Πανελλήνιες εξετάσεις: ποια είναι τα SOS διατροφικά συστατικά

icon
10 Μαΐου 2021

Πανελλήνιες εξετάσεις: ποια είναι τα SOS διατροφικά συστατικά


Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν θεσμό του ελληνικού κράτους για την εισαγωγή των μαθητών του λυκείου στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πρόκειται για μία αρκετά απαιτητική δοκιμασία των μαθητών.
Βασικά συστατικά για την επιτυχία των μαθητών αποτελούν η μνήμη και η συγκέντρωση.

Πλησιάζοντας λοιπόν στην περίοδο των εξετάσεων είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε τα διατροφικά συστατικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης, τη διαύγεια, τη συγκέντρωση και τη μείωση του άγχους.  

 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β:

Συμμετέχουν στο σχηματισμό σημαντικών δομών του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Χαρίζουν ενέργεια και ευεξία και συμβάλλουν στη συνολική υγεία. Οι βιταμίνες Β είναι υδατοδιαλυτές κι αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να τις λαμβάνουμε τακτικά είτε από τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β είτε από συμπληρώματα, καθώς μπορούν να αποθηκευτούν μόνο μικρές ποσότητες στον οργανισμό. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι το κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά.
icon

 

Βιταμίνη C :

Υδατοδιαλυτή βιταμίνη που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος και, ως μέρος μια ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να βελτιώσει τη φυσική απόδοση, μειώνοντας το αίσθημα της κούρασης και της κόπωσης. Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Σημαντικά είναι τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, λεμόνι, μανταρίνι, γκρέϊπφρουτ) , το ακτινίδιο, η φράουλα, η παπάγια, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η ντομάτα, ο μαϊντανό, το σχοινόπρασο και άλλα.
icon

 

Βιταμίνη Ε :

Ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Επιβραδύνει τη γήρανση των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνει τη μνήμη. Περιέχεται σε τροφές όπως ξηροί καρποί (αμύγδαλα), σπανάκι, ελιές, ακτινίδια, σπαράγγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μοσχάρι, αβοκάντο, ελαιόλαδο και άλλα φυτικά έλαια.
icon

 

Σελήνιο :

Ισχυρό μέταλλο που δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Εξουδετερώνει τις πλεονάζουσες ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από πιθανές βλάβες εξαιτίας του οξειδωτικού στρες. Σύμφωνα με μελέτες, η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, είτε μέσω της διατροφής είτε μέσω συμπληρωμάτων, βελτιώνει τη μνήμη. Καλές πηγές σεληνίου αποτελούν οι εξής τροφές: καρύδια, αβγά σαρδέλες, σολομός, σπόροι Chia, ηλιόσποροι.
icon

 

Δωροθέα Μισυρλή
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Βιβλιογραφία

  1. Kennedy, D. O. (2016). B vitamins and the brain: mechanisms, dose and efficacy—a review. Nutrients, 8(2), 68.
  2. Bendich, A., Machlin, L. J., Scandurra, O., Burton, G. W., & Wayner, D. D. M. (1986). The antioxidant role of vitamin C. Advances in Free Radical Biology & Medicine, 2(2), 419-444.
  3. Chow, C. K. (1991). Vitamin E and oxidative stress. Free Radical Biology and Medicine, 11(2), 215-232.
  4. Benton, D., & Cook, R. (1991). The impact of selenium supplementation on mood. Biological psychiatry, 29(11), 1092-1098.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato