Το εύκολο διατροφικό πλάνο του καλοκαιριού !
Το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, διότι αυτή την εποχή τα φαγητά υψηλής θερμιδικής αξίας φαίνονται λιγότερο ελκυστικά.
Κάντε τις παρακάτω επιλογές και θα χάσετε εύκολα και γρήγορα κιλά με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.
ΠΡΩΙΝΟ:
60 γρ δημητριακά ολικής και 1 φλ. (240 mL) γάλα 1,5%
ή
2 φέτες μαύρο ψωμί και 1 κ.γ μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και 1 φλ. γάλα 1,5% ή
1 κουλούρι Θεσσαλονίκης (για τους βιαστικούς που δεν μπορούν να ξυπνήσουν) και 1 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
ΣΝΑΚ:
Προσπαθήστε να μη παραλείπετε τα ενδιάμεσα γευματίδια σας, μιας και σας μειώνουν την πείνα και ενισχύουν τις καύσεις του μεταβολισμού.
1 φρούτο εποχής ή 3-4 κομμάτια αποξηραμένα φρούτα ή 1 μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς ή 1 ατομικό παστέλι ή 1 σοκολατάκι υγείας ή με στέβια
ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
• 2 ΦΟΡΕΣ/ΕΒΔ: 120 γρ. στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα ψητό ή βραστό (ζυγισμένο μαγειρεμένο) ή 2-3 καλαμάκια κοτόπουλο και σαλάτα από ωμά ή βραστά λαχανικά (π.χ κολοκυθάκια ή χόρτα) με 3 κ.γ. ελαιόλαδο
• 1 ΦΟΡΑ/ΕΒΔ: 2 φλ.τσαγιού φακές σούπα+ 50γρ. τυρί άπαχο (τύπου ανθότυρο ή φέτα μίλνερ ή cottage) και 1 φέτα μαύρο ψωμί και Ντοματοσαλάτα με 3 κ.γ ελαιόλαδο
• 2 ΦΟΡΕΣ/ΕΒΔ: 150 γρ ψάρι ψητό (τσιπούρα ή σολομός ή σαρδέλες) και σαλάτα από ωμά λαχανικά και 1 μικρή πατάτα βραστή ή ψητή (100 γρ)
• 1 ΦΟΡΑ/ΕΒΔ: 120 γρ. μπιφτέκια ψητά και σαλάτα από ωμά ή βραστά λαχανικά με 3 κ.τ.γ ελαιόλαδο
• 1 ΦΟΡΑ/ΕΒΔ: 20 γρ. μπριζόλα ψητή ( χωρίς λίπος ) και σαλάτα από ωμά ή βραστά λαχανικά με 3 κ.γ ελαιόλαδο
• 1 ΦΟΡΑ/ΕΒΔ: 2 φλ. φασολάκια μαγειρεμένα με κόκκινη σάλτσα και 1 μικρή πατάτα και 50 γρ. τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φέτα μαύρο ψωμί
ΣΝΑΚ:
1 φρούτο εποχής ή 1 φλ. ζελέ φρούτων ή 2 μικρά κρακεράκια ολικής άλεσης
ΒΡΑΔΙΝΟ:
Ανεξάρτητα με το μεσημεριανό, για βραδινό επιλέξτε κάτι από τα παρακάτω:
1) Τοστ (2 φέτες μαύρο ψωμί 60 γρ.) με: 1 φέτα γαλοπούλα βραστή και 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φέτα γαλοπούλα 1 μπολ πράσινη ανάμεικτη σαλάτα με 1 κ.σ. ελαιόλαδο
2) 1 φλ. δημητριακά ολικής (60 γρ.) με 1 φλ. γάλα 1,5% ή γιαούρτι 2% και 1 φρούτο
3) 1 αυγό βραστό και 1 σαλάτα σαλάτα εποχής με 3 κ.γ ελαιόλαδο και 1 φέτα μαύρο ψωμί
4) Ντάκος με 1 μέτριο σε μέγεθος παξιμάδι, 1 ντομάτα τριμμένη, 3 κ.γ. ελαιόλαδο+ και 50 γρ τυρί άπαχο (cottage ή κατίκι ή φέτα light ή ανθότυρο)
5) Τονοσαλάτα με 80 γρ. τόνο σε ελαιόλαδο καλά στραγγισμένο και ανάμεικτα πράσινα λαχανικά με 3 κ.γ. ελαιόλαδο, λεμόνι ή dressing με γιαούρτι και φρέσκα μυρωδικά και 1 φέτα μαύρο ψωμί
6) 1 καλαμάκι κοτόπουλο και σαλάτα εποχής με 3 κ.γ. ελαιόλαδο και ½ πίτα ψητή
Πηγή: Μάνθα Κασκάνη
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Επιστημονικός Συνεργάτης ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Κολωνάκι & ΆνωΠατήσια
e-mail: kaskani@logodiatrofis.gr