Vegan Συνταγή για Μελομακάρονα

icon
21 Δεκεμβρίου 2019

Vegan Συνταγή για Μελομακάρονα

Oι παραδοσιακές γιορτινές συνταγές των Χριστουγέννων είναι αυτές που μας προκαλούν το εορταστικό συναίσθημα και κάνουν το σπίτι μας να μοσχοβολάει. Από την άλλη βέβαια, κρύβουν αρκετή ζάχαρη και ακόμη περισσότερες θερμίδες. Έτσι αποφασίσαμε φέτος να φτιάξουμε μελομακάρονα... αλλιώς!

Η pastry chef Άννα Ερμιόνη Ντέμα από την ομάδα Nutrition Support ετοίμασε μια διαφορετική συνταγή για τα μελομακάρον, με μόλις 89 θερμίδες ανά τεμάχιο!

Χρησιμοποιήσαμε αλεύρι ολικής άλεσης, αγαύη και λάδι καρύδας. Τα ετοιμάσαμε τα φωτογραφίσαμε και μοιραζόμαστε την συνταγή μαζί σας.


Αποδίδουν:
Θερμίδες:89 πρωτεΐνη:1,3γρ υδατάνθρακες:9,4γρ  λιπαρά:5,4γρ


Διατροφική ανάλυση ανα μελομακάρονο 30γρ χωρίς επιπλέον καρύδια.

 

Υλικά


Υλικά που θα χρειαστείτε για τη ζύμη:
100γρ χυμό πορτοκάλι
80γρ νερό 
180γρ λάδι καρύδας
9γρ στέβια
300γρ αλεύρι ολικής άλεσης
20γρ πούδρα αμυγδάλου 
50γρ σιμιγδάλι ψιλό 
2γρ σόδα μαγειρική 
2γρ αμμωνία ζαχαροπλαστικής 
2γρ κανέλα
2 γρ γαρύφαλο 


Υλικά για το σιρόπι:
900γρ νερό 
400γρ μέλι ή 500γρ σιρόπι αγαύης 


Στο τέλος καρύδια τριμμένα και επιπλέον μέλι προαιρετικά.


Ξεκινάμε με το σιρόπι γιατί θέλουμε να είναι κρύο όταν βουτήξουμε μέσα τα ζεστά μελομακάρονα. Αν θέλετε μπορείτε να το ετοιμάσετε απο την προηγούμενη μέρα και να το φυλάξετε στο ψυγείο.

 

Εκτέλεση Συνταγής

Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει. Το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε σιρόπι αγαύης και αφήνουμε να κρυώσει. 


Μελομακάρονα: Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε το λάδι καρύδας σε θερμοκρασία δωματίου, το χυμό πορτοκάλι, το νερό και τα υπόλοιπα υλικά και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι καθώς ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα. Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 25 λεπτά περίπου, έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι.

Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 10 περίπου δευτερόλεπτα. Τα βγάζουμε και σερβίρουμε σε μια πιατέλα, Προαιρετικά περιχύνουμε λίγο σιρόπι αγαύης και χοντροτριμμένα καρύδια. 


Για να κρατήσουν την υγρασία τους φυλάξτε τα σε σκεύος που κλείνει ή σκεπάστε τα με ζελατίνα.

Καλή επιτυχία!

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato