Μνήμη: Ο θησαυρός και φύλακας των πάντων!

icon
4 Φεβρουαρίου 2022

Μνήμη: Ο θησαυρός και φύλακας των πάντων!


Ο εγκέφαλος αποτελεί όργανο που απαιτεί συνεχόμενη παραγωγή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών και για το λόγο αυτό είναι πολύ ευαίσθητος στο αυξημένο οξειδωτικό στρες.

Το οξειδωτικό στρες μπορεί να καταστρέψει τα νευρικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται αρνητικά οι λειτουργικές ικανότητες του εγκεφάλου συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης.

86 δισεκατομμύρια νευρώνες υπάρχουν στον εγκέφαλο και συνδέονται με συγκεκριμένες εγκεφαλικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης. Μια ανάμνηση σχηματίζεται όταν μία νέα εμπειρία πυροδοτεί μια ομάδα νευρώνων με ένα συγκεκριμένο μοτίβο.

Αν ανήκετε σε αυτούς που το άγχος, η κόπωση και ο μεγάλος όγκος πληροφοριών που καλείστε να διαχειριστείτε στην καθημερινότητα, επιβαρύνουν τη μνήμη σας και νιώθετε συχνά ότι σας… απατά, επιλέξτε τροφές με ουσίες που έχει αποδειχθεί ότι τονώνουν τη μνήμη και καταπολεμούν το στρες, ακόμη και την άνοια. Βάλτε στην καθημερινότητά σας μωβ και κόκκινες τροφές, οι οποίες περιέχουν το συστατικό ανθοκυάνη. Η ουσία αυτή που δίνει χρώμα στις τροφές, ενισχύει παράλληλα τη μνήμη.

Τι πρέπει να τρώμε για να έχουμε καλή μνήμη;

Τρόφιμα όπως σπανάκι, μπρόκολο, μύρτιλα, κεράσι, φράουλες, ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής άλεσης και σολομός είναι ιδανικά καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, βιταμίνες και ω3 λιπαρά οξέα.
icon

Πως συμβάλλει η σωματική άσκηση;

Πολύ σημαντικό επίσης είναι να ενσωματώσουμε την άσκηση στη ζωή μας καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Alzheimer. Συμβάλλει στην πνευματική και τη σωματική εγρήγορση διατηρώντας το μυαλό μας..’καθαρότερο’!

Μελέτες αναφέρουν ότι τα υψηλά επίπεδα άσκησης, συμπεριλαμβανομένου του περπατήματος μπορούν να συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες.

Μικρής διάρκειας και έντασης άσκησης όπως περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, ποδήλατο ή κολύμπι την ημέρα, φαίνεται ότι είναι ιδανικά για την προστασία του εγκεφάλου και για την καλύτερη νευρική λειτουργία.

 

Μία πολύ καλή λύση για όλα τα παραπάνω αποτελεί το MemoVigor2 με  4 φωσφολιπίδια, τη φωσφατιδυλοσερίνη, τη φωσφατιδυλοαιθανολαμίνη, τη φωσφατιδυλοχολίνη και τη φωσφατιδυλοϊνοσιτόλη. Αποτελούν τα  βασικά  φωσφολιπίδια που δομούν τις κυτταρικές μεμβράνες.

Αντιοξειδωτικά όπως το μύρτιλο, το σελήνιο, το  λινολεϊκό οξύ, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες. Ακόμη το MemoVigor2 περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β που αποτελούν τροφή για τα κύτταρα του νευρικού συστήματος και Gingko biloba που ενισχύει τη μικροκυκλοφορία. Έτσι θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο διανέμονται αποτελεσματικά στα εγκεφαλικά κύτταρα. Το γλουταμινικό οξύ και η L-ακετυλοκαρνιτίνη προάγουν την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα ώστε να επιτελούν σωστά τις λειτουργίες τους. Επιπλέον, περιέχονται σημαντικά μέταλλα, όπως το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το κάλιο, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των κυτταρικών μεμβρανών.

 

Κυριακή Ξενικού
Φαρμακοποιός/Χημικός ΜSc (Inorganic Biochemistry)

Βιβλιογραφία

  1. Πώς λειτουργεί η ψυχολογία (Πλήρης εικονογραφημένος οδηγός)
  2. Davis et al., (2017), The Biology of Forgetting-A Perspective, Neuron
  3. Ferreira et al., (2013), Associations between cognitively stimulating leisure activities, cognitive function and age-related cognitive decline, Int J Geriatr Psychiatry
  4. Petersson and Philippou, (2016), Mediterranean Diet, Cognitive Function, and Dementia: A Systematic Review of the Evidence, Adv Nutr
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato