10 εύκολες συμβουλές για γερό ανοσοποιητικό και φέτος!

icon
13 Οκτωβρίου 2021

10 εύκολες συμβουλές για γερό ανοσοποιητικό και φέτος!


Πολλές φορές μπορεί να έρθουμε αντιμέτωποι με διάφορες ιώσεις ή με ένα απλό κρυολόγημα που μπορεί να διαρκέσει πολλές ημέρες.

Μετά την έξαρση του κρυολογήματος αλλά και κατά την διάρκεια, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσουμε τη θρέψη και την φυσική μας κατάσταση ιδιαίτερα εάν τα συμπτώματα διαρκούν αρκετές ημέρες για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της φλεγμονής που προκαλούν οι ιώσεις.

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών που συμβάλει στην άμυνα του οργανισμού και αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και ιστούς.

Η φλεγμονή είναι μια βασική διαδικασία της ανοσοαπόκρισης. Αυτή η απάντηση προκαλείται από μια ποικιλία προφλεγμονωδών διαμεσολαβητών, που παράγονται από διάφορους τύπους κυττάρων, με αποτέλεσμα την εισροή υγρών, ανοσοκυττάρων και άλλων διαμεσολαβητών που λειτουργούν για την εξάλειψη της μόλυνσης.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα;

 • παχυσαρκία
 • κακή ποιότητα/διάρκεια ύπνου
 • κατανάλωση λιπαρών και ζάχαρης
 • άγχος, κόπωση
 • ατμοσφαιρική ρύπανση
 • έλλειψη βιταμινών (π.χ. βιταμίνη D, βιταμίνες Β)
 • διαταραγμένη χλωρίδα του εντέρου

Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αλλά και γενικά ο τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα σημαντικοί παράγοντες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο οργανισμός χρειάζεται όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την εύρυθμη λειτουργία του.

Οι μηχανιστικοί ρόλοι των μικροθρεπτικών συστατικών για τη βελτιστοποίηση της ανοσολογικής λειτουργίας έχουν μελετηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια. Τα περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά παρουσιάζουν πλειοτροπικούς ρόλους στην υποστήριξη της ανοσοποιητικής λειτουργίας. Όσον αφορά την έμφυτη ανοσία, οι βιταμίνες και τα μέταλλα συμβάλουν στην ενίσχυση των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού.

Πώς μπορεί η διατροφή να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού;

Η διατροφή μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα από την εξασφάλιση των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών με επαρκή πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C και άλλων απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων. Η συμβολή των βιταμινών C και D στην ανοσία είναι ιδιαίτερα αποδεδειγμένη. Η βιταμίνη C επηρεάζει διάφορες πτυχές της ανοσίας του οργανισμού τόσο της έμφυτης όσο και της επίκτητης σύμφωνα με μελέτες.

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο, φυλλικό οξύ, Β12, Β6, ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, μαγνήσιο, σίδηρο και βιταμίνες C, A, E και D καθώς και σε ω-3 λιπαρά οξέα που σχετίζονται με την άμυνα του οργανισμού είναι απαραίτητες.

Επιπλέον, αξιοσημείωτο θρεπτικό συστατικό για την φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η κερσετίνη που έχει μελετηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στα φρούτα και τα λαχανικά, έχει μοναδικές βιολογικές ιδιότητες καθώς μελέτες υποστηρίζουν ότι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική/σωματική απόδοση και να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται μέσω της αντιφλεγμονώδους, αντιοξειδωτικής και αντιϊκής δράσης της.

Τι μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας;

       1. Φροντίστε την καλή ενυδάτωσή σας
       2. Καταναλώστε επαρκώς φρούτα και λαχανικά για την παροχή στον οργανισμό των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.
       3. Εντάξτε στην διατροφή σας τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα (ξηρούς καρπούς, σπόρους κ.α.).
       4. Συνοδεύστε τις σαλάτες με ελαιόλαδο, μπαχαρικά και λεμόνι.
       5. Φροντίστε την χλωρίδα του εντέρου (κατανάλωση προβιοτικών και πρεβιοτικών ουσιών).
       6. Μην αμελείτε τον συστηματικό βιοχημικό έλεγχο για τυχόν έλλειψη ή ανεπάρκεια (βιταμίνη D, Σίδηρος κ.α.)
       7. Φροντίστε την αναπλήρωση εάν προκύψει κάποια έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνες ή μέταλλα
       8. Κοιμηθείτε σωστά και επαρκώς.
       9. Ασκηθείτε επαρκώς ακόμα και στο σπίτι. Θα βοηθήσει να ανακτήσετε την ενεργητικότητά σας.
       10. Αφιερώστε χρόνο για τον εαυτό σας για χαλάρωση και αποβολή του άγχους και του στρες της καθημερινότητας.

 

ΜΙΧΟΥ ΕΥΗ
ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ – ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

Βιβλιογραφία

 1. (2020), Nutrition and the Immune System: A Complicated Tango, Nutrients, 12, 818: doi:10.3390/nu12030818.
 2. Li Y. et al (2016), Quercetin, Inflammation and Immunity, Nutrients, 8,167: doi:10.3390/nu8030167.
 3. Calder C. P. et al (2020), Optimal Nutritional Status for a Well-Functioning Immune System Is an Important Factor to Protect against Viral Infections, Nutrients,12,1181: doi:10.3390/nu12041181
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato