνα και τις επιδράσεις του υποδεικνύει ότι τα φυτοοιστρογόνα και γενικά μία διατροφή που περιέχει φυτοοιστρογόνα φαίνεται πως είναι χρήσιμα για την πρόληψη της εμφάνισης αλλά και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της  εμμηνόπαυσης, της γήρανσης του δέρματος, εμφάνισης οστεοπόρωσης, καρκίνου, καρδιαγγειακών, νευροεκφυλιστικών, αυτοάνοσων και μεταβολικών νοσημάτων.3.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι χρειάζεται προσοχή στην λήψη του Dong Quai, καθώς δεν ενδείκνυται η χρήση του από εγκυμονούσες και θηλάζουσες, αλλά και γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού, καθώς μπορεί να δράσει ως οιστρογόνο και να επηρεάσει διάφορες ορμονοεξαρτώμενες καταστάσεις υγείας 4.

Η σημασία της εξατομικευμένης φροντίδας

Ενώ η διατροφή και τα βότανα, όπως το Dong Quai, μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ορμονικής ισορροπίας κατά την εμμηνόπαυση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες του κάθε ατόμου διαφέρουν. Αυτό που λειτουργεί σε μια γυναίκα μπορεί να μην λειτουργεί σε κάποια άλλη, και πάντα συνιστάται να συμβουλευόμαστε έναν επαγγελματία υγείας για την λήψη εξατομικευμένων συμβουλών.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και εμμηνόπαυση

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής διαδραματίζουν επίσης κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης. Η τακτική φυσική δραστηριότητα, κάποιες τεχνικές διαχείρισης του στρες και η ύπαρξη επαρκούς και ποιοτικού ύπνου είναι απαραίτητα για την  εξασφάλιση της ορμονικής ισορροπίας και της συνολικής ευεξίας τη γυναίκας κατά την εμμηνόπαυση.

Συμπερασματικά, η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα αναπόφευκτο στάδιο στην ζωή της γυναίκας, αλλά τα συμπτώματά της μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά με τη κατάλληλη προσέγγιση. Ένας συνδυασμός ισορροπημένης διατροφής, βοτάνων, όπως το Dong Quai, και αλλαγών στον τρόπο ζωής θα σε βοηθήσουν να βιώσεις όσο πιο ομαλά γίνεται αυτό το μεταβατικό στάδιο της ζωής σου.

 

Κατερίνα Λουκά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Med.Sci

Βιβλιογραφία

  1. Noll PRES, Campos CAS, Leone C, Zangirolami-Raimundo J, Noll M, Baracat EC, Júnior JMS, Sorpreso ICE. Dietary intake and menopausal symptoms in postmenopausal women: a systematic review. Climacteric. 2021 Apr;24(2):128-138. doi: 10.1080/13697137.2020.1828854. Epub 2020 Oct 28. PMID: 33112163.
  2. Zhang FF, Haslam DE, Terry MB, Knight JA, Andrulis IL, Daly MB, Buys SS, John EM. Dietary isoflavone intake and all-cause mortality in breast cancer survivors: The Breast Cancer Family Registry. Cancer. 2017 Jun 1;123(11):2070-2079. doi: 10.1002/cncr.30615. Epub 2017 Mar 6. PMID: 28263368; PMCID: PMC5444962.
  3. Sirotkin, A. V., & Harrath, A. H. (2014). Phytoestrogens and their effects. European journal of pharmacology, 741, 230-236.
  4. Carpenter, J. S., Gass, M., Maki, P. M., Newton, K. M., Pinkerton, J. V., Taylor, M., Utian, W. H., Schnatz, P. F., Kaunitz, A. M., Shapiro, M., Shifren, J. L., Hodis, H. N., Kingsberg, S. A., Liu, J. H., Richard-Davis, G. A., Santoro, N., Sievert, L. L., Schiff, I., & Pike, C. (2015). Nonhormonal management of menopause-associated vasomotor symptoms. Menopause. https://doi.org/10.1097/gme.0000000000000546
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
espa-migato