11 Φεβρουαρίου 2020
Άθληση & Αρθρώσεις: Μην αγνοείτε τα σημάδια
Περιεχόμενα:
Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα σημάδι το οποίο δεν πρέπει να το αγνοούμε, πόσο μάλλον όταν είμαστε αθλητές. Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι οξύς αλλά και χρόνιος. Συνήθως αυτό που κάνουμε, είναι να τους δώσουμε σημασία όταν οι αρθρώσεις σταματήσουν να λειτουργούν ομαλά και κυρίως όταν σταματήσουν να «δουλεύουν».
Η πρότασή μας όμως είναι να δώσουμε την πρέπουσα σημασία πολύ πριν τη δυσλειτουργία.
Πώς μπορεί να τραυματιστεί μια άρθρωση;<
Είναι σίγουρο πιο εύκολο από όσο νομίζουμε... Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα που οδηγούν σε τραυματισμό των αρθρώσεων, αποτελούν:
- Η κακή στάση του σώματος
- Ο εξαναγκασμός μιας κίνησης πέραν των δυνατοτήτων της άρθρωσης
- Οι αργές διαδικασίες, όπως είναι το γήρας ή κάποια ασθένεια.
Επιπτώσεις από τον πόνο των αρθρώσεων<
- Το φόβο του επανατραυματισμού. Καταπονούνται άλλες αρθρώσεις καθώς ακινητοποιούνται οι τραυματισμένες λόγω του φόβου και ακολουθεί ένας «κύκλος».
- Ο ύπνος διαταράσσεται λόγω του πόνου. Όσο πιο έντονος είναι ο πόνος τόσο χειροτερεύει και ο ύπνος.
- Τα θέματα αρχίζουν και στην καθημερινότητα καθώς θέλουμε καλό ύπνο, υποστήριξη από το περιβάλλον, ψυχική και σωματική ευεξία που δεν επιτυγχάνονται. Οδηγούμαστε σε ταραγμένο ύπνο, ενοχλήσεις από τον περίγυρο, αδυναμία στο σώμα.
- Ο πόνος στις αρθρώσεις γίνεται χρόνιος και ο διαταραγμένος ύπνος συνεχίζεται, οι θεραπείες αποτυγχάνουν, η άθληση εγκαταλείπεται, το λίπος αυξάνεται, οι μύες χαλαρώνουν.
Εύκολα και Χρήσιμα tips για τον πόνο των αρθρώσεων
- Το πιο σημαντικό -> οι Κιρκάδιοι Ρυθμοί! Λάβετε όσο περισσότερο φυσικό φως την ημέρα και λιγότερο τεχνητό φως τη νύχτα.
Μέσα στη διάρκεια του 24ώρου της ημέρας είναι σημαντικό να εκτιθόμαστε στο φως του ήλιου ή σε κρεβάτια μαυρίσματος με ακτίνες UV καθώς φαίνεται να μειώνει τον πόνο μετά από χειρουργείο στην άρθρωση ή σε περιπτώσεις πόνου από ινομυαλγία. - Ο πόνος είναι στο μυαλό! Κάντε θετικές σκέψεις ώστε να λαμβάνετε αλλιώς τον πόνο.
Ο πόνος σε μια άρθρωση εκφράζεται στον καθένα διαφορετικά μέσω των σημάτων που στέλνονται από το νευρικό σύστημα στο μυαλό. Όταν δεν μπορείς να μην σκέφτεσαι τον πόνο στην άρθρωση τότε ο διαλογισμός είναι αυτός που θα μειώσει τον πόνο. - «Χαρούμενο» μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να μειώνει τον πόνο με το χρόνο!
Φαίνεται πως κάποια βακτήρια ωφελούν τον πόνο, όπως για παράδειγμα σε ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Λήψη προβιοτικών και αποφυγή του “junk food” -> Βοηθήστε τα βακτήρια του εντέρου σας να σας σας βοηθήσουν.
- Ενίσχυση των απαραίτητων «θρεπτικών» για τις αρθρώσεις με το κατάλληλο συμπλήρωμα της διατροφής:
- Boswellia serata: βελτιώνει την ευκαμψία του γόνατος σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα και ανακουφίζει από τον πόνο στην άρθρωση.
- Κολλαγόνο: αποτελεί το 25-35% της πρωτεΐνης στο σώμα μας και συστατικό του χόνδρου. Το 80-90% κολλαγόνο τύπου ΙΙ βρίσκεται στις αρθρώσεις και βοηθάει στη μείωση του πρηξίματος και του πόνου στις αρθρώσεις, της ακαμψίας και του πόνου σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας και ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της απώλειας του χόνδρου.
- Κουρκουμάς: η κουρκουμίνη μπορεί να αναστείλει τα ένζυμα της κυκλοοξυγενάσης και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα (όπως και τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα). Φαίνεται να μειώνει τον πόνο και να βελτιώνει την κινητικότητα σε όσους υποφέρουν από οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Σε ορισμένους αθλητές βοηθάει στην καταπολέμηση της φλεγμονής των μυών.
- Χονδροϊτίνη: αποτελεί συστατικό του χόνδρου, μειώνει την κατακράτηση νερού σε αρθρώσεις με φλεγμονή, βελτιώνει την κινητικότητα και τον πόνο, μπορεί να μειώνει την απώλεια του χόνδρου.
Προσοχή σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή! - Γλυκοζαμίνη: αποτελεί συστατικό του χόνδρου, φαίνεται να μειώνει τον πόνο, τη φλεγμονή και την απώλεια του χόνδρου και να βελτιώνει τη λειτουργία κυρίως του γόνατου.
Προσοχή σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή! - Βιταμίνη C: σημαντική για την υγεία των αρθρώσεων.
Απαραίτητη για τη σύνθεση/ σχηματισμό του κολλαγόνου. Προκαλεί αλλαγές στην ποιότητα του δέρματος και των μαλλιών.
Keep your joints and Enjoy the training!
Μαντώ Αθανασίου
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Βιβλιογραφία
- Mifflin and Kerr. “The transition from acute to chronic pain: understanding how different biological systems interact” (2014)
- Henrotin Y, Mobasheri A, Marty M. Is there any scientific evidence for the use of glucosamine in the management of human osteoarthritis. Arthritis Res Ther. (2012)
- Kanzaki N, et al. Effect of a dietary supplement containing glucosamine hydrochloride, chondroitin sulfate and quercetin glycosides on symptomatic knee osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. J Sci Food Agric (2012)
- Petersen SG, et al. Nonsteroidal anti-inflammatory drug or glucosamine reduced pain and improved muscle strength with resistance training in a randomized controlled trial of knee osteoarthritis patients. Arch Phys Med Rehabil (2011)
- Bruyere O, Reginster JY. Glucosamine and chondroitin sulfate as therapeutic agents for knee and hip osteoarthritis. Drugs Aging (2007)
- Wandel S, et al. Effects of glucosamine, chondroitin, or placebo in patients with osteoarthritis of hip or knee: network meta-analysis. BMJ (2010)
- Ramadan G, Al-Kahtani MA, El-Sayed WM. Anti-inflammatory and anti-oxidant properties of Curcuma longa (turmeric) versus Zingiber officinale (ginger) rhizomes in rat adjuvant-induced arthritis. Inflammation (2011)
- Sengupta K, et al. Comparative efficacy and tolerability of 5-Loxin and AflapinAgainst osteoarthritis of the knee: a double blind, randomized, placebo controlled clinical study. Int J Med Sci (2010)
- Vishal AA, Mishra A, Raychaudhuri SP. A double blind, randomized, placebo controlled clinical study evaluates the early efficacy of aflapin in subjects with osteoarthritis of knee. Int J Med Sci (2011)
- Lugo JP, et al. Undenatured type II collagen (UC-II®) for joint support: a randomized, double-blind, placebo-controlled study in healthy volunteers. J Int Soc Sports Nutr (2013)
- Crowley DC1, et al. Safety and efficacy of undenatured type II collagen in the treatment of osteoarthritis of the knee: a clinical trial. Int J Med Sci (2009)