12 βότανα για ευ ζην!

icon
27 Σεπτεμβρίου 2017

12 βότανα για ευ ζην!

12 βότανα για ευ ζην!

 
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα βότανα και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Τα βότανα χρησιμοποιούνται...

...από την αρχαιότητα για διάφορες ενδείξεις και ακριβώς επειδή πολλά από αυτά έχουν φανεί πολύ αποτελεσματικά, οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί αρκετά με την ανάλυση των δραστικών τους ουσιών, αλλά και των χρήσεών τους.

Ας δούμε 12 θεραπευτικά φυτά που οι δράσεις τους μπορούν να μας βοηθήσουν στη δύσκολη καθημερινότητα μας.

 

Βαλσαμόχορτο:

Είναι ένα βότανο που περιέχει έλαιο εσπεριδοειδών. Λέγεται να προκαλεί χαλάρωση και ανακούφιση του άγχους.

Πασιφλόρα:

Δραστικές ουσίες: Πασιφλωρίνη, Αρμίνη, Αρμόλη και Φλαβονικά παράγωγα. Ιδιότητες: Σπασμολυτικό, καταπραϋντικό των νεύρων και βοηθά αποτελεσματικά το άγχος, την υστερία και κάθε είδους νευρασθένεια. Ηρεμιστικό και τονωτικό σε υπερκόπωση.

Βαλεριάνα:

Δραστικές ιδιότητες: Βορνεόλη, Τερπίνη, Βαλεριανικό οξύ, ένα πτητικό λάδι, ρετσίνι, γόμμα. Ιδιότητες: Το ποιο γνωστό ηρεμιστικό, καταπραϋντικό των νεύρων. Κατά της αϋπνίας και της υπερδιέγερσης. Ένα φλιτζάνι ζεστό αφέψημα Βαλεριάνας και πασιφλώρας σίγουρα βοηθούν τον οργανισμό να χαλαρώσει και μας βοηθούν το βράδυ να κοιμηθούμε καλύτερα.

Βασιλικός:

Δραστικές ουσίες: Το αιθέριο λάδι του, το οποίο περιέχει Ελαιορητίνη, Εστραγόλη, Κινεόλη, Καμφορά, Λινανόλη και Τανίνη. Ιδιότητες: Βοηθά την αδύνατη μνήμη, την μελαγχολία και τους νευρικούς πονοκεφάλους. Επίσης έχει σπασμολυτικές ιδιότητες, γι΄αυτό και είναι χρήσιμος σε περιπτώσεις άγχους, νευρικής αϋπνίας και ζαλάδας.

Γκίνσενγκ:

Δραστικές ουσίες: Γκινσενγκοσίδια (δηλ.Τριτερπενικά σαπωνοσίδια), Παναξατριόλη, ένας τριεστέρας, αιθέριο λάδι και σαπωνίτες. Ιδιότητες: Στην Κίνα θεωρείτε προληπτικό, θεραπευτικό αλλά κυρίως τονωτικό. Χρησιμοποιείτε για να προληφθεί η κούραση, ο πονοκέφαλος, η εξάντληση και η αμνησία.

Γλυκόριζα:

Δραστικές ουσίες: Περιέχει γλυκιριζίνη (ένα σαπωνοσίδιο 50 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη) Τανίνη, Γλυκόζη, Γλυκοριζικό οξύ, άλατα ασβεστίου και μαγνησίου, Ασπαραγίνη. Ιδιότητες: Η κυριότερη δράση της γλυκόριζας είναι αντιφλεγμονώδης, αντιβηχική, μαλακτική και αποχρεμπτική. Γι΄αυτό δίνεται σε πνευμονίες, βρογχίτιδες, βήχα και άσθμα. Η σύγχρονη θεραπευτική τη χρησιμοποιεί για την θεραπεία γαστρικών έλκων, γιατί επηρεάζει τις γαστρικές εκκρίσεις. Δύο φάρμακα για το έλκος, το Biogastron και το Duogastron, φτιάχνονται με γλυκυριζίνη. Επειδή περιέχει Γλυκιριζίνη (ένα σαπωνίδιο 50 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη), χρησιμοποιήστε γλυκόριζα στα ροφήματα αντί για ζάχαρη!!! Είναι ένα θαυμάσιο φυσικό γλυκαντικό.

Δίκταμο:

Δραστικές ουσίες: Το αιθέριο λάδι του περιέχει Καρβακρόλη, Καμφορά και Θυμόλη. Ιδιότητες: Από τα αρχαία χρόνια το Δίκταμο αναφέρεται σαν θεραπευτικό βότανο για πολλές παθήσεις. Οι επουλωτικές και στυπτικές ιδιότητές του, έχουν κάνει το Δίκταμο να θεωρείται φάρμακο για το στομάχι, αλλά και για τα αποστήματα και τα σπυριά σαν κατάπλασμα. Καταπραΰνει τους πόνους του στομαχιού και των εντέρων.

Κρόκος (Σαφραν):

Ιδιότητες: Αποτοξινώνει τον οργανισμό και ανανεώνει τα κύτταρα. Καθαρίζει από τις τοξίνες τον εγκέφαλο, γι΄ αυτό βοηθάει στους πονοκεφάλους.

Λουίζα:

Δραστικές ουσίες: Περιέχει Βερνεναλίνη, Βαρβερίνη, αιθέριο λάδι, βλέννα και μια παράξενη Τανίνη. Ιδιότητες: Είναι τονωτικό, σπασμολυτικό, κάνει καλό στις ξινίλες και στις στομαχικές ανωμαλίες. Διώχνει τα αέρια και κάνει ποιο αποτελεσματικές τις δίαιτες αδυνατίσματος. Καταπολεμά την αϋπνία και οι διουρητικές της ικανότητες την κάνουν πολύ χρήσιμη σε όσους έχουν πέτρες στα νεφρά.

Μελισσόχορτο:

Δραστικές ουσίες: Περιέχει αιθέριο λάδι, Λινανόλη Τανίνη, Γερανιόλη, αλδεύδες, Κιτρινελλάλη, Κιτράλη, Κάμφορα και Γλυκόνη. Ιδιότητες: Διεγερτικό σωματικό και πνευματικό (στοιχείο μακροζωίας). Είναι τονωτικό για την καρδιά, βοηθά στην αναιμία, καταπραϋντικό και σπασμολυτικό, ιδιαίτερα χρήσιμο σε νευρικές κρίσεις και ζαλάδες. Αντιφυσιτικό, (ανακουφίζει τον τυμπανισμό της κοιλιάς), χωνευτικό, ανθελμινικό (χρήσιμο σε αμοιβάδες). Χρησιμοποιείτε για τη δυσπεψία, το στρες και την ένταση και ασκεί τονωτική επίδραση στη καρδιά και το κυκλοφοριακό, προκαλώντας διαστολή των περιφερειακών αγγείων.

Μολόχα:

Δραστικές ουσίες: Περιέχει Βλέννες, ίχνη Βιταμινών A, B1, B2 και C, Μαλδαβόλη, Γλυκόζη, Οξαλικό ασβέστιο, ρητίνες. Ιδιότητες: Μαλακτική, ανακουφίζει από προβλήματα στο στήθος και στο λαιμό, βρογχικά, βήχα, λαρυγγίτιδα. Κάνει καλό σε εντερικά, γαστρίτιδα, κυστίτιδα και σε κολικούς. Διώχνει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και με καταπλάσματα καταπολεμάμε σπυριά, "καλογήρους" εξανθήματα και εγκαύματα. Έχει μαλακτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες, βοηθά στην αντιμετώπιση γαστρίτιδας, έλκων στομάχου και λαρυγγίτιδας. Σαν κατάπλασμα όλη τη νύχτα μαλακώνει τους κάλους.

Πράσινο τσάι:

Ιδιότητες: Το ποιο φημισμένο ευεργετικό τσάι! Θεωρείτε ότι ανανεώνει τα κύτταρα, είναι αποτοξινωτικό, πολύ καλό για το στομάχι και τη χοληστερίνη. Το συνιστούν για ρόφημα όλο και περισσότερες ενώσεις οικολόγων, γιατί εκτός από τις θαυματουργές του ιδιότητες είναι και πολύ ποιο ελαφρύ σαν ρόφημα από το μαύρο τσάι. Είναι τονωτικό και σε ξεκουράζει μετά από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα.

Στέλλα Κατσιβέλη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Sports Nutrition MSc

Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato