facebook

Εργασία από το σπίτι: Τι να προσέξω στη διατροφή μου!

icon
7 Δεκεμβρίου 2020

Εργασία από το σπίτι: Τι να προσέξω στη διατροφή μου!

 

Αυτή η χρονιά σίγουρα επηρέασε πολύ την καθημερινότητά μας και την άλλαξε σε πολλά επίπεδα, ακόμα και στην διατροφή μας.

Στο εργασιακό επίπεδο έφερε στο επίκεντρο έναν τρόπο εργασίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος σε χώρες του εξωτερικού όμως ήταν κάτι εντελώς καινούργιο για εμάς. Η εργασία από το σπίτι ή από απόσταση ή remote εφαρμόστηκε σε πολλούς τύπους εργασίας και αν στην αρχή φάνταζε ως κάτι προσωρινό ίσως τελικά ήρθε για να μείνει!

Αυτή η μέθοδος εργασίας είναι αρκετά ευέλικτη καθώς πολλές φορές σου επιτρέπει να συντονίσεις πολλά διαφορετικά πράγματα της καθημερινότητας μαζί. Ίσως αυτό για κάποιους να είναι εύκολο ή ίσως αποτελεί μια μεγάλη πηγή άγχους! Σίγουρα, αυτή η παραμονή στο σπίτι μπορεί να κρύβει κάποιους κινδύνους σε ό,τι αφορά τη διατροφή και την άσκηση. Πάμε να δούμε πως μπορούμε να δουλέψουμε από το σπίτι αλλά παράλληλα να φροντίσουμε τους εαυτούς μας!

1. Προγραμματίζουμε τα γεύματά μας

Είναι μια συνήθεια που καλό θα είναι να εφαρμόζουμε ανεξαρτήτως του τρόπου εργασίας μας. Μάλιστα, κάποιοι τα είχαμε καταφέρει πολύ καλά να καθιερώσουμε  τα ταπεράκια στη δουλειά και τώρα που είμαστε σπίτι τι γίνεται; Ένας εύκολος τρόπος για να διατηρήσουμε τη συχνότητα αλλά και την ποσότητα των γευμάτων μας και να αποφύγουμε το διαρκές τσιμπολόγημα είναι να συνεχίσουμε τον ίδιο προγραμματισμό στα γεύματά μας! Αν βοηθάει μπορούμε ακόμη και να φτιάχνουμε τα ίδια ταπεράκια με τα γεύματα και τα σνακ και να τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο για την επόμενη ημέρα!
icon

2. Περιορίζουμε το φαγητό απ’ έξω

Το delivery φαγητό φαντάζει τέλεια ιδέα τώρα που είμαστε κλεισμένοι στο σπίτι, όμως όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι μια καλή λύση για τη διατροφή μας. Στην τελική πόσες φορές θα φας πίτσα και σουβλάκι; Περιορίσου, λοιπόν, στο να παραγγέλνεις μια φορά την εβδομάδα το αγαπημένο σου φαγητό απέξω και φρόντισε όλες την υπόλοιπες ημέρες τις εβδομάδας να καταναλώνεις θρεπτικό σπιτικό φαγητό.

3. Περιορίζουμε το τσιμπολόγημα

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους όταν μένουμε σπίτι είναι το συνεχές τσιμπολόγημα, είτε λόγω βαρεμάρας είτε επειδή κάνουμε συχνές επισκέψεις στο ψυγείο. Ήδη αναφέραμε ότι δεν σταματάμε να σχεδιάζουμε τα γεύματα και τα σνακ και αυτό θα μας βοηθήσει με το τσιμπολόγημα.

Tip: Αν θέλουμε να έχουμε «παρέα» κάποιο σνακ την ώρα που βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά ή μια ταινία, τότε θα μπορούσαμε να ετοιμάζουμε ένα μπολ με sticks καρότου, αγγουριού ή και άλλων λαχανικών και να τα συνοδέψουμε με κάποιο ντιπ όπως χούμους!

4. Σηκωνόμαστε από τον καναπέ

Σίγουρα στη νέα αυτή πραγματικότητα φαντάζει η τέλεια ιδέα να δούμε όλα τα επεισόδια της αγαπημένης μας σειράς καθισμένοι στον καναπέ, όμως αυτός ο περιορισμός στην κίνηση μόνο κακό μπορεί να μας κάνει. Γι΄ αυτό βάζουμε δυνατά να παίζει το αγαπημένο μας τραγούδι και χορεύουμε στο σαλόνι μας! Επιπλέον, είναι μια πολύ ωραία ιδέα για όλους εμάς που έχουμε παιδιά, τα οποία είναι από τη φύση τους υπερκινητικά. Ακόμη, μπορούμε να βρούμε ενδιαφέροντα βιντεάκια με ασκήσεις γυμναστικής για να κάνεις τις ημέρες αυτές, που θα δυναμώσουν το σώμα μας. Μην ξεχνάμε ότι η άσκηση θα κρατήσει μακριά το άγχος και θα μας φτιάξει τη διάθεση!

icon

5. Βρίσκουμε τρόπους να κρατήσουμε μακριά το άγχος

Δεν θα απαριθμήσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί να νιώθουμε αγχωμένοι αυτό το διάστημα, γιατί αυτό είναι αρκετά αγχωτικό από μόνο του! Ο καθένας μπορεί να νιώθει πιεσμένος, αγχωμένος ακόμη και φοβισμένος για τους δικούς του λόγους και είναι απολύτως φυσιολογικό. Ας κοιτάξουμε όμως τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό! Σίγουρα, μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα καθώς και η άσκηση συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους. Αρά, ό,τι έχουμε συζητήσει έως τώρα μπορεί να είναι ωφέλιμο! Ήξερες ότι στη φύση υπάρχουν βότανα που μπορούν να μας βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους; Αυτά είναι τα προσαρμογόνα βότανα, που βοηθούν τον οργανισμό να «προσαρμοστεί» και να γίνει πιο ανθεκτικός σε στρεσογόνες καταστάσεις. H ashwagandha είναι ένα φυτό που φύεται στην Ινδία και χρησιμοποιείται στην αγιουβέρδα. Σύγχρονες μελέτες επιβεβαιώνουν τη δράση της στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης αλλά και στη διαχείριση του χρόνιου stress στον ανθρώπινο οργανισμό. Ένα ακόμη βότανο με ωφέλιμη δράση στον άνθρωπο είναι η Rhodiola, η οποία έχει φανεί ότι μπορεί σε μικρές δόσεις καθημερινά να προλαμβάνει την κόπωση ενώ σε μεγαλύτερες δόσεις φαίνεται ότι βελτιώνει τη διάθεση και έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΜSc

Βιβλιογραφία

      1. Chandrasekhar et al., (2012), A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults, Indian J Psychol Med.
      2. Salve et al., (2019), Adaptogenic and Anxiolytic Effects of Ashwagandha Root Extract in Healthy Adults: A Double-blind, Randomized, Placebo-controlled Clinical Study, Cureus.
      3. Hung et al., (2011), The effectiveness and efficacy of Rhodiola rosea L.: a systematic review of randomized clinical trials, Phytomedicine.
      4. McCabe et al., (2017), The impact of essential fatty acid, B vitamins, vitamin C, magnesium and zinc supplementation on stress levels in women: a systematic review, JBI Database System Rev Implement Rep.
      5. Young et al., (2019), A Systematic Review and Meta-Analysis of B Vitamin Supplementation on Depressive Symptoms, Anxiety, and Stress: Effects on Healthy and ‘At-Risk’ Individuals, Nutrients.
      6. Boyle et al., (2017), The Effects of Magnesium Supplementation on Subjective Anxiety and Stress-A Systematic Review, Nutrients.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato