Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές: ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

icon
5 Ιανουαρίου 2022

Αποτοξίνωση μετά τις γιορτές: ΝΑΙ ή ΟΧΙ;


Ένα αγαπημένο θέμα που μας ταλανίζει κάθε φορά μετά από μια περίοδο γιορτών είναι: να κάνω αποτοξίνωση ή να μην κάνω;

Ο όρος αυτό έχει πολυχρησιμοποιηθεί τόσο πολύ από τα media όπου έχει αλλάξει τόσο η σημασία του! Ας δούμε αρχικά τι σημαίνει.

Τι είναι η αποτοξίνωση;

Μερικοί ορισμοί…

 1. Είναι ο καθαρισμός του οργανισμού από τοξίνες ή βλαβερές ουσίες
 2. Είναι η απαλλαγή από κατάσταση, περιβάλλον ή συνήθειες που έχουν αρνητικές επιπτώσεις
 3. Είναι η απαλλαγή ενός οργανισμού από τον εθισμό του σε ναρκωτικές ουσίες

Ο όρος αποτοξίνωση έχει ταυτιστεί με ακραίες, αποτοξινωτικές δίαιτες, κάτι που έχει κρούσει πολλές φορές το καμπανάκι των επιστημόνων υγείας!

Τι ισχύει για τις αποτοξινωτικές δίαιτες;

Μεγάλη πλειοψηφία ατόμων, κυρίως γυναικών, επιλέγει να ακολουθήσει ένα αποτοξινωτικό σχήμα διατροφής για κάποιες ημέρες, το οποίο είναι συνήθως και ακραίο, όπως για 7 ημέρες μόνο χυμούς ή μόνο φρούτα και λαχανικά του ίδιου χρώματος ή για 14 ημέρες μόνο κοτόπουλο και σαλάτα απαραιτήτως πρωί- μεσημέρι-βράδυ! Φυσικά, υπάρχουν πολλές τέτοιες «δίαιτες» και όλες έχουν αποτέλεσμα, όμως δυστυχώς παροδικό! Γιατί;;

 • Έμαθες να τρως σωστά και ισορροπημένα;
 • Όχι!
 • Και τώρα που δεν έμαθες πώς πρέπει να τρως, θα γυρίσεις στις παλιές σου συνήθειες;
 • Ναι!
 • Είναι λογικό να γυρίσουν πίσω τα κιλά;
 • Ναι!

Τι λένε οι ειδικοί;

Ας δούμε όμως τι λένε οι αρμόδιοι οργανισμοί για αυτό! Σύμφωνα με το Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολόγων, δεν υπάρχουν αποτοξινωτικές δίαιτες και αποτοξινωτικά σκευάσματα, καθώς ο οργανισμός από μόνος του είναι ικανός να αποτοξινωθεί. Τα υπεύθυνα όργανα για την αποτοξίνωση του οργανισμού είναι το ήπαρ ή αλλιώς συκώτι, οι νεφροί και το δέρμα. Πράγματι, κανένα τρόφιμο ή βότανο δεν μπορεί να μας αποτοξινώσει μαγικά! Ωστόσο, αυτό που ισχύει είναι ότι υπάρχουν συστατικά των τροφίμων και των βοτάνων, τα οποία υποστηρίζουν και βοηθούν τους αποτοξινωτικούς μηχανισμούς των συγκεκριμένων οργάνων.

Ποια συστατικά υποστηρίζουν τον οργανισμό σου;

Σύμφωνα με μελέτες, το αμινοξύ κυστεΐνη, συμβάλλει στη μείωση της παραγωγής κυττάρων που οδηγούν σε ηπατική νέκρωση. Ακόμη, αποτελεί συστατικό της γλουταθειόνης, μιας πρωτείνης που χρησιμοποιείται από το ένζυμο υπεροξειδάση της γλουταθειόνης, το οποίο έχει ανιοξειδωτική δράση στον οργανισμό. Η κυστεΐνη βρίσκεται στα ζωικής προέλευσης προιόντα όπως αυγά και κρέας αλλά και σε φυτικής προέλευσης προϊόντα, όπως δημητριακά.

Ένα τρόφιμο που έχει ιδιαίτερη δράση στο ήπαρ είναι η γνωστή μας αγκινάρα! Περιέχει συστατικά που παρεμποδίζουν την παραγωγή του MDA, μιας ένωσης που παράγεται από το οξειδωτικό στρες και υποδεικνύει ηπατική βλάβη. Επιπλέον, μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση αγκινάρας μειώνει την καταστροφή των ηπατοκυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες.

Ένα τρόφιμο πολύ γνωστό για τις ευεργετικές ιδιότητές του στον οργανισμό είναι ο κουρκουμάς. Μετανάλυση κλινικών μελετών σε ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη διήθηση του ήπατος έδειξε ότι η χορήγηση κουρκουμά οδήγησε σε μείωση των ηπατικών ενζύμων ALT και AST μετά από 3 μήνες χορήγησης.

Τέλος, η πικραλίδα, ένα ευρέως διαδεδομένο βότανο έχει φανεί ότι δρα ευεργετικά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων αλλά και της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ. Ακόμη, συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων των ηπατικών ενζύμων ALT και AST καθώς και βελτιώνει τη δράση της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης.

Τι να κάνω τελικά;

Μπορείς τις φετινές γιορτές να ξέφυγες λίγο παραπάνω στην κατανάλωση τροφίμων και γλυκών, αυτό που θα σε βοηθήσει ουσιαστικά είναι η επιστροφή στις «καλές» καθημερινές σου συνήθειες και θα δεις ότι σιγά σιγά θα επιστρέψει και το σώμα σου. Να θυμάσαι πάντα ότι η βάση της καλής υγείας του οργανισμού είναι η ισορροπημένη διατροφή και άσκηση! Φυσικά όλα τα παραπάνω συστατικά μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό μας να λειτουργεί καλύτερα, όμως τίποτα δε θα μας βοηθήσει αν όλη η μέρα μας βασίζεται σε μια κακής ποιότητας διατροφή και γενικότερα σε έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής!

 

Ευαγγελία Αυγεράκη
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΜSc (Inorganic Biochemistry)

Βιβλιογραφία

 1. Food Fact Sheet, Detox Diets, British Dietetic Association.
 2. Goodarzi R et al., (2019), Does Turmeric/Curcumin Supplementation Improve Serum Alanine Aminotransferase and Aspartate Aminotransferase Levels in Patients With Nonalcoholic Fatty Liver Disease? A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials, Phytother Res.
 3. Ben Salem M et al., (2015), Pharmacological Studies of Artichoke Leaf Extract and Their Health Benefits, Plant Foods Hum Nutr.
 4. Choi UK et al., (2010), Hypolipidemic and Antioxidant Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) Root and Leaf on Cholesterol-Fed Rabbits, Int J Mol Sci.
 5. Horie T et al., (2003), L-cysteine Administration Prevents Liver Fibrosis by Suppressing Hepatic Stellate Cell Proliferation and Activation, Biochem Biophys Res Commun.
Προηγούμενο Άρθρο
Επόμενο Άρθρο
Σχόλια
Άφησε το σχόλιο σου
Το email σου δε θα δημοσιευτεί
espa-migato